Πώς να ξεπεράσεις ένα χωρισμό

Πώς να ξεπεράσεις ένα χωρισμό

Στη ζωή είναι αναπόφευκτες οι απογοητεύσεις. Είναι σχεδόν εγγυημένες. 


Στην εποχή μας μία από τις πολύ συχνές και δυνατές απογοητεύσεις είναι ο χωρισμός. Ωστόσο, όσο δύσκολο κι αν είναι να χωρίζεις, σίγουρα δεν είναι το τέλος του κόσμου. 

Παρακάτω θα βρεις τις συμβουλές μου για το πώς να αντιμετωπίσεις έναν χωρισμό αν θέλεις να τον ξεπεράσεις και να συνεχίσεις τη ζωή σου χωρίς να μείνεις εγκλωβισμένη σε άσχημα συναισθήματα.


horismos xeperaseis


Πώς να ξεπεράσεις έναν χωρισμό

Καταρχήν, το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνεις όταν χωρίσεις είναι να το πάρεις απόφαση!

Πρέπει να αποδεχτείς την πραγματικότητα αν θέλεις να προχωρήσεις παρακάτω. Σε ακούω που λες «Μα εγώ δε θέλω να προχωρήσω παρακάτω, θέλω ΑΥΤΟΝ!!» και πίστεψέ με, δεν τον θέλεις! Συνέχισε να διαβάζεις και θα καταλάβεις γιατί.
 


Αν αναρωτιέσαι πώς γίνεται αυτό, πώς μπορείς να το πάρεις απόφαση και να πας παρακάτω, τρία πράγματα έχω να σου πω.

  1. Πρώτον, το γεγονός ότι χωρίσατε είναι από μόνο του σημάδι ότι αυτό έπρεπε να γίνει, αφού έτσι έγινε. Σταμάτα να πηγαίνεις κόντρα στην πραγματικότητα. Μη σου πω ότι θα πρέπει να χαίρεσαι που χωρίσατε τώρα και δεν σπαταλήσατε κι άλλο χρόνο σε μια σχέση που τελικά δεν ήταν meant to be.
  2. Δεύτερον, σκέψου λίγο γιατί χωρίσατε. Το ξέρω ότι είναι επώδυνο αλλά θα σου βγει σε καλό. Ποιοι ήταν οι λόγοι που χωρίσατε; Μην σκέφτεσαι μόνο το τέλος της σχέσης, τα γεγονότα που ήταν το κερασάκι στην τούρτα, ο κόμπος στο χτένι. Σκέψου κάποια από αυτά τα πράγματα που σε ενοχλούσαν στη σχέση σου ακόμα και πριν φανεί το ΤΕΛΟΣ  στον ορίζοντα. Μπορεί τώρα να σου φαίνονται ασήμαντα επειδή η σχέση έληξε αλλά πίστεψέ με, αν δεν είχες χωρίσει αυτά τα πράγματα, όσο μικρά κι αν είναι, θα έβαζαν τη σχέση σου σε δοκιμασίες. Βρες λοιπόν όλους αυτούς τους λόγους που αναπόφευκτα, αργά ή γρήγορα, θα οδηγούσαν τη σχέση σου στο τέλος της. Αναγνώρισέ τους.
  3. Σκέψου, ακόμα, τη συμπεριφορά του συντρόφου σου. Φέρθηκε με τον τρόπο που θα ήθελες να φέρεται ο σύντροφός σου; Πρόσεξε, δεν εννοώ αν έκανε αυτό που ήθελες εσύ, με την έννοια να τον έχεις σήκω-κάτσε. Εννοώ αν η συμπεριφορά του ήταν η συμπεριφορά που ψάχνεις και που επιθυμείς σε έναν σύντροφο. Για παράδειγμα, αν αδιαφόρησε όταν του ζήτησες κάτι σημαντικό, αν σου είπε ψέματα και πλήγωσε την εμπιστοσύνη σου, τέτοια πράγματα. Είναι αυτές οι ιδιότητες και οι συμπεριφορές αυτές που θέλεις να έχει ο σύντροφός σου, ο άνθρωπος της ζωής σου; Αν όχι, τότε σίγουρα ο πρώην σου δεν ήταν ο άνθρωπος της ζωής σου.

Μήπως έχασες τον ιδανικό σύντροφο;


Μπορεί όμως η δική σου σχέση και ο πρώην σύντροφός σου να μην εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία. Ίσως πραγματικά δεν υπήρχαν μικρά προβλήματα στη σχέση σας πριν έρθει ο χωρισμός, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση.

Μπορεί ο σύντροφός σου να είχε πραγματικά την καλύτερη συμπεριφορά και όλα αυτά τα οποία θα ήθελες να έχει ο σύντροφός σου. Από τη δική σου οπτική γωνία λοιπόν όλα ήταν εντάξει! Αν ο χωρισμός ήρθε από το πουθενά τότε πρέπει να σκεφτείς μήπως η δική σου οπτική γωνία ήταν διαφορετική από αυτή του συντρόφου σου. Ίσως εκείνος δεν ήταν ικανοποιημένος και ευτυχισμένος με αυτή τη σχέση. Μπορεί να συνειδητοποίησε ότι έχει άλλους στόχους και άλλες προτεραιότητες. Μπορεί να κατάλαβε ότι δεν ταιριάζετε πραγματικά, χωρίς να σημαίνει ότι δεν σε αγαπούσε. Αν κατάλαβε ότι δεν ήσουν η σωστή σύντροφος για εκείνον, το καλύτερο που μπορούσε να κάνει και για τους δύο σας ήταν να σταματήσει τη σχέση κι όχι να συνεχίσει να σου δίνει ελπίδες για ένα παραμυθένιο happy ending.

Είναι επώδυνο, το καταλαβαίνω. Σκέψου όμως, θα ήθελες να είσαι με κάποιον ο οποίος δεν νιώθει το ίδιο ευτυχισμένος με τη σχέση σας; Πώς θα σου φαινόταν εσύ να είσαι απόλυτα ευχαριστημένη και ο σύντροφός σου να έχει αμφιβολίες για το αν είσαι η γυναίκα της ζωής του και αν θα μπορέσετε να κρατήσετε αυτή τη σχέση δέκα ή είκοσι χρόνια από τώρα; Για πόσο άραγε θα ήσουν ευτυχισμένη δίπλα σε κάποιον ο οποίος δεν μοιράζεται αυτή την ευτυχία; Αν θέλεις, φαντάσου για λίγο ότι οι ρόλοι ήταν αντεστραμμένοι. Φαντάσου ότι εσύ είσαι εκείνη που δεν είναι πλέον ευχαριστημένη με τη σχέση παρόλο που αγαπάς τον σύντροφό σου. Θα ήθελες να μείνεις σε αυτή τη σχέση για να μην στεναχωρήσεις τον σύντροφό σου ή μήπως θα ήταν καλύτερα και για τους δύο σας να βάλεις ένα τέλος;

Ακόμα κι αν εσύ θεωρούσες ότι όλα ήταν εντάξει, αν ο πρώην σου δεν ήταν το ίδιο ευχαριστημένος  τότε έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει. Είμαι σίγουρη ότι δε θα προτιμούσες να περάσεις άλλα πέντε, δέκα, είκοσι χρόνια σε μια σχέση η οποία τελικά θα κατέληγε στο χωρισμό/διαζύγιο.

Pos na xeperaseis ton proin sou

Αποδέξου το χωρισμό και το τι σημαίνει για σένα

Σε όποια από τις δύο κατηγορίες κι αν πέφτει η δική σου περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι το ίδιο: Πρέπει να αποδεχτείς αυτό που έγινε. Και το μόνο που έγινε είναι ότι είχες μια σχέση που έφτασε στο τέλος της. Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να αποδεχτείς για να πας παρακάτω στη ζωή σου.

Είναι πολύ σημαντικό να μη βγάλεις συμπεράσματα για το τι σημαίνει αυτός ο χωρισμός για σένα. Σκέψεις όπως «Αφού ο πρώην μου με χώρισε σημαίνει ότι κανένας δεν θα με αγαπήσει» δεν είναι μόνο ανώφελες, είναι ψέματα. Το μόνο που σημαίνει αυτός ο χωρισμός για σένα είναι ότι εσύ και ο πρώην σου δεν ήσασταν καλοί για μια πιο μακροχρόνια σχέση. Δεν σημαίνει ότι κάποιος ήταν ο κακός της υπόθεσης ή ότι κάποιος είναι καταδικασμένος να ζήσει μια ζωή μόνος και μαγκούφης. Ο χωρισμός σου με τον πρώην σύντροφό σου σημαίνει απλά ότι δεν ήταν ο κατάλληλος σύντροφος για σένα. Και αυτό είναι το μόνο που πρέπει να συνειδητοποιήσεις για να προχωρήσεις παρακάτω και να τον ξεπεράσεις.

Η αντικειμενικότητα είναι το κλειδί


Αρκετές φορές ο πόνος του χωρισμού μπορεί να σε κάνει να βλέπεις την κατάσταση μέσα από ένα διαστρεβλωμένο φακό, απ’ όπου όλα μοιάζουν να ήταν καλά, ο πρώην σου ήταν ο ένας και μοναδικός κι έτσι θλίβεσαι ακόμα περισσότερο όταν σκέφτεσαι τι έχασες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δεις τα πράγματα όπως πραγματικά είναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναγνωρίσεις τα καλά της σχέσης σας. Θα είναι βοηθητικό για σένα να προσπαθήσεις να δεις τα πράγματα αντικειμενικά, σαν να βλέπεις μέσα από τα μάτια ενός τρίτου.

Δείξε κατανόηση και δράσε ανάλογα


Πάρε λίγο χρόνο για να εκτιμήσεις τι είχες και τι έχασες, χωρίς να εξιδανικεύεις καταστάσεις. Είναι απόλυτα λογικό να θρηνήσεις τη σχέση σου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να είσαι στεναχωρημένη που χώρισες. Αυτή η σχέση σήμαινε πολλά πράγματα για σένα και σου πρόσφερε επίσης πολλά πράγματα. Παράλληλα, όμως, πρέπει να αναγνωρίσεις και τι δεν σου πρόσφερε η σχέση και πρέπει να αναγνωρίσεις ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, η σχέση έληξε.
Κανείς δεν σου λέει να κάνεις σαν να μη συνέβη τίποτα και να είσαι μες την τρελή χαρά. (Αν κάποιος σου το λέει όντως αυτό, απλά αγνόησέ τον.) Δώσε στον εαυτό σου το χρόνο που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αυτή την τεράστια αλλαγή στη ζωή σου. Δώσε στον εαυτό σου την κατανόηση που χρειάζεται, μην απορρίπτεις τα συναισθήματα που νιώθεις.

Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι είναι εντάξει να νιώθεις λύπη, απογοήτευση, θυμό ίσως. Μετά από ένα χωρισμό είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις ότι έχασες κάτι πολύτιμο και ότι αλλάζει όλη η ζωή σου. Καταρχήν, έχεις χάσει έναν άνθρωπο που όχι μόνο έβλεπες καθημερινά, αλλά προς τον οποίο έτρεφες βαθιά συναισθήματα. Δεν είναι λίγο πράγμα. Δείξε, λοιπόν, κατανόηση και μην προσπαθείς να πιέσεις τον εαυτό σου να ξεχάσει ή να απορρίψει το τι έγινε και το πώς νιώθει. «The only way out is through». Ο μόνος τρόπος να αφήσεις πίσω σου αυτά τα συναισθήματα είναι να αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο να τα νιώσει.

Τι να κάνεις στην καθημερινότητά σου για να ξεπεράσεις μια σχέση που έληξε


Ωραία, έφτασες μέχρι εδώ. Προσπαθείς να αποδεχτείς την πραγματικότητα, προσπαθείς να δεις την σχέση που έληξε αντικειμενικά και να δώσεις στον εαυτό σου το περιθώριο να νιώσει ό,τι θέλει. Μετά τι κάνεις; Παρακάτω θα σου δώσω κάποια πρακτικά βήματα για το τι θα σε ωφελήσει να κάνεις μετά από ένα χωρισμό.

1. Πρώτο και καλύτερο, πρέπει να συνειδητοποιήσεις ποια είναι τα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις και ποια είναι αυτά που δεν περνάνε από το χέρι σου. Μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου: τις σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου, τη συμπεριφορά σου, τα θέλω σου. Δεν μπορείς να ελέγξεις τον πρώην σου: τις δικές του σκέψεις, τα δικά του συναισθήματα, τη συμπεριφορά του και τα θέλω του. Αυτά τα ελέγχει εκείνος. Έχοντας λοιπόν αυτή τη γνώση, πού πιστεύεις ότι σε ωφελεί να εστιάσεις την προσοχή σου και να ξοδέψεις την ενέργειά σου; Η δική μου συμβουλή είναι να εστιάσεις την προσοχή σου στον εαυτό σου, σε αυτά που πραγματικά μπορείς να ελέγξεις. Αφιέρωσε λοιπόν χρόνο σε ΕΣΕΝΑ. Δώσε στον εαυτό σου αγάπη και προσοχή. Έλεγξε τις σκέψεις που κάνεις. Μην επιλέγεις να σκέφτεσαι πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα. Αν κάνεις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σου, είναι στο χέρι σου να τις σταματήσεις και να επιλέξεις να σκεφτείς κάτι διαφορετικό. Σκέψου τι πραγματικά μπορεί να σε βοηθήσει αυτή τη στιγμή; Τι ξέρεις ότι δεν θα σε βοηθήσει αυτή την περίοδο; Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου και αποφάσισε πώς θα επιλέξεις να περάσεις το χρόνο σου και πού θα εστιάσεις την προσοχή σου.

2. Αφού συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς να ελέγξεις τις σκέψεις που κάνεις, αποφάσισε να αλλάξεις τον τρόπο της σκέψης σου σε κάτι που σε ωφελεί. Μια σκέψη που μπορείς να κάνεις είναι «Αυτό ακριβώς ήθελα να γίνει» (That´s exactly what I wanted). Με το να σκέφτεσαι ότι ο χωρισμός σου ήταν αυτό ακριβώς που ήθελες να γίνει αλλάζεις το πού εστιάζεται η προσοχή σου. Αντί να σκέφτεσαι τη σχέση που έληξε και να χάνεσαι σε αυτό το λαβύρινθο του αρνητισμού, μπορείς να εστιάσεις την προσοχή σου στο τι κάνεις από εδώ και στο εξής. Θα σου εξηγήσω τι ακριβώς εννοώ με ένα απλό παράδειγμα: Έστω ότι σου πέφτει ένα ποτήρι από τα χέρια και γίνεται κομμάτια σε όλο το πάτωμα. Το μυαλό ξεκινάει, σχεδόν αυτόματα, να εστιάζει στα αρνητικά. «Γιατί έγινε αυτό; Μα καλά, πώς μου έπεσε το ποτήρι από τα χέρια;; Ωχ, τώρα υπάρχουν γυαλιά παντού, θα μου πάρει εκατό ώρες να καθαρίσω!» Με το να επιλέξεις τη σκέψη «Αυτό ακριβώς ήθελα να γίνει» ουσιαστικά σταματάς το μυαλό σου πριν ξεκινήσει αυτές τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις. Αν ήθελες να σου πέσει το ποτήρι από τα χέρια και να γίνει χίλια κομμάτια τότε δε θα αφιερώσεις χρόνο να σκέφτεσαι «Μα γιατί έγινε αυτό;;». Αντίθετα, μπορείς να περάσεις κατευθείαν στη λύση του προβλήματος. Αυτό ακριβώς ήθελα να γίνει, τι θα κάνω τώρα για να το αντιμετωπίσω; Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη λογική με αυτό το παράδειγμα. Ουσιαστικά αυτή η σκέψη αλλάζει τον προσανατολισμό σου από το να σκέφτεσαι το πρόβλημα (παρελθόν) στο να σκέφτεσαι τη λύση (παρόν). Δες εδώ τον Josh να εξηγεί την ιδέα «That´s exactly what I wanted».

3. Σε πολύ πρακτικό επίπεδο, δες τι αλλαγές πρέπει να κάνεις για να μην επηρεάζεσαι αρνητικά. Μπορεί, για παράδειγμα, να πρέπει να βγάλεις τον πρώην σου από όλα σου τα social media. Αν έχετε κοινές παρέες ίσως σου κάνει καλό να αποστασιοποιηθείς για λίγο ή να προσπαθήσεις να βρίσκεσαι με λιγότερους φίλους, χωριστά, κι όχι με όλη την παρέα που περιλαμβάνει και τον πρώην. Μπορεί να πρέπει να συζητήσεις με κάποιους φίλους ή με τους γονείς σου και να τους ζητήσεις να μην σου ανοίγουν συζήτηση για τον πρώην ή για το θέμα των σχέσεων. Σε αυτή τη φάση, πρέπει να σκεφτείς τον εαυτό σου και όχι πώς θα φανείς στους γύρω σου αν κάνεις κάτι. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις ποια είναι αυτά τα πρακτικά πράγματα που πρέπει να κάνεις, φαντάσου ότι πρόκειται για μια καλή σου φίλη η οποία χώρισε και προσπαθεί να το ξεπεράσει. Τι θα της έλεγες να κάνει; Τι συμβουλές θα τις έδινες; Δώσε αυτές τις συμβουλές στον εαυτό σου.

4. Άλλαξε οπτική γωνία. Ακόμα κι αν η σχέση και ο γάμος είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά σου αυτή τη στιγμή, δε θα σε ωφελήσει να σκέφτεσαι μια σχέση που έληξε. Προφανώς δεν ήταν η σωστή σχέση για σένα, η σχέση που θα σου προσφέρει αυτά που θέλεις για το παρόν και το μέλλον σου. Αφού η σχέση αυτή ανήκει πλέον στο παρελθόν, άφησέ την στο παρελθόν. Προσπάθησε να μην εστιάσεις την προσοχή σου στο γεγονός ότι η τωρινή σου κατάσταση δεν συνάδει με τις προτεραιότητές σου. Ή μάλλον, η προηγούμενη κατάστασή σου δεν ταίριαζε με τις προτεραιότητές σου. Μια σχέση που έληξε άδοξα δεν θα σε οδηγήσει πιο κοντά στο γάμο. Αλλά το ότι είσαι ελεύθερη σίγουρα είναι καλύτερο και πιο κοντά στο να βρεις τη σωστή σχέση που θα εξελιχθεί έτσι όπως θέλεις, ακόμα και σε γάμο.

Mipos o horismos simainei eleftheria


5. Το ότι είσαι ελεύθερη μπορεί να έχει και τα θετικά του. Μπορεί τώρα να είσαι βυθισμένη στο συναίσθημα και να μην μπορείς να δεις πέρα από αυτό. Σου εγγυώμαι, όμως, ότι το γεγονός ότι χώρισες, το ότι είσαι ελεύθερη και χωρίς σχέση αυτή τη στιγμή, είναι το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί. Είσαι μια ελεύθερη γυναίκα! Εκμεταλλεύσου το χρόνο σου ως ελεύθερη γυναίκα! Αν δεν το κάνεις, μπορεί να το μετανιώσεις στο μέλλον. Θα έρθει η στιγμή που οι υποχρεώσεις από την οικογένεια ή από τη δουλειά σου δε θα σου επιτρέπουν την ελευθερία που έχεις τώρα. Για σκέψου το. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για σένα, να κάνεις πράγματα που ονειρεύεσαι ή που θέλεις χωρίς να χρειάζεται να σκεφτείς ένα σύντροφο που μπορεί να στηρίζει ή να μη στηρίζει τις επιλογές σου. Μπορεί να θέλεις να πας για bunjee jumping, μπορεί να θέλεις να γραφτείς σε χορούς latin, μπορεί να θέλεις να ταξιδέψεις στη Βραζιλία. Η επιλογή είναι δική σου και είναι πιο εύκολη τώρα από το αν έπρεπε να σκεφτείς για δυο άτομα. Όπως και να το κάνουμε, όταν είσαι σε μια σχέση είσαι περιορισμένη. Τα γούστα και οι επιθυμίες του συντρόφου σου διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά σου. Τώρα όμως μπορείς να μπεις στο πρώτο αεροπλάνο που θα … ε, που θα βγάλεις εισιτήριο δυο μήνες πριν για να βρεις καλές τιμές… και να ζήσεις τη ζωή σου!! Την ελεύθερη ζωή σου!


Αυτά είχα να σου πω, φίλη μου, και ελπίζω πραγματικά να δεις το χωρισμό σου με άλλα μάτια. Όχι σαν κάτι που έγινε για να σε καταστρέψει αλλά σαν κάτι που έγινε για να σε απελευθερώσει και να σου ανοίξει δρομους για άλλες, καλύτερες προοπτικές. Μια τελευταία συμβουλή, την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις όχι μόνο για να ξεπεράσεις ένα χωρισμό αλλά και με οποιοδήποτε άλλο δύσκολο εγχείρημα ή στόχο: Take it one day at a time.


Διάβασε επίσης 7 πρακτικές συμβουλές για να πετύχεις τους στόχους σου το 2020


Αν σε βοήθησε αυτό το άρθρο
κέρνα με έναν καφέ.

Buy Me A Coffee

6 Σχόλια

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ και τόσο μα τόσο βοηθητική και Εύστοχη ανάρτηση για ένα πολύ δυνατό θέμα Ερωφίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ, Μαρία! Είναι όντως δύσκολο το θέμα του χωρισμού, ακόμα και με τις καλύτερες συμβουλές. Το μυστικό σε όλα είναι το mindset!

      Διαγραφή
  2. Απλά εξαιρετικό άρθρο!! Αν έχεις και κάποιον δικό σου άνθρωπο που θα σε βοηθήσει να περάσεις από όλα αυτά τα στάδια, η κατάσταση γίνεται λίγο πιο υποφερτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα γίνονται πιο υποφερτά αν έχουμε ένα δίκτυο ανθρώπων γύρω μας να μας στηρίζουν. Αλλά πάντα υπάρχει αυτός ο ένας άνθρωπος που κάνει τη μεγάλη διαφορά!

      Διαγραφή
  3. Είναι μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις, ειδικά όταν παίρνει την απόφαση ο άλλος και σε αφήνει στα κρύα του λουτρού. Η δική μου εμπειρία έχει δείξει ότι όσο δύσκολο κι αν ήταν στην αρχή, τελικά έγινε για καλό. Απλά θέλει αρκετή υπομονή για να φτάσεις σε αυτό το σημείο όπου θα μπορείς να τα δεις όλα με μια αποστασιοποίηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι το δύσκολο σε τέτοιες καταστάσεις, να δεις τα πράγματα αντικειμενικά, χωρίς να σε κυριεύει το συναίσθημα. Αλλά η πίστη ότι αφού έγινε έτσι έπρεπε να γίνει μπορεί να σε βοηθήσει να προχωρήσεις με πιο γρήγορους ρυθμούς.

      Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.