Πρόσεχε τι λες, γιατί τα λόγια σου επηρεάζουν τη ζωή σου

Πρόσεχε τι λες, γιατί τα λόγια σου επηρεάζουν τη ζωή σου


Δεν έχω διαβάσει τον Άμλετ. Γενικά δεν έχω διαβάσει κάτι ολοκληρωμένο από τον Σέξπηρ, άσχετα που πρόπερσι βρήκα τα άπαντα σε ένα μαγαζάκι και τα αγόρασα στο λεπτό για 2 λίρες.

(Ξεκινώντας από τον Άμλετ, χρησιμοποιώντας υλικό από τη σειρά που παρακολουθώ τους τελευταίους μήνες και κάνοντας κάποιους συλλογισμούς, θα καταλήξω στο συμπέρασμα ότι τα λόγια μας είναι πάρα πολύ σημαντικά για το πώς σκεφτόμαστε, πώς νιώθουμε, πώς συμπεριφερόμαστε. Αν βαριέσαι να διαβάσεις το πώς καταλήγω εκεί, jump κατευθείαν στο συμπέρασμα.)

Ta logia sou diamorfonoun ti zoi sou

Πώς τα λόγια σου διαμορφώνουν τη ζωή σου

Το μόνο που ξέρω από τον Άμλετ είναι η διάσημη φράση «να ζει κανείς ή να μη ζει». Δε θέλω να πάρω credit για τον συλλογισμό που ακολουθεί, τον άκουσα βλέποντας Madam Secretary, όμως σίγουρα μου έκανε κλικ. Λέει λοιπόν ένας δευτερεύων χαρακτήρας «Ο Άμλετ ουσιαστικά σπαταλάει πέντε πράξεις ψάχνοντας απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, να ζει κανείς ή να μη ζει, έχοντας ως δεδομένο ότι πρόκειται για μια διττή υπόθεση

Ο Άμλετ (σκέφτομαι εγώ), και ο καθένας που επιχειρεί να απαντήσει την ερώτηση, μπαίνει σε αυτή την δύσκολη θέση αφού έχει περιορισμένες επιλογές, δύο διαμετρικά αντίθετες επιλογές, άρα το πιθανότερο δύο ακραίες επιλογές. 

«Μήπως φταίει αυτό το δυαδικό μοντέλο λοιπόν, το οποίο σου υπόσχεται μια λύση αν τελικά φτάσεις σε κάποιο συμπέρασμα; Μήπως αντί να ρωτήσουμε «να ζει κανείς ή να μη ζει» με την ελπίδα μιας λύσης, μπορούμε να ρωτήσουμε «πώς να ζει κανείς» με την προοπτική για άπειρες πιθανές απαντήσεις;»

Θα μου πεις, τι δουλειά έχει ο Σέξπηρ σε αυτή την κουβέντα για τα λόγια σου και το πώς διαμορφώνουν τη ζωή σου; Νομίζω είναι φανερό: οι λέξεις που χρησιμοποιούμε και οι ερωτήσεις που κάνουμε καθορίζουν την πορεία μας. Πόσες ώρες άραγε έχει αφιερώσει η ανθρωπότητα προσπαθώντας να βρει λύση σε αυτή την ερώτηση του Άμλετ; Να βρει τη λύση στο δίλημμα; 

Το πρόβλημα είναι ότι όταν βρίσκεσαι σε δίλημμα –δύο πιθανές λύσεις/επιλογές/εκβάσεις- είναι δύσκολο να σκεφτείς δημιουργικά, αφού θεωρείς ότι οι επιλογές σου είναι περιορισμένες, αφού πιστεύεις ήδη ότι η θέση σου είναι δύσκολη αφού βρίσκεσαι σε δίλημμα. Ποτέ κανείς δεν έχει πει «είμαι σε δίλημμα» χωρίς να είναι προβληματισμένος, κανείς δεν το έχει πει με ανακούφιση ή με χαρά «Ουφ, επιτέλους, είμαι σε δίλημμα, έχω μόνο δυο πιθανές επιλογές, πράγμα που κάνει την επιλογή μου πολύ εύκολη!»


Βλέπεις λοιπόν από πού ξεκινούν όλα; Βλέπεις ότι οι σκέψεις σου, αν και είναι ένα πολύ αρχικό στάδιο, δεν είναι η αρχή; Η αρχή είναι στα λόγια σου. Τι λέξεις χρησιμοποιείς; Με τι λόγια πλαισιώνεις τις σκέψεις σου; Τι ερωτήσεις κάνεις στον εαυτό σου; Πώς απαντάς σε αυτά που σε ρωτάνε; 

  • Αν σε ρωτάνε «τι κάνεις;» και απαντάς «καλούτσικα» ή «καλά, μωρέ» ή «όχι πολύ άσχημα» που λένε εδώ στην Αγγλία, πώς περιμένεις να νιώσεις; Θα νιώθεις «καλούτσικα» ή «καλά, μωρέ» ή «όχι πολύ άσχημα». Αυτό θέλεις για τον εαυτό σου; 
  • Αν θέλεις να νιώσεις υπέροχα ή καταπληκτικά ή με πολύ ανεβασμένη διάθεση, πρόσεξε τις λέξεις που χρησιμοποιείς.
  • Την επόμενη φορά που θα σε ρωτήσουν «τι κάνεις;» δώσε μια ικανοποιητική απάντηση. Δώσε μια απάντηση την οποία θα δεχόσουν με χαρά ως πραγματικότητα της ζωής σου. 
  • Αν δεν θέλεις να νιώθεις «καλούτσικα» τότε απάντησε κάτι καλύτερο! «Νιώθω πολύ καλά σήμερα!» ή «Είμαι πολύ χαρούμενη, η μέρα μου πάει πολύ καλά».

Θα μου πεις, «Μα αν δεν είμαι πολύ χαρούμενη; Αν η μέρα μου δεν πάει πολύ καλά;» Θα σου απαντήσω ότι δεν έχει σημασία. Πρέπει να κάνεις εξάσκηση και να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου. Κάπως σαν το "Fake it, till you make it". Αν μέχρι τώρα εκπαιδεύεις το μυαλό σου να σκέφτεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, η αλλαγή θα πάρει χρόνο. Όπως κάθε αλλαγή και όπως κάθε εκπαίδευση. Αλλά η αλλαγή σίγουρα είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Αρκεί να είσαι έτοιμη να δοκιμάσεις και να προσπαθήσεις!

Πρόσεχε τι λες

Δοκίμασέ το: Για την επόμενη βδομάδα ξεκίνα τη μέρα σου με την εξής φράση «Σήμερα θα έχω μια καταπληκτική μέρα! Όλα θα πάνε όπως πρέπει και θα είμαι χαρούμενη ό,τι κι αν συμβει!». (Πρόσεξε ότι γράφω «όλα θα πάνε όπως πρέπει» όχι «όλα θα γίνουν όπως τα θέλω εγώ», γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορείς να ελέγξεις τι συμβαίνει σε αυτή τη ζωή. Μπορείς όμως να ελέγξεις το πώς αντιδράς σε αυτά που σου συμβαίνουν, κι εκεί είναι όλη η ομορφιά και η ουσία!)

Δοκίμασέ το: Για την επόμενη βδομάδα όταν σε ρωτάνε τι κάνεις απάντα με ενθουσιασμό «είμαι πολύ καλά!» ακόμα κι αν εκείνη τη στιγμή βρίσκεσαι σε κρίση. Αν πιστεύεις ότι είσαι καλά, σημαίνει ότι πιστεύεις ότι η κρίση είναι παροδική, ότι σύντομα θα βρεις τη λύση. Κι αυτό ακριβώς το μήνυμα θέλεις να στείλεις στον εγκέφαλό σου.

Πριν φύγεις, διάβασε «Εσύ τι μηνύματα δίνεις στον εαυτό σου;»

Συμπέρασμα- περίληψη: Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείς εκπαιδεύει το μυαλό σου να σκέφτεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Βρες το αποτέλεσμα που θέλεις να έχεις (π.χ. να νιώθω χαρούμενη) και πήγαινε στην αρχή, πήγαινε στα λόγια που χρησιμοποιείς και άλλαξέ τα ώστε να αντικατοπτρίζουν αυτό το αποτέλεσμα. Πάρε τον έλεγχο με το να επιλέγεις συνειδητά ποια λόγια χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση. Θέλεις να νιώθεις υπέροχα; Χρησιμοποίησε τα λόγια «νιώθω υπέροχα». Τα λόγια σου προγραμματίζουν τον εγκέφαλό σου και διαμορφώνουν τις σκέψεις σου. Οι σκέψεις σου με τη σειρά τους δημιουργούν τα συναισθήματά σου. Τα συναισθήματα γεννούν τη συμπεριφορά σου. Η συμπεριφορά σου καθορίζει το αποτέλεσμα που έχεις στη ζωή σου. Οπότε, αν θέλεις να αλλάξεις το αποτέλεσμα ξεκίνα από τις σκέψεις σου. Κι επειδή τώρα ξέρεις καλύτερα, ξεκίνα από τα λόγια σου, γιατί αυτά διαμορφώνουν τις σκέψεις σου.

Pos na petiheis tous stohous sou efkola
Πάτα στην εικόνα και κατέβασε το workbook για να πετύχεις εύκολα τους στόχους σου.


Buy Me A Coffee

2 Σχόλια

  1. Την κατάλληλη στιγμή ήρθε να διαβάσω αυτό το post. Τα λόγια μας, οι σκέψεις μας διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας αλλά και τη ζωή μας με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Ευχαριστούμε Ερωφίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ πολύ Μαρία! Χαίρομαι που το άρθρο ήρθε την κατάλληλη στιγμή! Πολύ μου αρέσουν αυτού του είδους οι συμπτώσεις!

      Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.