Πέταξε τους στόχους στα σκουπίδια, κάνε αυτά τα δύο πράγματα για να πετύχεις!

Πέταξε τους στόχους στα σκουπίδια, κάνε αυτά τα δύο πράγματα για να πετύχεις!

Αν το να θέσεις ένα στόχο ήταν το μόνο που χρειάζεσαι για να τον πετύχεις, τότε ποτέ δε θα χρειαζόταν να βάλεις τον ίδιο στόχο δύο φορές, σωστά; 


Όλοι μπορούν να βάλουν στόχους. 

Για να μη σου πω ότι οι περισσότεροι έχουμε βάλει τους ίδιους στόχους πολλές φορές. 


petaxe stohous sta skoupidiaΝα χάσω κιλά, να βλέπω πιο συχνά τις φίλες μου, να μαζέψω λεφτά για να κάνω περισσότερα ταξίδια... Ε λοιπόν, μάθε ότι οι στόχοι σου δεν μετράνε. Ξέχνα τους και διάβασε παρακάτω για να μάθεις τι πρέπει να κάνεις για να πετύχεις αυτά που θέλεις.


 

petaxe stohous sta skoupidia

Κάνε αυτά τα δύο πράγματα για να πετύχεις


Δύο πράγματα θα καθορίσουν αν θα πετύχεις αυτό που θέλεις ή όχι.


Πρώτον, το πόσο συγκεντρωμένος είσαι σε αυτό που θέλεις να πετύχεις, δηλαδή πόσο το σκέφτεσαι κάθε μέρα.


 

Δεύτερον, το αν έχεις βρει τα βήματα που χρειάζεσαι για να φτάσεις εκεί κι αν τα έχεις οργανώσει σε συνήθειες.

 


Τι εννοώ με αυτό;


Αν θέλεις να πετύχεις ένα στόχο αλλά η προσοχή σου είναι μοιρασμένη σε δεκάδες πράγματα που τελικά βάζεις σε μεγαλύτερη προτεραιότητα, τότε σόρι αλλά δεν βλέπω να υλοιποιείς το στόχο σου.


Δε λέω να τα γράψεις όλα στα παλιά σου τα παπούτσια για να πετύχεις ένα και μόνο πράγμα, ένα και μόνο στόχο, αλλά σίγουρα πρέπει να το θυμάσαι και να το έχεις στο νου σου καθημερινά. 


Ναι, έχεις δουλειές, έχεις οικογένεια και φίλους και υποχρεώσεις που δεν μπορείς να εγκαταλείψεις αλλά πρέπει να αφιερώσεις χρόνο αν θέλεις να πετύχεις το στόχο σου.


 Σίγουρα δεν θα πετύχεις αυτό που θέλεις αν τις μισές μέρες τις βδομάδας δεν θυμάσαι καν ότι έχεις ένα στόχο.


Epitihia stohou


Γι’ αυτό το λόγο η επόμενη συμβουλή είναι από τις πιο σημαντικές όσον αφορά την επιτυχία στόχων. 

Αν έχεις διαβάσει έστω κι ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης τότε σίγουρα θα την έχεις συναντήσει.1.       Αφιέρωσε δέκα λεπτά κάθε πρωί για να γράψεις τον στόχο σου και γιατί θέλεις να τον πετύχεις.


Λοιπόν; Πόσες φορές έχεις κάτσει να γράψεις τον στόχο σου σε ένα χαρτί ή στο journal σου και να θυμίσεις στον εαυτό σου γιατί αυτός ο στόχος είναι σημαντικός για σένα;Προσωπικά, πάρα πολλές φορές ξεκινάω ενθουσιασμένη και ίσως για μερικές μέρες ακολουθώ αυτή τη συμβουλή.


Simvouli gia epitihia, grafe stoho kathe mera.


Εκείνες τις μέρες λοιπόν, είμαι γεμάτη ενέργεια και αποφασιστικότητα και έχω όλη την όρεξη του κόσμου να ασχοληθώ με τον στόχο μου. 

Αυτό που συμβαίνει όμως σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια μετά από μερικές μέρες είναι ότι ξυπνάω χωρίς πολλή όρεξη, δεν έχω αυτή την αίσθηση του τρελού ενθουσιασμού για να κάνω τα βήματα που πρέπει να κάνω εκείνη τη μέρα. 


Αντί λοιπόν να κάτσω και να γράψω το στόχο μου, να θυμηθώ γιατί θέλω να τον πετύχω και να πιέσω τον εαυτό μου να κάνει αυτό που πρέπει, αφήνω την έλλειψη ενθουσιασμού να νικήσει και αντ΄αυτού ασχολούμαι με κάτι άσχετο. Και επειδή πλέον έχω χάσει το momentum που μου έδινε λίγη παραπάνω ώθηση μετά είναι ακόμα πιο δύσκολο να συνεχίσω.


Αν ήξερες τη ρουτίνα μου εκείνες τις μέρες που είχα όρεξη να ασχοληθώ με το στόχο μου, θα έβλεπες ότι το να γράψω το στόχο μου και να κάνω λίγο journaling ως προς το γιατί είναι σημαντικός για μένα ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα. 

Πρώτα θύμιζα στον εαυτό μου τι είναι αυτό που θέλω να κάνω και γιατί, και μετά το έκανα.


pos na petiheis stohous


Αυτή η σειρά είναι πολύ σημαντική. 

Μέσα από την πράξη του να γράψεις τον στόχο σου, παραμένεις πολύ συνδεδεμένος με αυτά που θέλεις. 

Ξέρεις τι θέλεις και γιατί, ξέρεις πού θα σε οδηγήσει αυτός ο στόχος και θυμάσαι ότι η επιτυχία αυτού του στόχου είναι τρομερά σημαντική επειδή θα βλετιώσει τη ζωή σου σε έναν ή πολλούς τομείς.Το λάθος που κάνουμε συχνά είναι ότι δεν συνειδητοποιούμε την άμεση σχέση που έχει αυτό το βήμα με την όρεξη που νιώθουμε να ασχοληθούμε με το στόχο μας.Η κινητοποίηση δεν μπορεί να έρθει από το πουθενά. 


Εκεί που βλέπεις για χιλιοστή φορά Φιλαράκια δεν πρόκειται να σκεφτείς ότι πρέπει να πας να φτιάξεις το βιογραφικό σου και να κάνεις αιτήσεις για να βρεις καλύτερη δουλειά – εκτός κι αν βλέπεις το επεισόδιο που η Ρέιτσελ έχει τυπώσει εκατό βιογραφικά και όλοι την βοηθάνε να τα στείλει.Αν ο στόχος σου δεν είναι καθημερινά στο μυαλό σου, δύσκολα θα έχεις όρεξη να κάνεις τα βήματα που πρέπει για να τον πετύχεις.  Κάπως έτσι ερχόμαστε στο δεύτερο ζήτημα: 


2. Έχεις οργανώσει τα βήματα που χρειάζεται να κάνεις σε συνήθειες;Κατ’ αρχήν, ξέρεις ποια βήματα πρέπει να κάνεις για να πετύχεις τον στόχο σου; Χωρίς αυτά δεν θα πας πουθενά.Κατέβασε τον δωρεάν οδηγό που σου έφτιαξα όπου μέσα πρακτικές ασκήσεις σε βοηθάω να βρεις ποια βήματα χρειάζεται να κάνεις για να πετύχεις τον στόχο σου.

Οκ, κατέβασες τον οδηγό, τον συμπλήρωσες και τώρα ξέρεις ποια βήματα πρέπει να κάνεις για να πετύχεις αυτό που θέλεις.

 


Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι κάθε φορά που θέλεις να κάνεις κάποιο βήμα πρέπει να πείσεις τον εαυτό σου εκ νέου να πειθαρχήσει στο σχέδιο που έχεις στο μυαλό σου.


Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι η πειθαρχία είναι δύσκολο πράγμα. Ειδικά αν τη συγκρίνεις με τη συνήθεια. 


Η συνήθεια είναι αυτόματη, δεν απαιτεί σκέψη ούτε προσπάθεια.Δεν θα ήταν δέκα φορές καλύτερο λοιπόν αν έκανες τα βήματα αυτά συνήθειες;
Ένα πολύ καλό βιβλίο που μιλάει για συνήθειες είναι το Atomic Habits του James Clear. Αν είσαι αποφασισμένη να πετύχεις το στόχο σου το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τον κάνεις συνήθεια.


Σίγουρα θέλει προσπάθεια στην αρχή για να πειθαρχήσεις αυτές τις πρώτες φορές και να εφαρμόσεις το σχέδιό σου. 

Εδώ όμως βοηθάει η πρώτη συμβουλή. Συνέχισε να γράφεις ποιος είναι ο στόχος σου και γιατί θέλεις να τον πετύχεις. Χρησιμοποιώντας το momentum και την κινητοποίηση που σου δημιουργεί αυτό το βήμα προχώρα στο να εντάξεις στην καθημερινότητά σου τα βήματα του στόχου σου ως μικρές συνήθειες.


Μην ξεχάσεις τη δομή της συνήθειας όπως την εξηγεί ο James στο Atomic Habits. Πρέπει να κάνεις τη συνήθεια προφανή,  ελκυστική,  εύκολη και ικανοποιητική.


Αν η συνήθεια που προσπαθείς να εντάξεις στην καθημερινότητά σου δεν έχει αυτά τα στοιχεία θα είναι πιο δύσκολο να την εφαρμόσεις.
Για να διαβάσεις το βιβλίο και να καταλάβεις ποια δομή πρέπει να έχουν οι συνήθειές σου, πάτησε εδώ.


Λοιπόν, θυμάσαι ποια δύο πράγματα πρέπει να κάνεις για να πετύχεις τους στόχους σου;


Πρώτον, γράφε τον στόχο σου κάθε μέρα. 

Είτε σε ένα journal αφιερωμένο στους στόχους σου είτε στο κανονικό σου journal είτε σε ένα παλιό τετράδιο που σου έχει ξεμείνει από τότε που έκανες αγγλικά. 

Απλά γράψε τον στόχο σου και το γιατί θέλεις να τον πετύχεις. Και συνέχισε να τον γράφεις καθημερινά. 


Αν θέλεις να πετύχεις κάτι, τότε αυτό το κάτι πρέπει να είναι στο μυαλό σου συνέχεια, όχι μόνο την Πρωτοχρονιά. 


epitihia, grafe stohoΔεύτερον, κάνε  αυτό το κάτι συνήθεια. Βρες τα βήματα που θα σε φέρουν κοντά στην επιτυχία και βάλε τα στην καθημερινότητά σου σαν μικρές συνήθειες.Δοκίμασέ το! Σε προκαλώ να ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές για 20 μέρες και θα δεις τρομερή πρόοδο σε αυτό που θέλεις να πετύχεις. 


Γράψε μου στα σχόλια ποιο στόχο θέλεις να πετύχεις για να σε εμψυχώνω από μακριά!Buy Me A Coffee


2 Σχόλια

  1. Καταρχάς μου είχαν λείψει πολύ τα άρθρα σου, κατά δεύτερον μακάρι ο οδηγός που έφτιαξες να βοηθήσει γιατί το έχω πραγματικά ανάγκη αυτή τη στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη, σ'ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω πράγματι να σε βοηθήσει ο οδηγός και μείνε συντονισμένη, έρχονται κι άλλα άρθρα για στόχους και επιτυχία!

      Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.