Πώς να αποχαιρετίσεις το 2019

Πώς να αποχαιρετίσεις το 2019

Αν θέλεις να δεις πραγματική αλλαγή στον εαυτό σου το 2020 πρέπει να ξεκινήσεις από τώρα. Δεν χρειάζεται να αφιερώσεις ώρες επί ωρών και να βάλεις όλη την προηγούμενη χρονιά ή όλη τη ζωή σου υπό εξέταση. Αν όμως θέλεις το 2020 να είναι η χρονιά που θα φτάσεις στο ύψος των ονείρων σου, τότε πρέπει να είσαι διατεθειμένη να διαθέσεις έστω μια-δυο ώρες σε αυτόν τον αποχαιρετισμό.

Πώς να αποχαιρετίσεις σωστά το 2019

Είναι σημαντικό να μπεις στην καινούρια χρονιά ανάλαφρη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να κουβαλάς συναισθηματικά βάρη από τη ζωή σου μέχρι τώρα. Κάποια πράγματα σίγουρα είναι πιο δύσκολο να τα αφήσεις πίσω από ό, τι άλλα. Όμως ξέρεις ότι αν το κάνεις, η ζωή σου θα αλλάξει. Εσύ η ίδια θα αλλάξεις, κι αυτός είναι ο λόγος που ο εαυτός σου (το κομμάτι σου που φοβάται την αλλαγή) αντιστέκεται αυτή τη στιγμή.

Άφησε πίσω τις ταμπέλες

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να αφήσεις πίσω είναι οι ταμπέλες παντός είδους. Δεν πάει να είναι αλήθεια η ταμπέλα, δεν έχει καμία σημασία. Ξέχνα τη. Δεν γίνεται να αφήνεις να σε καθορίζει μια ταμπέλα, ένα χαρακτηριστικό σου, όσο αλήθεια κι αν είναι. Μπορεί να σε φώναζαν από μικρή ντροπαλή. Μπορεί να ήσουν πράγματι ντροπαλή (ή να έγινες, μιας και το μυαλό προσπαθεί να βρει αποδείξεις για αυτά που ήδη πιστεύει). Σε τι σε ωφελεί να σκέφτεσαι ότι είσαι ένας άνθρωπος ντροπαλός; Μήπως τελικά δεν σου προσφέρει τίποτα; Μήπως –όση αλήθεια κι αν κρύβει μέσα του αυτός ο χαρακτηρισμός – σου στερεί τη δυνατότητα να πράξεις διαφορετικά;

Τι θα γινόταν στη ζωή σου αν σταματούσες να αποδίδεις στον εαυτό σου αυτό το χαρακτηρισμό; Μπορεί η συμπεριφορά σου να μην άλλαζε στο ελάχιστο. Μπορεί να άλλαζε. Δε θα μάθεις ποτέ όμως όσο έχεις μια ταμπέλα στο μυαλό σου την οποία χρησιμοποιείς, συνειδητά ή όχι, για να δικαιολογήσεις κάθε σου συμπεριφορά.

Ακόμα και οι «καλές» ταμπέλες έχουν αρνητικό αντίκτυπο, κατά τη γνώμη μου. Σίγουρα είναι καλό να είσαι εργατικός άνθρωπος, ευγενικός, φιλικός. Ωστόσο, αν αυτά τα νιώθεις ως ταμπέλες για τον εαυτό σου, θα έρθει η στιγμή που θα νιώθεις παγιδευμένη μέσα σε αυτές. «Δεν μπορώ να αρνηθώ να κάνω υπερωρία στη δουλειά, εγώ είμαι εργατικός άνθρωπος». «Δεν γίνεται να μην φιλοξενήσω τον τάδε φίλο/συγγενή, εγώ είμαι ευγενικός και φιλικός άνθρωπος». Θα φτάσει η στιγμή που οι ταμπέλες δε θα σε βοηθούν να καταλάβεις ποιος είσαι σαν άνθρωπος, αλλά θα σε παγιδεύουν μέσα σε ένα κλουβί επιφανειακών ιδιοτήτων. Το να πεις όχι σε μια έξτρα βάρδια δε σε κάνει τεμπέλη. Όπως και το να φιλοξενήσεις όλο σου το σόι δε σε κάνει αυτόματα ευγενικό άνθρωπο.

Πριν κοιτάξεις μπροστά, κοίτα πίσω

Πριν αρχίσεις να ποδοπατάς τον εαυτό σου με αρνητικές σκέψεις του τύπου «δεν κατάφερα τίποτα φέτος» στην προσπάθειά σου να βρεις ποιοι στόχοι θα είναι φιναλίστ για τα resolutions της νέας χρονιάς, σταμάτα και πάρε μια ανάσα. Μετά πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα μια μικρή ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε. Αυτή τη στιγμή μπορεί να θυμάσαι πέντε πράγματα που συνέβησαν, αλλά είμαι σίγουρη ότι στις 360-κάτι μέρες που πέρασαν έκανες πολύ περισσότερα. Χρησιμοποίησε το κινητό σου (camera, calendar) και τα social media posts σου για βοήθεια, αλλά μην ξεχαστείς και αρχίσεις να σκρολάρεις άσκοπα. Στόχος σου είναι να θυμηθείς όσα πιο πολλά πράγματα μπορείς για τη χρονιά που πέρασε, πράγματα που πέτυχες, πράγματα που σου έδωσαν χαρά, πράγματα για τα οποία είσαι περήφανη.

Ένα βίντεο που σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να δεις για να σε βοηθήσει να κάνεις μια σωστή ανασκόπηση του 2019 (είναι στα αγγλικά αλλά μπορείς να βάλεις ελληνικούς υπότιτλους) είναι το «Year In Review: 3 Questions Before Your New Year Resolution» της Marie Forleo. Φτιάξε μια κούπα καφέ (ή ένα ρόφημα που σου αρέσει), πάρε ένα τετράδιο κι ένα στιλό και να είσαι σίγουρη πως μόλις απαντήσεις αυτές τις 3 ερωτήσεις θα νιώθεις πολύ καλά όχι μόνο για το 2019 που φεύγει αλλά και για το 2020 που έρχεται με βήμα ταχύ!



Κάθε φορά που νιώθεις ότι τρέχεις, σταμάτα και πάρε μερικές βαθιές ανάσες

Το επόμενο πράγμα που σου προτείνω είναι να πάρεις μερικές βαθιές ανάσες και να χαλαρώσεις. Σταμάτησε να παρακολουθείς το μυαλό σου που όλο τρέχει να προλάβει τα πάντα, τις υποχρεώσεις, τα to do, τα ραντεβού, τις εξόδους, τους γονείς, τα παιδιά, τα σκυλιά, την εφορία, τους λογαριασμούς και πάει λέγοντας. Πάρε πέντε βαθιές ανάσες. Εισπνοή, εκπνοή. Βάλε την προσοχή σου στην ανάσα σου. Εισπνοή, εκπνοή. Το μυαλό σου κόβει ταχύτητα και  εστιάζει στον αέρα που γεμίζει τα πνευμόνια σου. Εισπνοή, εκπνοή. Νιώσε τον αέρα καθώς περνάει από τα ρουθούνια σου και φουσκώνει την κοιλιά σου. Εισπνοή, εκπνοή. Είναι ωραίο να κάνεις μια μικρή παύση. Εισπνοή, εκπνοή. Πόση λίγη ώρα χρειάζεσαι τελικά για να αλλάξει ο ρυθμός με τον οποίο αντιμετωπίζεις τη μέρα σου!


Να θυμάσαι ότι όλα αυτά, τα New Year´s Resolutions, η ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, η γιορτινή περίοδος, τα δώρα και τα τραπέζια, είναι για να είσαι και να νιώθεις καλά. Είναι πολύ εύκολο να ξεχαστούμε και να αρχίσουμε να τρέχουμε κι εμείς τόσο γρήγορα όσο οι σκέψεις μας, αλλά πάντα μπορείς να σταματήσεις αυτό που κάνεις για λίγα δευτερόλεπτα και να πάρεις πέντε βαθιές ανάσες.

Λίγο σαν αστείο και λίγο για τις μέρες εκείνες που πραγματικά θέλεις να πεις «f*ck it» άκου αυτό τον «ειλικρινή» διαλογισμό. Είναι λιγότερο από τρία λεπτά αλλά κάθε φορά με αφήνει πιο χαρούμενη από ό,τι με βρήκε!

Έτοιμη για το 2020;

Τέλος, ήρθε η ώρα να προετοιμαστείς για την καινούρια χρονιά! Όχι, δεν είναι απαραίτητο να ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να πετύχεις μέσα στην επόμενη χρονιά ούτε χρειάζεται να φτιάξεις μια μεγάλη λίστα με στόχους πριν πας στο ρεβεγιόν. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι καλή διάθεση και την πίστη πως ό,τι κι αν αποφασίσεις ότι θέλεις να κάνεις το 2020, μπορείς να τα καταφέρεις!

Για να κάνεις ποδαρικό στο 2020 και να οργανωθείς καλύτερα μπορείς να αγοράσεις αυτό το monthly planner Ημερολόγιο 2020 (pdf) ή αυτό στην αγγλική έκδοση Calendar 2020. Κοστίζει λιγότερο από ένα ποτό αλλά θα σε βοηθήσει πολύ περισσότερο από ένα ποτό!

Το μυστικό για μια υπέροχη χρονιά δεν είναι να γεμίσεις το monthly planner με υποχρεώσεις και στόχους, αλλά να διαλέξεις με προσοχή εκείνα που πραγματικά θέλεις να κάνεις και να αρχίσεις να χτίζεις μια σχέση εμπιστοσύνης με τον εαυτό σου. Να προγραμματίζεις κάτι και να το κάνεις. Αντίστοιχα, να μην προγραμματίζεις κάτι μόνο και μόνο επειδή πρέπει. Για να μπει στο Ημερολόγιο πρέπει να το θέλεις! Αν υποψιάζεσαι ότι δεν θα μπορέσεις να συναντήσεις τις φίλες σου ή να πας γυμναστήριο μια μέρα, μην πιέζεις τον εαυτό σου. Θα το κάνεις κάποια άλλη στιγμή. Είναι προτιμότερο να αποφασίσεις ότι θέλεις να προγραμματίσεις λιγότερα πράγματα και να τα πετύχεις, παρά να φορτώσεις υπερβολικά το πρόγραμμά σου και τελικά να σβήνεις πράγματα που δεν πρόλαβες να κάνεις, χάνοντας έτσι την πίστη στην ικανότητά σου να πετύχεις αυτά που θέλεις.

Με αυτές τις μικρές συμβουλές για το πώς να πεις αντίο στον χρόνο που φεύγει, σε αποχαιρετώ και σου δίνω ραντεβού εδώ, σε μερικές μέρες, για να υποδεχτούμε και μαζί το νέο έτος!!

Καλή χρονιά και ελπίζω αυτές τις γιορτινές μέρες να φτιάξεις πολλές όμορφες αναμνήσεις!

Υ.Γ. Κατέβασε δωρεάν το workbook Οι στόχοι μου αξίζουν 2020! Προλαβαίνεις για λίγες ακόμα μέρες, κάτι καινούριο έρχεται τον Ιανουάριο!
Buy Me A Coffee

4 Σχόλια

  1. Πολύ ωραίο άρθρο!
    Συνήθως ξεχνάμε αυτά που πετύχαμε ή όλα τα όμορφα που ζήσαμε μέσα στην χρονιά και πάντα.. μα πάντα θυμόμαστε αυτά που δεν πετύχαμε.
    Προσωπικά οι λίστες τύπου resolutions περισσότερο με αγχώνουν παρά με βοηθάνε. Σε αντίθεση με την ανασκόπηση της χρονιάς που βάζοντας τα κάτω συνειδητοποιείς ότι οι θετικές στιγμές ήταν περισσότερες από τις αρνητικές.
    Καλή χρονιά να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ, Δώρα! Δυστυχώς μου πήρε πολλά χρόνια και πολλές -failed new year's resolutions - λίστες μέχρι να καταλάβω ότι κάτι κάνω λάθος κι ότι πρέπει να βρω καινούρια στρατηγική. Αλλά το κατάλαβα, αυτό έχει σημασία!
      Ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2020!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίο και δυναμικό κείμενο! Τις τελευταίες μέρες που τρέχω με διάφορες δουλειές θυμίζω συνεχώς στον εαυτό μου ότι είμαι δυναμική και ότι όσο περίπλοκα κι αν μοιάζουν κάποια πράγματα, μπορώ να τα καταφέρω, κι αυτό μου ταίριαξε ακριβώς με αυτό που έγραψες για τους χαρακτηρισμούς που μας έχουν αποδώσει και για το πώς πρέπει να τους αλλάξουμε.
    Εύχομαι η επόμενη χρονιά να σε βρει γεμάτη σοφία και δυναμισμό για όλα όσα θα έρθουν!
    Φιλια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλκηστη, σ'ευχαριστώ πάρα πολύ! Να έχεις μια υπέροχη χρονιά! Ελπίζω το 2020 να φέρει μόνο ευτυχισμένες στιγμές και του χρόνου τέτοια εποχή να έχεις μόνο ευχάριστες αναμνήσεις!
      Καλή χρονιά!

      Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.