Πώς να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου εν μέσω της πανδημίας

Πώς να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου εν μέσω της πανδημίας

Ο Τόνι Ρόμπινς πιστεύει ότι οι αποφάσεις του ανθρώπου είναι αυτές που καθορίζουν τη μοίρα του. Συγκεκριμένα λέει ότι οι αποφάσεις σου για τρία πράγματα είναι που καθορίζουν όλη σου τη ζωή:
1. Σε τι εστιάζεις την προσοχή σου.
2. Τι νόημα αποδίδεις σε πράγματα ή καταστάσεις.
3. Τι κάνεις για να έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

Αυτές οι τρεις αποφάσεις μπορούν να σε βοηθήσουν σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζεις.
Σε αυτή τη φάση πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να δούμε πώς αυτά τα τρία ερωτήματα μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου εν μέσω της πανδημίας.

Πώς να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου εν μέσω της πανδημίας

Πώς να μείνεις ψύχραιμος όσο μένεις σπίτι λόγω του κορωνοϊού

Εσύ αποφασίζεις σε τι εστιάζεις την προσοχή σου


Είναι εξαιρετικά εύκολο να εστιάσεις την προσοχή σου σε κάτι που δε σε ωφελεί. Ίσως επειδή οι άνθρωποι γύρω σου εστιάζουν σε αυτό ή επειδή τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγούν την προσοχή σου εκεί. Για οποιοδήποτε λόγο όμως κι αν συμβαίνει αυτό είναι σημαντικό να ξέρεις ότι μπορείς να αλλάξεις το πού εστιάζεις την προσοχή σου.

Εσύ αποφασίζεις σε τι εστιάζεις την προσοχή σου. Αντί να εστιάζεις την προσοχή σου στα νούμερα και στα στατιστικά για τον ιό, αποφάσισε να εστιάσεις την προσοχή σου στο τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς εσύ και η οικογένειά σου, στο τι μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις τους γύρω σου.


Ναι, τα στατιστικά δεν λένε ψέματα αλλά απάντησέ μου στο εξής: Σε τι σε ωφελεί να ξέρεις τα στατιστικά; Σε τι σε ωφελεί να τα σκέφτεσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ;

Σκέψου τώρα σε τι σε ωφελεί να συγκεντρωθείς στο τι μπορείς να κάνεις για να προστατευθείς. Δεν είναι προτιμότερο να διαβάσεις και να ενημερωθείς για τα μέτρα ασφαλείας και να δεις πώς μπορείς να τα εντάξεις στη ζωή σου παρά να ενημερώνεσαι για όλα τα νέα περιστατικά;

Δεν είναι πιο ωφέλιμο να δεις πώς μπορείς να βοηθήσεις την κοινότητά σου κάνοντας ό,τι μπορείς ώστε να μην συμβάλεις στην διασπορά του ιού;

Estiase tin prosohi sou sto pos mporeis na prostateftheis

Πολλές φορές ο λόγος που νιώθουμε άσχημα είναι αποτέλεσμα του πού εστιάζουμε την προσοχή μας. Μου έρχεται στο μυαλό το τραγούδι «Δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής». Πολλοί παρερμηνεύουν το τι σημαίνει να βλέπεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Το να βλέπεις τα θετικά μιας κατάστασης δεν σημαίνει ότι απορρίπτεις τα αρνητικά ή ότι απορρίπτεις την πραγματικότητα. Πρέπει όμως να εστιάσεις την προσοχή σου σε κάτι που σου δίνει ελπίδα ή κίνητρο για να πας παρακάτω. Αν δεν είχαμε αυτήν τη δυνατότητα, να διαλέξουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας εκεί που θέλουμε εμείς, δεν ξέρω αν θα είχαμε επιβιώσει σαν είδος.

Σκέψου τους προγόνους μας να παλεύουν ή να προσπαθούν να ξεφύγουν από τα άγρια θηρία. Αν δεν είχαν τη δυνατότητα να εστιάσουν την προσοχή τους αλλού και σκέφτονταν μόνο ότι το θηρίο σκότωσε τον τάδε και τον τάδε, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα είχαν τη δύναμη να αντισταθούν, να τρέξουν μακριά, ακόμα και να παλέψουν με το θηρίο για να σωθούν.

Το πού εστιάζεις την προσοχή σου είναι δική σου απόφαση και δική σου δουλειά. Κανείς δεν μπορεί να σου επιβάλει τι να σκεφτείς. Μπορεί να προσπαθούν να σε καθοδηγήσουν αλλά η επιλογή είναι δική σου.

Menoume sto spiti kai menoume psihraimoi

Επομένως, δες αν χρειάζεται να κάνεις κάτι για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να σκεφτεί κάτι άλλο. Ίσως πρέπει να περιορίσεις το πόσες ειδήσεις βλέπεις, ίσως πρέπει να μείνεις μακριά από τα κοινωνικά δίκτυα ή απλά να έχεις επίγνωση του πού αφήνεις το μυαλό σου να περιπλανιέται. Αν αυτά που σκέφτεσαι νιώθεις ότι δεν σε ωφελούν, αποφάσισε να εστιάσεις την προσοχή σου κάπου αλλού.

Εσύ αποφασίζεις τι νόημα δίνεις στα πράγματα


Πάρε για παράδειγμα ένα μαχαίρι. Το ξέρω ότι είναι πολύ κλισέ αλλά δεν πειράζει. Για έναν άνθρωπο αποτελεί εργαλείο, για κάποιον άλλο αποτελεί όπλο. Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται επειδή ο καθένας από εμάς δίνει το δικό του νόημα στα πράγματα και σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Δεν βλέπουμε τον κόσμο όπως είναι, βλέπουμε τον κόσμο όπως είμαστε.


Αν λοιπόν έχεις αυτήν την καταπληκτική ικανότητα, γιατί να μην την χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου; Τι νόημα θα δώσεις σε αυτή την κατάσταση που ζεις; Εσύ αποφασίζεις.

Άλλαξε το νόημα που αποδίδεις σε πράγματα και καταστάσεις. Ξεκίνα από το πιο απλό. Μην σκέφτεσαι «πρέπει να μείνω σπίτι που σημαίνει ότι θα βαρεθώ να βαριέμαι». Σκέψου όλα αυτά που τους προηγούμενους μήνες παρακαλούσες να βρεις λίγο παραπάνω χρόνο για να κάνεις. Τώρα είναι η ευκαιρία. Αν δεν υπάρχει τίποτα που ήθελες να βρεις χρόνο να κάνεις, τότε δες αυτή την κατάσταση σαν ευκαιρία για να ξεκουραστείς.

Pos na parameineis psihraimos en meso tis pandimias

Το μυαλό σου έχει απίστευτες δυνατότητες. Είναι καταπληκτικό το τι μπορείς να κάνεις αν μάθεις να συνεργάζεσαι με το μυαλό σου. Αυτό πρώτα απ’ όλα σημαίνει να μάθεις πώς λειτουργεί το μυαλό σου. Ένα από τα πιο σημαντικά που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι το μυαλό σου είναι λίγο χαζό. Μην με παρεξηγείς, εννοώ απλώς ότι μπορείς να ξεγελάσεις το μυαλό σου. Το κάνουμε πάρα πολλές φορές εν αγνοία μας και συνήθως με αρνητικό αποτέλεσμα αλλά δεν θα ήταν τρομερό να μάθεις να ξεγελάς το μυαλό σου με τρόπο που σε ωφελεί; 

Το μυαλό σου δεν είναι πολύ καλό στο να ξεχωρίζει τι είναι αλήθεια και τι ψέματα. Κι αυτό σε συμφέρει αρκεί να μάθεις πώς να το χρησιμοποιήσεις προς το συμφέρον σου. Ας κάνουμε ένα πείραμα. Κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου ότι είναι καλοκαίρι κι έχεις πάει στο αγαπημένο σου μαγαζί με παγωτά. Θέλεις να πάρεις δύο μπάλες, τις αγαπημένες σου γεύσεις. Εγώ μάλλον θα διάλεγα μπισκότο και μπουένο. Μμμμ, μούρλια. Φαντάσου ότι έχεις μπροστά σου το αγαπημένο σου παγωτό λοιπόν, παίρνεις το κουτάλι και τρως μια μπουκιά. Μπορείς σχεδόν να γευτείς το παγωτό μπισκότο ή όποια άλλη γεύση είναι η αγαπημένη σου.

Γιατί νομίζεις ότι συμβαίνει αυτό; Γιατί μπορείς να γευτείς σχεδόν το αγαπημένο σου παγωτό; Επειδή το μυαλό σου είναι λίγο χαζό. Είδε την εικόνα που ανέσυρες από τη μνήμη σου με το αγαπημένο σου παγωτό αλλά δεν μπορεί να ξεχωρίσει ότι δεν είναι πραγματικότητα. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει με πολλαπλούς τρόπους και συνδυαστικά και με άλλες λειτουργίες του μυαλού σου.

Esi apofasizeis ti noima dineis sta pragmata kai stis katastaseis

Το πιο βασικό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι το μυαλό σου πολλές φορές είναι σαν ένα αθώο και αφελές παιδί που ό,τι και να του πεις θα το πιστέψει. Αν αυτή τη στιγμή σκεφτείς ότι αν κάτσεις όλη μέρα σπίτι αυτό σημαίνει ότι θα βαρεθείς και δε θα περάσεις καλά, να είσαι σίγουρη ότι έτσι θα γίνει. Όχι όμως επειδή είναι η πραγματικότητα, αλλά επειδή το μυαλό σου πιστεύει ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν σκεφτείς ότι αυτές τις μέρες είναι ευκαιρία να ξεκουραστείς, να δεις που το μυαλό σου θα σκεφτεί πάρα πολλούς τρόπους για να το κάνεις.

Να θυμάσαι, λοιπόν, ότι εσύ αποφασίζεις τι θα πεις στο μυαλό σου να πιστέψει, εσύ αποφασίζεις τι νόημα δίνεις στα πράγματα. Κι αφού εσύ αποφασίζεις, γιατί να διαλέξεις να πιστεύεις κάτι που σε κάνει να νιώθεις άσχημα ή σου χαλάει την ψυχολογία; Στο χέρι σου είναι να διαλέξεις ένα νόημα που σε εμψυχώνει, που σε ενθαρρύνει και που σε βοηθάει να νιώθεις καλά.

Εσύ αποφασίζεις τι κάνεις για να δεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς


Το τι κάνεις συνδέεται πολύ στενά με το πού εστιάζεις την προσοχή σου και με το τι νόημα δίνεις στα πράγματα. Αν εστιάσεις την προσοχή σου στους ρυθμούς με τους οποίους διαδίδεται ο ιός και το νόημα που δίνεις είναι ότι είναι πολύ πιθανό να αρρωστήσεις, δεν νομίζω να έχεις το μυαλό σου στο να κάνεις πράγματα που σε ωφελούν. Το πιο πιθανό είναι να σκέφτεσαι εμμονικά τα του ιού και να μην κάνεις τίποτα άλλο.

Αν αντίθετα εστιάσεις την προσοχή σου κάπου αλλού, για παράδειγμα ότι είσαι ακόμα υγιής και χωρίς συμπτώματα, και αποδώσεις ένα ενθαρρυντικό νόημα στο ότι πρέπει να μείνεις κλεισμένη μέσα, τότε είναι πιο σίγουρο ότι θα κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου.

Ακόμα και στην περίπτωση που εσύ ή κάποιος αγαπημένος σου έχει προσβληθεί από τον ιό πάλι είναι στο χέρι σου να διαλέξεις τι νόημα θα δώσεις στην κατάσταση που βιώνεις και πού θα εστιάσεις την προσοχή σου.


Αποφάσισε να δεις το ότι πρέπει να μείνεις σπίτι σαν ευκαιρία να ασχοληθείς με δημιουργικά πρότζεκτ ή να ξεκινήσεις ένα χόμπι που ήθελες αλλά δεν είχες χρόνο. 

Είσαι ακόμα εδώ, εκμεταλλεύσου αυτό το χρόνο με τον εαυτό σου και με τους αγαπημένους σου.  Έχεις ένα πρότζεκτ ή ένα όνειρο που θα ήθελες να πετύχεις; Ξεκίνα τώρα, κάνε τα βήματα που μπορείς. Αφού εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να πας στη δουλειά ή για καφέ με τους φίλους σου ή σε όλες αυτές τις «δουλειές» που συνήθως σου τρώνε το χρόνο, αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου και σε αυτά που θέλεις να πετύχεις ή να δημιουργήσεις.

Τι θα επιλέξεις να κάνεις; Βάλε το μυαλό σου σε μια ανοιχτή σε λύσεις και ιδέες κατάσταση. Βρες εναλλακτικές λύσεις. Σκέψου δημιουργικά για να βρεις λύσεις στα προβλήματα που σου εμφανίζονται, μην ζητάς στο μυαλό σου να μείνει εγκλωβισμένο σε αυτά.

Κανονικά θα πήγαινες γυμναστήριο ή για ζούμπα; Βάλε ένα βίντεο στο YouTube και κάνε γυμναστική στο σπίτι. Θέλεις να αρχίσεις ένα χόμπι; Βρες τα υλικά που έχεις διαθέσιμα και ξεκίνα. Θέλεις να ζωγραφίσεις αλλά δεν έχεις πινέλα και χρώματα; Αν έχεις ένα χαρτί και ένα μολύβι μπορείς να ξεκινήσεις. Ξεκίνα να βρίσκεις λύσεις και όχι εμπόδια. 

Άρθρα για να σε βοηθήσουν να σκεφτείς θετικά

Γιατί πρέπει να αποδεχτείς την πραγματικότητα για να προχωρήσεις στη ζωή σου
Ξεκλείδωσε τη θετική σου ενέργεια σε 60 δευτερόλεπτα
Πίστεψε για να δεις τα αποτελέσματα που θέλεις
3 τρόποι για να νικήσεις την τεμπελιά
Πρακτικές συμβουλές για θετική σκέψη


Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να κρατήσουμε την ψυχολογία μας σε καλά επίπεδα. Αυτό είναι αλήθεια πάντοτε, πόσο μάλλον σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση που δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη.

Ενημερώσου από έγκυρες πηγές για το τι συμβαίνει, μην συμβάλεις στην διάδοση του πανικού και να θυμάσαι ότι οι αποφάσεις σου είναι αυτές που καθορίζουν τη μοίρα σου. Οι αποφάσεις σου για τρία πράγματα είναι αυτές που φτιάχνουν τη ζωή σου, ακόμα κι όταν υπάρχουν εξωτερικές συνθήκες που δεν μπορείς να αλλάξεις ή να ελέγξεις.



Μην ξεχάσεις να κατεβάσεις τον οδηγό journaling και να διαβάσεις για τα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει αυτή η συνήθεια. Αυτές τις μέρες σίγουρα είναι χρήσιμο να πιάσεις ένα τετράδιο και να αρχίσεις να γράφεις τις σκέψεις σου, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά: Πρώτον, θα έχεις καλύτερη επίγνωση του τι σκέφτεσαι και πού εστιάζεις την προσοχή σου και η επίγνωση είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα πριν την αλλαγή και τη βελτίωση. Δεύτερον, θα έχεις μια ακόμα δημιουργική δραστηριότητα για να περάσεις το χρόνο σου όσο μένεις στο σπίτι.



Πού εστιάζεις την προσοχή σου; Τι νόημα δίνεις στα πράγματα; Τι κάνεις για να έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις; Οι απαντήσεις σου σε αυτές τις ερωτήσεις έχουν τη δύναμη να σου αλλάξουν τη ζωή.


Buy Me A Coffee

4 Σχόλια

  1. Εξαιρετικά χρήσιμο αυτό το άρθρο Ερωφίλη για αυτές τις περίεργες μέρες που διανύουμε. Καμιά φορά με πιάνει ασφυξία στη σκέψη του εγκλεισμού αλλά είναι αυτό ακριβώς που λες: πού εστιάζουμε την προσοχή μας; Αν σκεφτόμαστε ότι όλα είναι τραγικά και ότι δε θα τελειώσει ποτέ αυτή η κατάσταση, τότε θα πάθουμε κατάθλιψη. Αν το δούμε όμως σαν μια ευκαιρία να ηρεμήσουμε και να κλείσουμε εκκρεμότητες, τότε αλλάζει όλη μας η οπτική.
    Stay safe my dear <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το να σπαταλάμε χρόνο και ενέργεια σε πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε είναι απλώς αυτό: σπατάλη χρόνου και ενέργειας! Πολλές φορές μοιάζει να είναι η εύκολη λύση αλλά δεν θα μας άφηνε να νιώθουμε έτσι αν ήταν η σωστή λύση. Εμείς αποφασίζουμε λοιπόν σε τι αφιερώνουμε την προσοχή μας, τον χρόνο και την ενέργειά μας.
      Σ' ευχαριστώ πολύ, Άλκηστη. Υπομονή και όλα θα γίνουν καλύτερα! 🙂

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίο άρθρο και εξαιρετικά χρήσιμο! Το #μενουμεσπιτι είναι η χαρά του introvert και των σπιτόγατων γενικότερα και προσωπικά, όντας και τα δύο, το χαίρομαι... προς το παρόν τουλάχιστον!
    Αυτό το άγχος όμως για το τι θα γίνει είναι που μας τρελαίνει όλους. Καλό είναι να το πάρουμε μια μέρα τη φορά... Αν σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα σε αυτή την περίπτωση θα τρελαθούμε στο τέλος.
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν τελείωσει όλο αυτό θα είμαστε (ελπίζω) καλύτεροι άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ελπίζω, Δώρα! Είναι όχι απλά ευκαιρία αλλά επιβάλλεται να επανεξετάσουμε ο καθένας τον εαυτό του και να δούμε τι πάει καλά και τι πάει λάθος. Σίγουρα, το να πάρουμε την κατάσταση μία μέρα τη φορά βοηθάει στο να μην αφηνόμαστε σε σενάρια του μυαλού που μπορούν να μας παρασύρουν και να μας χαλάσουν και τη διάθεση και την ψυχολογία!
      Καλή συνέχεια και ελπίζω να συνεχίσεις να απολαμβάνεις το #μένουμεσπίτι.

      Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.