Το μυστικό της επιτυχίας

Το μυστικό της επιτυχίας

Τι χρειάζεσαι πριν ξεκινήσεις ένα καινούριο project; Τι χρειάζεται να έχεις πριν βάλεις πλώρη για έναν καινούριο στόχο ώστε να τον πετύχεις;

Mistiko tis epitihias

Το μυστικό της επιτυχίας


 • Πρέπει να ξέρεις τα πάντα που θα ακολουθήσουν; ❓

 • Χρειάζεται να έχεις βρει λύσεις σε όλα τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να συναντήσεις κατά τη διάρκειά του; ❓

 • Μήπως πρέπει να φτιάξεις ένα σχεδιάγραμμα που θα δείχνει βήμα-βήμα όλα αυτά που πρέπει να υλοποιήσεις ώστε να φτάσεις στο τελικό αποτέλεσμα; ❓


Ίσως αυτός να είναι ένας από τους τρόπους να ξεκινήσεις κάτι καινούριο. Αλλά από τη δικιά μου εμπειρία, όσες φορές έχω προσπαθήσει να πορευτώ έτσι – θέλοντας να έχω τον πλήρη έλεγχο και προσπαθώντας να προβλέψω τα πάντα από πριν – δεν φτάνω καθόλου μακριά. 


Υπάρχει μυστικό για επιτυχία;


iparhei mistiko gia epitihia


Ουσιαστικά, αν θέλεις να έχεις προσχεδιάσει το κάθε σου βήμα πριν ξεκινήσεις το πιθανότερο είναι να μην ξεκινήσεις. 


Αυτή η διαδικασία του τέλειου σχεδιασμού μπορεί να σε παραλύσει.


Η τελειομανία δεν φέρνει την επιτυχία


Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τον καλό σχεδιασμό. Το πρόβλημα στην παραπάνω περίπτωση είναι ότι δεν προσπαθείς απλά να σχεδιάσεις ένα πλάνο δράσης. 


Το πρόβλημα είναι ότι έχεις συσχετίσει την επιτυχία του project ή του στόχου σου με το πόσο καλά θα φτιάξεις το σχέδιο δράσης. 


i teleiomania einai pagida


Με άλλα λόγια πιστεύεις ότι ένα λάθος στο σχεδιασμό μπορεί να φέρει την πλήρη αποτυχία. 


Στην πραγματικότητα υπάρχουν άπειρα πράγματα που δεν μπορείς να μάθεις ή να αντιμετωπίσεις αν δεν μπεις στην διαδικασία να ξεκινήσεις. 

Μπορεί να μη νιώθεις έτοιμη. Το καταλαβαίνω.


Αλλά αν δεν ξεκινήσεις δεν θα μπουν σε κίνηση και σε εφαρμογή όλα αυτά που σκέφτεσαι και θέλεις να πετύχεις. 


Καλή η θεωρία και ο σχεδιασμός αλλά μόνο από την πράξη θα δεις πώς πρέπει να σχεδιάσεις τη μελλοντική σου πορεία για να φτάσεις στην επιτυχία.


Η γνώμη μου είναι πως όταν θέλεις να ξεκινήσεις κάτι δεν χρειάζεται να έχεις όλες τις απαντήσεις. 


Ξεκίνα πριν είσαι έτοιμη


xekina prin eisai etoimi gia na petiheis


Είναι αδύνατο να έχεις όλες τις απαντήσεις γιατί μόνο όταν αρχίσεις να ασχολείσαι με το project ή τον στόχο σου θα γεννηθούν οι κατάλληλες ερωτήσεις, αυτές που θα σε κατευθύνουν στο σωστό σχέδιο δράσης. 


Εξάλλου, η ιδέα ότι υπάρχει ένας μόνο τρόπος να πετύχεις και άρα χρειάζεται να έχεις κάνει τον τέλειο σχεδιασμό είναι λανθασμένη. 


Δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος να πετύχεις


Ακόμα και στα μαθηματικά, που είναι μια τόσο συγκεκριμένη επιστήμη, υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι να λύσεις ένα πρόβλημα. Πόσο μάλλον στη ζωή που είναι το άκρως αντίθετο των μαθηματικών!


Iparhoun polloi tropoi na petiheis


Δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος να πετύχεις. Είτε πρόκειται για γενικότερη επιτυχία στην καριέρα σου και στη ζωή σου είτε για επιτυχία σε ένα συγκεκριμένο στόχο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα καταφέρεις. 


Βέβαια, το αν με πιστεύεις όταν στο λέω αυτό, έχει να κάνει με το αν πιστεύεις στο ότι δεν υπάρχει αποτυχία παρά μόνο όταν σταματήσεις να προσπαθείς. 


Πώς τα λάθη θα σε βοηθήσουν να πετύχεις


Αν, όπως εγώ, πιστεύεις ότι ακόμα και τα λάθη δεν είναι λάθη αρκεί να τα δεις ως ευκαιρίες για να μάθεις, να βελτιωθείς και να προσπαθήσεις εκ νέου, τότε καταλαβαίνεις ότι δεν χρειάζεται να έχεις τα πάντα ξεκαθαρισμένα για να ξεκινήσεις κάτι. 


Αρκεί να έχεις ξεκαθαρίσει τη γενική κατεύθυνση που θέλεις να πας και το πρώτο βήμα που μπορείς να κάνεις. Ξεκίνα από εκεί και η συνέχεια θα έρθει. 


Ta lathi se fernoun konta stin epitihia


Μόνο αν ασχοληθείς έμπρακτα θα καταλάβεις ποια πράγματι είναι η σωστή κατεύθυνση για σένα. Μόνο αν ασχοληθείς έμπρακτα θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται μέσα σου το σχέδιο δράσης. Και να είσαι σίγουρη ότι πιθανόν να αποκρυσταλλωθεί πολλές φορές! 


Τα δεδομένα αλλάζουν, οι επιθυμίες μας αλλάζουν, ακόμα κι αυτά που θέλουμε να πετύχουμε αλλάζουν. Μην σου φανεί περίεργο, λοιπόν, αν ξεκινήσεις έχοντας κάτι πολύ συγκεκριμένο στο μυαλό σου και τελικά καταλήξεις αλλού.


Τι πραγματικά χρειάζεσαι για να πετύχεις


Τι είναι λοιπόν αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι για να πετύχεις κάτι; Τι είναι αυτό που είναι απαραίτητο για να έχεις επιτυχία; Το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης δεν είναι απαραίτητο, αρκεί να ξέρεις το πρώτο βήμα. 


Iparhei mistiko gia epitihia


Αυτό που θα καθορίσει αν πετύχεις ή όχι είναι η αποφασιστικότητα. 


Αυτό είναι το απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία. 


Αν είσαι αποφασισμένος να τα καταφέρεις, θα τα καταφέρεις. 


 • Μπορεί το πρώτο σχέδιο να είναι άχρηστο. 

 • Μπορεί το δεύτερο να κοστίσει χρόνο και ενέργεια και χρήματα και να μη φέρει τα αποτελέσματα που περίμενες. 

 • Αν είσαι αποφασισμένος θα συνεχίσεις. 

 • Θα περάσεις στο τρίτο σχέδιο και μετά στο τέταρτο και δε θα σταματήσεις μέχρι να πετύχεις αυτό που θέλεις. 


Η αποφασιστικότητα είναι αυτό που διαχωρίζει εκείνους που πετυχαίνουν και εκείνους που τα παρατάνε. 


Γιατί, όπως σου ξαναείπα, μόνο αυτό θεωρώ αποτυχία. 


Το να μην πετύχεις με τη συγκεκριμένη προσπάθεια δεν είναι αποτυχία, απλά δεν είναι επιτυχία ακόμα. 

Είσαι στο δρόμο. 


Οδεύεις προς την επιτυχία. 

Μόνο αν τα παρατήσεις και σταματήσεις να προσπαθείς για την επιτυχία, μόνο τότε έχεις αποτύχει. 


Αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι για να έχεις επιτυχία είναι η αποφασιστικότητα ή αλλιώς δέσμευση. 


 • Να δεσμευτείς προς τον εαυτό σου ότι θα κάνεις τα πάντα για να τα καταφέρεις. 

 • Να δεσμευτείς ότι θα κάνεις ό,τι χρειάζεται και για όσο χρειάζεται για να πετύχεις το στόχο σου.  

 • Μπορεί να χρειάζεται να γράφεις κάθε μέρα δύο παραγράφους για δύο χρόνια για να γράψεις το βιβλίο σου.

 • Μπορεί να χρειάζεται να κάνεις την καρδιά σου πέτρα και να μην φας ξανά σουβλάκι για δυο μήνες για να μαζέψεις λεφτά να πας το ταξίδι που ονειρεύεσαι. 


Αν είσαι αποφασισμένος θα πετύχεις


Δεν σου λέω ότι δεν θα έχεις πισωγυρίσματα και στιγμές (ή βδομάδες) αδυναμίας. Άνθρωπος είσαι, φυσικά και θα έχεις. Αλλά εδώ ακριβώς είναι που παίζει ρόλο η αποφασιστικότητα και η δέσμευση που έχεις κάνει στον εαυτό σου και στο στόχο σου. 

Μόλις μπορέσεις θα ανασκουμπωθείς και θα ξαναπροσπαθήσεις. Φτου κι απ’ την αρχή ή μάλλον φτου και συνεχίζουμε. Αν θέλεις να πετύχεις αυτό θα κάνεις. 

Moirasou to mistiko tis epitihias


Κάποιοι βρήκαν τρόπο να κόψουν δρόμο. Κάποιοι ήταν τόσο τυχεροί που με μηδαμινή προσπάθεια κατάφεραν κάτι σπουδαίο, κάτι που κανονικά θέλει χρόνια για να γίνει. 


Δεν γίνεται να περιμένεις να γίνει το ίδιο και για σένα. Αυτό δεν είναι αποφασιστικότητα. 

Αυτό είναι  ο ορισμός της κερδοσκοπίας. «Θέλω το αποτέλεσμα αλλά δε θέλω να κάνω τον κόπο». 


Είναι πολύ δελεαστικό το να κόψεις δρόμο. Όλοι μπορούμε να παρασυρθούμε και να ελπίζουμε ότι η επιτυχία μας θα έρθει σε μια νύχτα αλλά δυστυχώς αυτό δεν έχει αποτέλεσμα. 

Αυτό που πραγματικά έχει αποτέλεσμα είναι να επιμένεις για αυτό που θέλεις. Να είσαι αποφασισμένη να πετύχεις και να μην το βάζεις κάτω όταν υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα.

Ο δρόμος για την επιτυχία όμως δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια πού και πού όση αποφασιστηκότητα κι αν έχουμε μέσα μας. 

Πέρα από τα άρθρα που γράφω για να σε ενθαρρύνω να συνεχίσεις να προσπαθείς για να κάνεις τη ζωή σου όπως την ονειρεύεσαι, μπορώ να σου προσφέρω και κάτι άλλο.

Έχω φτιάξει ένα δωρεάν 12σέλιδο workbook με θέμα "Πώς να πετύχεις τους στόχους σου". 


Petihe tous stohous sou, kane ti zoi sou kaliteriΔεν γράφει αερολογίες ούτε μυστικά για γρήγορη επιτυχία. Το μόνο μυστικό για επιτυχία - το είπαμε! -  είναι η αποφασιστικότητα.

Με πολύ συγκεκριμένες ασκήσεις σε βοηθάει να ξεκαθαρίσεις τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να πετύχεις αυτή τη στιγμή και σε φέρνει αρκετά βήματα πιο κοντά στους στόχους σου.


Κατέβασέ το, δεν κοστίζει τίποτα και φτιάχτηκε αποκλειστικά για να βοηθήσει ανθρώπους σαν εμένα κι εσένα να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη.


Σου άρεσε αυτό το post;

Buy Me A Coffee


2 Σχόλια

 1. "Θέλω το αποτέλεσμα αλλά δε θέλω να κάνω τον κόπο"
  Αυτό μου έμεινε πραγματικά από όλο το άρθρο. Και έχεις απόλυτο δίκιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο!
   Η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται να μην παρασυρθείς όταν βλέπεις περιπτώσεις overnight success... άνθρωποι είμαστε! Το θέμα είναι να θυμόμαστε τι θέλουμε να πετύχουμε και γιατί. Και να πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε, κι ας χρειάζεται κόπο και χρόνο.

   Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.