Τι στόχους μπορείς να πετύχεις σε 60 μέρες;

Τι στόχους μπορείς να πετύχεις σε 60 μέρες;

Σου έχει τύχει ποτέ να θέλεις να κάνεις κάτι πάρα πολύ, να το σχεδιάζεις, να το οργανώνεις, να είσαι έτοιμη να το πραγματοποιήσεις και μετά… για κάποιο λόγο σταματάς;

Ti stohous mporeis na petiheis se 60 meres?

Μπορεί να είναι στόχος που έβαλες την Πρωτοχρονιά, μπορεί να είναι κάτι που απλά αποφάσισες να κάνεις, μπορεί να είναι ένα όνειρο που σε «κυνηγάει» από μικρό παιδί. Κι εκεί που έχεις πάρει όλες τις αποφάσεις που χρειάζονται και το όνειρό σου είναι δυο βήματα πριν αρχίσει να υλοποιείται, κάτι σε σταματάει. Κάτι σε κρατάει πίσω. Μπορεί να μην αλλάζεις γνώμη αλλά με κάποιο τρόπο σταματάς να το κυνηγάς και χάνεις αυτήν την αποφασιστικότητα που σε είχε κυριεύσει όταν βρισκόσουν στη φάση του σχεδιασμού.

Αν σου έχει τύχει, θέλω απλά να σου πω ότι δεν είσαι η μόνη. Συμβαίνει σε όλους μας. Συμβαίνει και στα καλύτερα παιδιά, στα καλύτερα σπίτια … 😛

Διάβασα ένα άρθρο της Άλκηστης (βλέπε Little Hope Flags) που όχι απλά μου άρεσε αλλά με έβαλε σε σκέψεις! Αν σου μένουν 99 μέρες μέχρι το τέλος της χρονιάς, πώς σκοπεύεις να τις αξιοποιήσεις;

Και επειδή είμαι κι εγώ θύμα αυτού του τέρατος που λέγεται procrastination, από τις 99 μέρες φτάσαμε στις 60!

Τι στόχους μπορείς να πετύχεις σε 60 μέρες;

Συνήθως βάζουμε στόχους στην αρχή της χρονιάς, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε συνήθως 365 μέρες στη διάθεσή μας για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους.

Τι θα πει 365 μερες;;
Πιο άκυρος αριθμός δεν υπάρχει! Ίσως είναι απλά πολύ μεγάλος. Ας είμαστε ειλικρινείς. Αν σου πει κάποιος να κάνεις κάτι 365 φορές τι θα σκεφτείς; «Έλα μωρέ, παιχνιδάκι!» ή «365;; Αχ, πότε θα περάσουν οι μέρες…»;

Προσωπικά, ίσως με φοβίζουν οι 365 μέρες. Δεν διαφωνώ, σίγουρα θέλω να πετύχω στόχους, να πραγματοποιήσω όνειρα, κι εγώ όπως τόσοι άνθρωποι. Απλά, όταν σκέφτομαι «για τις επόμενες 365 μέρες πρέπει να κάνω αυτό κι αυτό κι αυτό» με πιάνει ένα πλάκωμα! Όχι γιατί δεν θέλω να κάνω αυτά τα πράγματα για όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, αλλά γιατί -αντί να επικεντρώνω το ενδιαφέρον μου στους στόχους μου και σε αυτά που θέλω να κάνω- βάζω στο επίκεντρο το 365 και τη διάρκεια που θα μου πάρει μέχρι να πετύχω αυτό που θέλω.

Πώς να το πω, μου πέφτει ολίγον τι βαρύ.

Όταν λοιπόν διάβασα το άρθρο της Άλκηστης ένιωσα σαν μια απελευθέρωση! «99 μέρες, τι θα κάνεις; Go!» (Δεν λέει αυτό η κοπέλα, έκανα μια σύντομη παράφαση! Μπες και διάβασέ το!) Καταρχήν, έχουμε φύγει από τους τριψήφιους αριθμούς. Αυτό πού το πας;

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Είναι Νοέμβριος. Έχουν περάσει δέκα γεμάτοι μήνες από τα τελευταία επίσημα resolutions. Από τότε μέχρι τώρα, έχει υπάρξει μια πρόοδος. Ας είναι και η πιο ελάχιστη βελτίωση, πάντως από 0% που βρισκόμασταν την Πρωτοχρονιά του 2019 έχουμε σίγουρα ανέβει.

poioi einai oi stohoi sou?

Ακόμα κι αν δεν είσαι εκεί που ήθελες να ήσουν, ακόμα κι αν τα σχέδιά σου ανατράπηκαν ή αν απλά η πρόοδός σου είχε πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι περίμενες, ακόμα κι έτσι, κάτι έχεις καταφέρει. Έχεις κάνει έστω κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι λίγο πράγμα.

Και να σου πω και κάτι; Ακόμα κι αν δεν έχεις κάνει τίποτα απολύτως, ακόμα κι αν είσαι στο μηδέν, τι έγινε; Δεν έκανες τίποτα. Εντάξει. Δεν έτυχε, δεν μπόρεσες, δεν ήθελες, ό,τι και να συνέβη, δεν πειράζει. Δεν πειράζει, σου λέω! Σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου. It's ok, really!

Αλλά ας αφήσουμε το παρελθόν στην ησυχία του κι ας έρθουμε στο τώρα. Πού βρίσκεσαι σήμερα; Τι έχεις καταφέρει; Πώς θέλεις να είναι το από εδώ και μετά; Ξέχνα το χτες, δεν μπορείς να πας πίσω και να αλλάξεις το τι έκανες ή δεν έκανες. Επομένως, κάτσε στο τώρα και βάλε τα δυνατά σου να μείνεις εδώ.

Αν κάθε στιγμή βρίσκεσαι σε αυτήν εδώ τη στιγμή, δεν είναι καλύτερα από το αν ήσουν εγκλωβισμένη σε σκέψεις για το παρελθόν; Η μαγεία του τώρα είναι ότι μπορείς να έχεις τα μάτια στραμμένα στο μέλλον χωρίς να χρειάζεται να χάσεις το πάτημά σου στο παρόν. 

Στρέψε για λίγο τη σκέψη και την προσοχή σου στο μέλλον. Δες τον μελλοντικό εαυτό σου. Πώς είναι; Τι διαφορετικό κάνει; Πώς νιώθει;

Έπειτα γύρνα στο παρόν και σκέψου με προσοχή και αγάπη: Πώς μπορείς να βοηθήσεις τον μελλοντικό σου εαυτό σήμερα; Τι μπορείς να κάνεις τώρα που θα κάνει πιο εύκολα τα πράγματα για σένα στο μέλλον; 

Κι αν έρχονται πότε πότε σκέψεις στο μυαλό σου όπως «Έλα, δέκα μήνες τώρα δεν τα κατάφερες, τώρα θα το κάνεις; Τώρα πάει!» μην τις ακούς. Αυτές οι σκέψεις δε θα ωφελήσουν ούτε εσένα ούτε τον μελλοντικό σου εαυτό και το ξέρεις. Άσε που ξέρεις ότι λένε ψέματα. Το ότι τους προηγούμενους μήνες δεν έκανες κάτι που ήθελες δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου τώρα. Διάβασε εδώ το άρθρο "Γιατί συνεχίζεις τις κακές σου συνηθειες".

Αν είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το πότε ακριβώς θα πετύχεις κάτι δεν έχει καμία σημασία. Δηλαδή, τι; Ότι αν είχες αρχίσει το περπάτημα ή τη ζωγραφική ή τα γαλλικά ή το μαγείρεμα πριν δέκα μήνες θα είχε διαφορά; Πίστεψέ με, αν αφήσεις τον εαυτό σου να σε πείσει ότι αυτοί οι δέκα μήνες ήταν ζωτικής σημασίας κι αφού δεν το έκανες μέχρι τώρα δε θα το κάνεις ποτέ, τότε μόνο θα υπάρχει διαφορά. Η διαφορά θα είναι ότι πλέον δεν πιστεύεις στον εαυτό σου. Η μόνη διαφορά θα είναι ότι έχασες την πίστη στην ικανότητά σου να πετύχεις αυτό που επιθυμείς. Οι δέκα μήνες δεν κάνουν τη διαφορά. Το να πιστέψεις ότι αυτοί οι δέκα μήνες ήταν το μόνο σου περιθώριο να αλλάξεις, εκεί είναι η διαφορά.

Θυμάμαι όταν ήμουν δεκαεφτά-δεκαοχτώ, Τρίτη λυκείου, που ο χρόνος λες και μετρούσε διαφορετικά. Όχι στην πραγματικότητα, στο μυαλό μου. Άκουγα τόσο συχνά τη φράση «Ο χρόνος είναι χρήμα» που μου είχε καρφωθεί η ιδέα ότι ο χρόνος είναι τόσο πολύτιμος που δεν χωράει κανένα περιθώριο για λάθος. Για παράδειγμα, αν δεν διαβάσω σήμερα, πάει χάθηκα. Αν δεν γράψω μια καλή έκθεση/περίληψη/διαγώνισμα σήμερα, αύριο, την άλλη βδομάδα, πάει, αυτό ήτανε. Έχω χάσει την ευκαιρία μου για πάντα. Αφού «ο χρόνος είναι χρήμα» κι εγώ τον άφησα να φύγει ανεκμετάλλευτος!

Ωστόσο, όπως κάνει πάντα η ζωή, μου έδωσε αυτό ακριβώς το μάθημα που χρειαζόμουν. 

Τι ήταν αυτό; Το μάθημα ότι η ζωή είναι γεμάτη δεύτερες ευκαιρίες! Και δεύτερες, και τρίτες και δέκατες, μη σου πω. Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος αλλά το ίδιο και η ψυχική σου υγεία. Δεν γίνεται να θυσιάσεις το ένα στο βωμό του άλλου.

Πέρασα σε μια πολύ καλή σχολή αλλά μου καρφώθηκε στο μυαλό η ιδέα ότι αφού δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή έπρεπε να ξαναπροσπαθήσω. Άσχετα που μπορούσαμε να επιλέξουμε σαράντα σχολές, το μήνυμα που είχε εντυπωθεί στο κεφάλι μου ήταν «Αν δεν περάσεις στην πρώτη σου επιλογή, απέτυχες!». Και δεν μιλάω για κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο, καθηγητή, φίλο ή γνωστό που μου πέρασε αυτό το μήνυμα αλλά για την ευρύτερη κοινωνία και το μήνυμα που δίνει σε νέους, γέρους και απανταχού αγωνιστές. Η κοινωνία έχει προσανατολιστεί τόσο πολύ στο αποτέλεσμα και στο φαίνεσθαι που πολλές φορές ξεχνάει ότι η ουσία βρίσκεται αλλού.

Να μην τα πολυλογώ, μετά από πολλές προσπάθειες και πολλούς μήνες, κατάφερα να πάρω το μάθημα (ζωής) που χρειαζόμουν. Κατάλαβα ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος, αλλά αν αρχίσεις να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο επειδή έχασες χρόνο, το μόνο που κάνεις είναι να χάνεις κι άλλο χρόνο.

o hronos einai politimos

Τι κάνεις τώρα;

Δώσε άφεση στον εαυτό σου! Πάρε απόφαση ότι είναι αντικειμενικά αδύνατο να μην κάνεις λάθη στη ζωή σου. Και αποφάσισε ότι ακόμα κι όταν κάνεις λάθος κάτι καλό μπορεί να βγει, μπορείς να μάθεις από τα λάθη σου και να γίνεις καλύτερη. Μπορεί επειδή άργησες δέκα μήνες να ξεκινήσεις την προσπάθεια, τώρα ξέρεις καλύτερα τι θέλεις να κάνεις.

Εκμεταλλεύσου τα λάθη σου και τα μαθήματα που θα σου δώσουν, εκμεταλλεύσου τις δεύτερες και τρίτες και πέμπτες και εικοστές ευκαιρίες που θα σου δοθούν και πήγαινε μπροστά. 

Σου απομένουν λοιπόν λιγότερες από 99 μέρες! Είμαστε γύρω στις 60 μέρες μακριά από το 2020! Εξέτασε την πορεία που είχες μέχρι τώρα και δείξε κατανόηση και αγάπη προς τον εαυτό σου. Θυμήσου ότι με το να χτυπάς το κεφάλι στον τοίχο για τον χαμένο χρόνο, το μόνο που κάνεις είναι να χάνεις κι άλλο χρόνο.

Εδώ είμαστε, λοιπόν! Στο τώρα, στο σήμερα. Παρασκευή, Τρίτη, Σάββατο, όποια μέρα κι αν διαβάζεις εσύ αυτή την ανάρτηση, ξεκίνα από εδώ. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις πριν πέντε βδομάδες ή πριν δέκα μήνες, απλά δεν γίνεται. Οπότε κάνε το καλύτερο που μπορείς με τα δεδομένα που έχεις και ξεκίνα στο σήμερα.

Θυμήσου τον μελλοντικό σου εαυτό. Τι μπορείς να κάνεις τώρα για να προετοιμάσεις το δρόμο για το αύριο; Πού θέλεις να φτάσεις; Δεν χρειάζεται να ξέρεις όλες τις λεπτομέρειες, δεν χρειάζεται να έχεις όλες τις απαντήσεις! Αρκεί μία αμυδρή εικόνα του τι θέλεις για το μέλλον σου για να σε βάλει στη σωστή πορεία. Όταν βρεις διάθεση και χρόνο  μπορείς να τα βάλεις όλα κάτω και να οργανωθείς. Αλλά για τώρα, εδώ που βρίσκεσαι και διαβάζεις αυτή την ανάρτηση, αρκεί μια υποψία για το πώς θέλεις να κάνεις τη ζωή σου.

Ξέχνα την επόμενη Πρωτοχρονιά και τις 365 μέρες που την ακολουθούν. Εδώ που είμαστε, τώρα, εσύ κι εγώ, έχουμε 60 ολόκληρες μέρες μπροστά μας για να μάθουμε καινούρια πράγματα, να κάνουμε νέους φίλους, να νιώσουμε συναισθήματα, να ζήσουμε νέες εμπειρίες… να ζήσουμε! Μην αφήνεις τη ζωή να φεύγει. Όσο χρόνο έχασες, έχασες.

Συγχώρα τον εαυτό σου και συνέχισε.

Σκέψου πώς ακριβώς θέλεις να είναι η ζωή σου για τις επόμενες 60 μέρες και αποφάσισε ότι θα εφαρμόσεις αυτά που θέλεις να κάνεις! Δικά σου είναι τα θέλω και οι στόχοι, προέρχονται από εσένα και από την επιθυμία σου να ζήσεις μια καλή ζωή. Άκουσε λοιπόν τον εαυτό σου, δείξε εμπιστοσύνη και έπειτα δεσμεύσου, προς εσένα την ίδια, ότι είσαι έτοιμη να κάνεις αυτά που θέλεις.

Let’s do this!!

Εσύ τι δεσμεύεσαι να κάνεις τις υπόλοιπες 60 μέρες του 2019;

Αν δυσκολεύεσαι να βάλεις στόχους διάβασε αυτό. Αν θέλεις να κατεβάσεις το δωρεάν 12σέλιδο workbook για να πετύχεις τους στόχους σου πιο εύκολα - και με λίγη υποστήριξη - πάτα εδώ.

Buy Me A Coffee

2 Σχόλια

  1. Καταρχήν ευχαριστώ πάρα πολύ Ερωφίλη για την αναφορά, και χαίρομαι πολύ που ενέπνευσα αυτό το κείμενο! Αν δεν ξεκινήσουμε κάποια στιγμή, δε θα ξεκινήσουμε ποτέ, και γιατί αυτή η στιγμή να μην είναι σήμερα; Ας μη μας τρομάζει το μακρινό, ένα βήμα τη φορά. Baby steps. Πολλά γίνονται έστω και σε 60 μέρες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ! Πράγματι, πολλά μπορούν να γίνουν σε 60 μέρες! Λένε ότι υπερεκτιμούμε πόσα μπορούμε να κατορθώσουμε σε μία μέρα αλλά υποτιμούμε πόσα μπορούμε να κάνουμε σε ένα χρόνο! Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να το παίρνουμε μέρα με τη μέρα, baby steps που λες κι εσύ! Για να δούμε τι θα κάνουμε σε αυτές τις 60 μέρες!!

      Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.