Πώς να αφήσεις οριστικά πίσω σου το παρελθόν και να ζεις στο τώρα

Πώς να αφήσεις οριστικά πίσω σου το παρελθόν και να ζεις στο τώρα

Πολλοί πιστεύουν ότι το παρελθόν τους είναι που καθορίζει τη ζωή τους και τη μελλοντική πορεία τους. Το αν θα μπορέσουν να βρουν μια καλή δουλειά, να χτίσουν καλές σχέσεις, να πετύχουν τους στόχους τους, να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή. Εγώ δεν πιστεύω ότι αυτό ισχύει. Το παρελθόν είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας αλλά δεν έχει τόση δύναμη. Ουσιαστικά, το παρελθόν έχει όση δύναμη του δώσεις εσύ.

pos na afisis oristika piso sou to parelthon kai zeis sto tora

Μην επιτρέπεις στο παρελθόν να σε απομακρύνει από τη ζωή που θέλεις

Το παρελθόν σου είναι κάτι που δεν μπορείς να αλλάξεις. Μπορεί να βίωσες δυσάρεστες έως και τραυματικές καταστάσεις που θα ήθελες να ξεχάσεις ή να διαγράψεις αν μπορούσες. Δυστυχώς, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα από τα δύο. Κι αυτό γιατί το παρελθόν είναι κάπου στο παρελθόν κι εσύ βρίσκεσαι στο παρόν, σε αυτήν εδώ τη στιγμή. Δεν μπορείτε να συναντηθείτε. Βρίσκεστε σε διαφορετικές χρονικές βαθμίδες. Θα μου πεις «Ναι, αλλά το παρελθόν βρίσκει τρόπο να ξετρυπώνει από τις ρωγμές και να με επηρεάζει. Έρχεται και με αναστατώνει».

Η δική μου άποψη είναι ότι το παρελθόν δεν μπορεί να έρθει και να μπει στο μυαλό σου και να σε αναστατώσει. Είπαμε, διαφορετικές χρονικές βαθμίδες, δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Αυτό που μπορεί να σε αναστατώνει είναι οι σκέψεις σου που αφορούν το παρελθόν σου. Αυτές ναι, συμβαίνουν στο παρόν και σίγουρα μπορούν να σε αναστατώσουν. Όχι μόνο επειδή σε κάνουν να σκέφτεσαι πράγματα και καταστάσεις από μια άλλη εποχή, αλλά επειδή έχουν τη δυνατότητα να σου γεννήσουν συναισθήματα γι’ αυτήν την εποχή. Βλέπεις, λοιπόν; Οι σκέψεις σου έχουν πολύ περισσότερη δύναμη απ' ό,τι το παρελθόν σου!

Afise piso to parelthon

Για να αφήσεις πίσω σου το παρελθόν χρειάζεσαι γαλήνη, κουράγιο και σοφία

Μπορεί να έχεις ακούσει την «προσευχή της γαλήνης»: Θεέ μου, δώσε μου τη γαλήνη να δέχομαι τα πράγματα που δεν μπορώ να αλλάξω, το κουράγιο να αλλάξω αυτά που μπορώ και τη σοφία να γνωρίζω τη διαφορά. Νομίζω αυτή η μικρή προσευχή έχει τρομερή δύναμη.

Pos na xeperaseis to parelthon kai na ziseis sto tora

1. Γαλήνη να δέχομαι τα πράγματα που δεν μπορώ να αλλάξω. Όταν κάτι σε επηρεάζει αρνητικά πρέπει να είσαι σε θέση να το εξετάσεις αντικειμενικά και να σκεφτείς: έχω τη δυνατότητα να αλλάξω αυτή την κατάσταση ή είναι κάτι που δεν μπορώ να ελέγξω;

2. Κουράγιο να αλλάξω αυτά που μπορώ. Μήπως αυτό που με επηρεάζει μπορώ να το αλλάξω; Μήπως είναι στη σφαίρα επιρροής μου; Κάτι που με βοήθησε πολύ προσωπικά ήταν ο εξής διαχωρισμός: η συμπεριφορά κάποιου βρίσκεται εκτός της επιρροής μου, οι σκέψεις μου για τη συμπεριφορά αυτού του κάποιου όμως είναι υπό τον έλεγχό μου.

3. Σοφία για να γνωρίζω τη διαφορά. Σκέψου πόση ενέργεια και προσπάθεια πάει χαμένη όταν προσπαθείς να αλλάξεις κάτι που αντικειμενικά δεν μπορείς να αλλάξεις. Αναλογίσου πόσο πιο αποτελεσματικό θα ήταν αν αυτή την προσπάθεια την έκανες για πράγματα που όντως μπορείς να ελέγξεις και άρα μπορείς να τα αλλάξεις.


Έγραψα σε προηγούμενο άρθρο ότι το μυαλό μας ανήκει στη σφαίρα επιρροής μας. Μπορεί το παρελθόν να είναι κάτι που αντικειμενικά δεν μπορείς να αλλάξεις, αλλά πιστεύω ότι το παρελθόν δεν είναι αυτό που σε αναστατώνει ή σε πληγώνει. Αυτό που μας επηρεάζει τόσο πολύ είναι οι σκέψεις που κάνουμε για το παρελθόν μας. Κι αφού οι σκέψεις μας είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε, αυτό που χρειαζόμαστε είναι κουράγιο.

Το παρελθόν έχει παρέλθει γι' αυτό πρέπει να το αφήσεις πίσω σου

Όπως λέει ο Eckhart Tolle «Το παρελθόν δεν έχει καμία εξουσία πάνω σου». Το παρελθόν έχει παρέλθει, έχει τελειώσει, δεν μπορεί να σε επηρεάσει. Μπορεί να νιώθεις ότι σε επηρεάζει ακόμα, αλλά αυτό που πραγματικά έχει εξουσία πάνω σου δεν είναι το παρελθόν αλλά το μυαλό σου, οι σκέψεις σου. Επομένως, δεν είναι το παρελθόν που σου δημιουργεί όλη αυτή την αναστάτωση και την αρνητικότητα στη ζωή σου. Οι σκέψεις σου για το παρελθόν σου είναι που σε αναστατώνουν και σου δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα.


Τα καλά νέα είναι ότι με λίγη εξάσκηση μπορείς να πάρεις πίσω τα ηνία του μυαλού σου, μπορείς να αλλάξεις τις σκέψεις σου. Όσο αφήνεις το μυαλό σου να σκέφτεται ό,τι θέλει, χωρίς επίβλεψη, οι σκέψεις σου θα σου δημιουργούν προβλήματα. Φαντάσου ένα μικρό παιδί, που το αφήνεις μόνο στο σπίτι, χωρίς επιτήρηση και δεν του δίνεις οδηγίες για το τι να φάει. Έχει τα πάντα στη διάθεσή του, καλά φαγητά, ανθυγιεινά, junk food, plant based, ό,τι θές! Τι νομίζεις ότι θα διαλέξει; Τα φρούτα από το ψυγείο ή τη σοκολάτα από το ντουλάπι;

Xeperase to parelthon kai zise sto paron

Εκπαίδευσε το μυαλό σου για να ξεπεράσεις το παρελθόν

Παρόμοια δουλεύει και το μυαλό σου. Αν δεν του δίνεις οδηγίες ή μια κατεύθυνση, θα επιλέγει αυτό που είναι πιο εύκολο για εκείνο, και το πιο εύκολο είναι αυτό που έχει συνηθίσει να κάνει γιατί σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να το κάνει. Αν δεν δώσεις οδηγίες στο μυαλό σου θα σκέφτεται αρνητικά ή με τρόπο που δε σε ωφελεί. Ακόμα κι όταν ξεκινήσεις να του δίνεις οδηγίες πολλές φορές θα σκέφτεται αντίθετα από τις οδηγίες σου. Αυτό ξέρει, αυτό κάνει. Πρέπει να έχεις υπομονή, να το διορθώνεις, να το κατευθύνεις ξανά και ξανά. Να το κάνεις να ξεχάσει αυτά που ξέρει, δηλαδή τις αυτόματες σκέψεις που δε σε ωφελούν, και να μάθει καινούριες.


Η αλλαγή είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο και απαιτεί προσπάθεια. Το να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι δεν είναι απλή υπόθεση αλλά είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Όταν αποφασίσεις ότι δεν θα αφήνεις πια το παρελθόν να ορίζει την πραγματικότητά σου, τότε έχεις κάνει το πρώτο βήμα. Από εκεί και μετά, χρειάζεται υπομονή και κουράγιο για να συνεχίσεις. Κάθε βήμα θέλει προσπάθεια, κάθε βήμα θα είναι άλλη μια δοκιμασία. Αν όμως θέλεις να ξεπεράσεις το παρελθόν σου οριστικά, πρέπει να είσαι έτοιμος να αφιερώσεις το χρόνο και την προσπάθεια που χρειάζεται.

Εσύ πόσο αποφασισμένος είσαι να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή μακριά από τις πληγές του παρελθόντος;

Μπορείς να διαβάσεις εδώ τη συμβουλή μου για το πώς να ξεκλειδώσεις τη θετική σου ενέργεια σε 60 δευτερόλεπτα.

Buy Me A Coffee

2 Σχόλια

  1. Το παρελθόν έχει νόημα όταν λειτουργεί ως μάθημα για το παρόν και οδηγό για το μέλλον. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη και εμπόδιο σε όλα όσα έρχονται!
    Άλκηστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, η κάθε εμπειρία μπορεί να μας μάθει πολλά για τον εαυτό μας και για τη ζωή, αλλά για να είμαστε σε θέση να μάθουμε πρέπει να δημιουργήσουμε μια απόσταση, συναισθηματικά, από τα γεγονότα του παρελθόντος.
      Σ'ευχαριστώ, Άλκηστη! Καλό μήνα!

      Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.