5 τρόποι για να έχεις μια υπέροχη μέρα

5 τρόποι για να έχεις μια υπέροχη μέρα

Έχω ξαναγράψει για το γεγονός ότι αν πιστεύεις ότι η μέρα σου θα πάει καλά, θα πάει καλά. Αν πιστεύεις ότι θα πάει χάλια, θα πάει χάλια. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα εδώ


Πέρα όμως από το mindset υπάρχουν πιο πρακτικά βήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να ελέγξεις τη μέρα σου και το αν εξελιχτεί σε όνειρο ή σε εφιάλτη. 



5 tropoi iperohi mera


Αν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου χαίρομαι που διαβάζεις αυτό το άρθρο. Κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου είναι ο καλύτερος τρόπος να φτάσεις το στόχο σου για μια καλύτερη ζωή. 


Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται και ευτυχώς για σένα υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες γι’ αυτό.


Παρακάτω μοιράζομαι μαζί σου τους πέντε τρόπους με τους οποίους μπορείς να εγγυηθείς ότι η μέρα σου θα πάει όχι απλά καλά αλλά υπέροχα.


Πέντε τρόποι για να έχεις μια υπέροχη μέρα


1. Ξύπνα με όμορφο τρόπο


Ο τρόπος που ξυπνάς δίνει τον τόνο για το υπόλοιπο της μέρας σου. Αν έχεις έναν ενοχλητικό, δυνατό ήχο ξυπνητηριού –για να είσαι σίγουρη ότι δε θα σε πλακώσει το πάπλωμα- τότε ναι μεν ξυπνάς – job done – αλλά ίσως τα νεύρα σου υποφέρουν εξαιτίας του.


Επέλεξε κάτι γεμάτο θετική ενέργεια. Υπάρχει κάποιο τραγούδι που δεν μπορείς να αντισταθείς στο ρυθμό του και πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσεις να χορεύεις; Βάλε το για ξυπνητήρι!



iperohi mera 5 tropoi


Σου αρέσουν οι ήχοι της φύσης και του χωριού; Βρες κάποιον ήχο με πουλιά να τιτιβίζουν και ρυάκια να κελαρύζουν και άνοιξε τα μάτια σου από τον ύπνο με όμορφη διάθεση. 


Αυτό που προτιμώ εγώ τις μέρες που δεν έχω συγκεκριμένη ώρα που πρέπει να ξυπνήσω το πρωί για τη δουλειά είναι να αφήνω το φως της μέρας να με ξυπνάει. Όταν το σώμα σου έχει ξεκουραστεί επαρκώς τότε το φως του ήλιου – ή απλά το φως της μέρας, αν ο ήλιος δεν σου πολυβρίσκεται! – θα σε βοηθήσει να ξυπνήσεις με τον πιο απαλό και όμορφο τρόπο. 



2. Κάνε ένα γρήγορο ντουζ


Η πρώτη φορά που ενσωμάτωσα αυτό το βήμα στα πρωινά μου ήταν στο Λύκειο όταν έμενα στη Σούδα Χανίων. Είχα κόψει πάλι τα μαλλιά μου κοντά και ένα γρήγορο ντουζ ήταν ότι πιο εύκολο για να ξυπνήσω και να νιώθω φρεσκαρισμένη και έτοιμη να ξεκινήσω τη μέρα μου. 


iperoxi mera vimata


Τότε είχα πάρει παράδειγμα από τον μπαμπά μου. Χρόνια αργότερα θυμήθηκα αυτή τη συνήθεια λόγω του άντρα μου. Ο Λουκ κάνει ανελλιπώς ντουζ κάθε πρωί πριν πάει στη δουλειά. Στις σπάνιες περιπτώσεις που έχει τύχει να μην ξεκινήσει τη μέρα του με αυτόν τον τρόπο, το έχει μετανιώσει. Από δυσθυμία μέχρι πονοκέφαλος τον πιάνει και τελικά καταλήγει να κάνει ντουζ αργότερα για να συνέλθει!


Εγώ προσπαθώ πάντα να δίνω χρόνο στον εαυτό μου για ένα ντουζ πριν τη δουλειά. Στο ρεπό μου πολλές φορές πάω κατευθείαν στην κουζίνα για να φτιάξω καφέ αλλά έχω παρατηρήσει ότι η ενέργειά μου και η διάθεσή μου είναι πολύ καλύτερη όταν πράγματι κάνω ντουζ το πρωί. Διαφορετικά νιώθω ότι δεν έχω στ’ αλήθεια ξυπνήσει και θέλω να ξαναπάω στο κρεβάτι ή να ξαπλώσω στον καναπέ. 


Η λύση είναι απλή, ένα γρήγορο ντουζ σε φρεσκάρει και σε αναζωογονεί ώστε να είσαι πραγματικά έτοιμη να αδράξεις τη μέρα. 



3. Ετοίμασε και πιες ένα ρόφημα με την ησυχία σου


Για πολλούς μήνες, ιδίως όταν οι βάρδιες μου ξεκινούσαν πολύ νωρίς το πρωί έδινα στον εαυτό μου ελάχιστο χρόνο για να ετοιμαστώ και να φύγω για τη δουλειά. Πράγμα που είναι κατανοητό όταν πρέπει να φύγεις από το σπίτι στις 4.20 τα ξημερώματα. 



kaliteri zoi tropoi


Πλέον η δουλειά μου ξεκινάει σε πιο ανθρώπινη ώρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να αφιερώσω 15 λεπτά πριν φύγω από το σπίτι για να φτιάξω έναν καλό καφέ και να πιω έστω τον μισό με την ησυχία μου πριν ξεκινήσω για τη δουλειά.


Συνήθως έφτιαχνα βιαστικά έναν καφέ και έβγαινα τρέχοντας από το σπίτι. Συνειδητοποίησα ότι αυτή η βιαστική διάθεση έμενε μαζί μου και την υπόλοιπη μέρα. Δοκίμασα λοιπόν να δώσω λίγο παραπάνω χρόνο στον εαυτό μου και να δω αν αυτό με βοηθήσει να σταματήσω να  νιώθω αυτό το «τρέχω και δεν φτάνω» όλη μέρα.



Πράγματι, όταν δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να καθίσεις με την ησυχία σου και να πιεις το ρόφημά σου προσπαθώντας παράλληλα να μην σκέφτεσαι όλα όσα έχεις να κάνεις την υπόλοιπη μέρα θα δεις ότι αυτό το «δεν προλαβαίνω» και το τρέξιμο που νιώθεις, εσωτερικό και εξωτερικό, θα αρχίσει σιγά σιγά να μειώνεται. 


Ουσιαστικά, εκπαιδεύοντας τον εαυτό σου να αποφεύγει τις σκέψεις του μετά και να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις εκείνη τη στιγμή θα σε βοηθήσει να εφαρμόζεις γενικότερα στη ζωή σου τον κανόνα του να είσαι παρούσα στη στιγμή που ζεις κι όχι να σκέφτεσαι το μετά, το αύριο ή το χτες.



iperohi mera stohoi


Αν έχεις παιδιά ίσως σκέφτεσαι ότι είναι δύσκολο να εφαρμόσεις αυτό το βήμα.  Μην το απορρίψεις όμως χωρίς να το δοκιμάσεις, ιδίως αν νιώθεις αυτό το συναίσθημα του τρέχω και δεν φτάνω στην καθημερινότητά σου. Σίγουρα θα είναι πιο δύσκολο να βρεις το χρόνο, αφού δεν εξαρτάται μόνο από σένα και το αν ξυπνήσεις και ετοιμαστείς στην ώρα σου, αλλά πιστεύω σε σένα. Είμαι σίγουρη ότι θα βρεις τρόπο έστω για πέντε ή δέκα λεπτά να καθίσεις ήσυχα και να πιεις τον καφέ σου. Μπορεί να χρειάζεται να ξυπνήσεις λίγο νωρίτερα ή να ξεκλέψεις λίγο χρόνο καθώς τα παιδιά ετοιμάζονται. 


Το μόνο σίγουρο είναι ότι το να δοκιμάσεις δεν θα σε βλάψει. Βρες το χρόνο, δημιούργησε το χρόνο που χρειάζεσαι, μιλάμε ίσα ίσα για δέκα λεπτά και δες αν αλλάξει κάτι στην ψυχολογία σου και στο πώς κυλάει η υπόλοιπη μέρα. 



4. Περιποιήσου τον εαυτό σου


Μιλάω για κάτι απλό, κάτι που θέλει λιγότερο από δύο λεπτά. Μπορεί να είναι να βάλεις μια ενυδατική κρέμα ή να κάνεις ένα διαφορετικό χτένισμα στα μαλλιά σου. Κάτι εύκολο που όμως σου δίνει έναν αέρα ευεξίας ακριβώς γιατί περιποιείσαι τον εαυτό σου και νιώθεις ήδη καλύτερα. 



iperohi mera routina


Αν με γνωρίζεις ξέρεις ότι δεν φοράω make up και γενικά δεν περιποιούμαι με τον παραδοσιακό τρόπο, δεν δίνω τόση σημασία στην εμφάνιση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μου αρέσει να περιποιούμαι τον εαυτό μου. Από τότε που πάτησα τα εικοσιπέντε έχω εντάξει στη ζωή μου την ενυδάτωση του προσώπου ως κάτι απλό που μπορώ να κάνω για να μου προσφέρω καλύτερη εμφάνιση μακροπρόθεσμα. 


Πέντε χρόνια αργότερα, έχω μπει πλέον στα τριάντα, είμαι πραγματικά ευγνώμων στην εικοσιπεντάχρονη Ερωφίλη γιατί η ενυδατική κρέμα έχει γίνει συνήθεια. 

Μόλις τελειώσω το ντουζ μου το τελευταίο βήμα πριν βγω από το μπάνιο είναι να βάλω ενυδατική στο πρόσωπό μου. Θέλει περίπου 30 δευτερόλεπτα οπότε δεν τολμάω καν να σκεφτώ ότι δεν έχω χρόνο. 


Αν δεν έχεις ξεκινήσει αυτή τη συνήθεια σου προτείνω να το κάνεις. Είναι κάτι πολύ γρήγορο, πολύ εύκολο, δεν χρειάζεται να πάρεις την πιο ακριβή ενυδατική κρέμα που υπάρχει, απλά ξεκίνα σιγά σιγά να χτίζεις αυτή τη συνήθεια. Θα δεις ότι νιώθεις καλύτερα κάθε φορά που τη βάζεις και επίσης ξέρεις ότι είναι κάτι που θα σε ωφελήσει μακροπρόθεσμα. 


Αν η ενυδάτωση είναι κάτι που ήδη κάνεις, σκέψου αν θα μπορούσες να κάνεις κάτι εύκολο αλλά διαφορετικό με τα μαλλιά σου. Δεν χρειάζεται να είναι περίτεχνο. Το γεγονός και μόνο ότι ασχολείσαι έστω ένα-δύο λεπτά για να περιποιηθείς τον εαυτό σου φτάνει. 



Ο βαθύτερος στόχος αυτού του βήματος είναι να δείξεις αγάπη στον εαυτό σου έμπρακτα. Δε θέλει κόπο. Την επόμενη φορά που βρίσκεσαι στο σούπερ μάρκετ αγόρασε μια ενυδατική κρέμα. Βάλε τη σε εμφανές μέρος στο μπάνιο σου ώστε να τη βλέπεις κάθε πρωί και να θυμάσαι να περιποιείσαι την επιδερμίδα σου και τον εαυτό σου. 



5. Σκέψου πώς θέλεις να πάει η μέρα σου


Αυτό το βήμα μπορεί να γίνει είτε το πρωί είτε αποβραδίς. Το να σκεφτείς συνειδητά τις δουλειές που έχεις να κάνεις ή τις ενέργειες και τις συνήθειες τις οποίες θέλεις να εφαρμόσεις είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος για να πάρεις τον έλεγχο της μέρας σου.


Οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες δεν είναι τίποτα άλλο από σκέψεις που μας κατευθύνουν. 


Το αν αφήσεις τις ασυνείδητες σκέψεις σου να σε κατευθύνουν ή το αν διαλέξεις εσύ την κατεύθυνση που θέλεις να πας είναι στο χέρι σου. 



iperohi mera tropoi



Κάποιες φορές δυσκολεύομαι να κοιμηθώ. Προσπαθώ λοιπόν αντί να σκέφτομαι άκυρα πράγματα να αξιοποιήσω το χρόνο αυτό σκεπτόμενη την επόμενη μέρα και το πώς θα ήθελα να πάει. 


«Δουλεύω αύριο οπότε θα κάνω ντουζ, θα ετοιμαστώ και θα πάω στη δουλειά. Θα δω την τάδε ή τον τάδε συνάδελφο, θα τσεκάρω τον καφέ (grind and dose check, shout-out to my fellow baristas), θα φτιάξω καφέδες, θα χαμογελάω στους πελάτες, θα πούμε κανένα αστείο, σίγουρα θα σχολιάσουμε τον καιρό, μετά θα πάω στο διάλειμμά μου, θα φάω το μεσημεριανό μου, τι καλά! Ώρα να φτιάξω δεύτερο καφέ κλπ κλπ»


Σκοπός σου εδώ δεν είναι μόνο να απαριθμήσεις ενέργειες και βήματα που πρέπει να κάνεις αλλά να φανταστείς με τη διάθεση και με τι συναίσθημα θα κάνεις αυτά τα βήματα. 


Προσπάθησε να φανταστείς ότι έχεις καλή διάθεση, ότι χαμογελάς και ότι χαίρεσαι με αυτά που διάλεξες ή που έχεις να κάνεις. 


Σκέψου το σαν να κάνεις πρόβα για τη μέρα που έρχεται. Είναι πολύ πιο πιθανό να πετύχεις τα συναισθήματα που θέλεις και τις ενέργειες που θέλεις να κάνεις αν έχεις ήδη κάνει πρόβα και ξέρεις τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις. 


Είναι πολύ διαφορετικό να πεις «Θέλω να έχω μια καλή μέρα αύριο» από το να πάρεις δύο λεπτά από το χρόνο σου και να φανταστείς στο μυαλό σου την αυριανή μέρα ακριβώς όπως θέλεις να είναι. 



Η ζωή σου είναι αποτέλεσμα των επιλογών σου. 


Επιλογές που έκανες είτε χτες και σήμερα είτε πριν δεκαετίες. Το αν εργάζεσαι και πού, το αν έχεις σχέση, το αν έκανες οικογένεια είναι επιλογές που έχεις κάνει στο παρελθόν. Σίγουρα πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τις αποφάσεις σου αλλά στην τελική οι επιλογές είναι δικές σου. 


Με το να οραματιστείς πώς θέλεις να πάει η μέρα σου βοηθάς τον εαυτό σου να έχει την καλύτερη μέρα που μπορεί με επιλογές που ήδη έχουν γίνει και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να αλλάξουν. 


Αν αύριο πρέπει να πας στη δουλειά δεν σε βοηθάει να σκέφτεσαι ότι θα ήθελες να είσαι διακοπές σε κάποιο νησί. 


Θα σε βοηθήσει όμως το να σκεφτείς ποιες μικρές ενέργειες μπορείς να κάνεις για να ανεβάσεις τη διάθεσή σου και τι συναισθήματα θα ήθελες να νιώθεις καθώς εργάζεσαι. Είναι επιλογή σου το αν νιώθεις ευγνωμοσύνη που δεν είσαι άνεργη ή αν νιώθεις ενοχλημένη που πρέπει να ξυπνήσεις νωρίς το πρωί για να πας στη δουλειά.


Αυτοί ήταν οι πέντε τρόποι που ήθελα να μοιραστώ μαζί σου για εγγυηθείς ότι η μέρα σου θα πάει όσο καλύτερα γίνεται. 


Δοκίμασέ τους και γράψε μου στα σχόλια ποιο από αυτά τα βήματα σε βοήθησε να κάνεις την καθημερινότητά σου λίγο καλύτερη. 



Buy Me A Coffee

Στο buymeacoffee.com/erofili μπορείς να κατεβάσεις ΔΩΡΕΑΝ τη νουβέλα "Ζωή δίχως στήριγμα". Διάβασέ την και πες μου αν σου άρεσε.

2 Σχόλια

  1. Χαίρομαι απίστευτα που αυτό το άρθρο έπεσε μπροστά μου σήμερα. Ειλικρινά! 🙏🏻 Μιας και ξύπνησα με αρκετά νεύρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που βρήκες το άρθρο την κατάλληλη στιγμή! Ελπίζω να είναι η τελευταία φορά που η μέρα σου ξεκινάει με νεύρα.😉

      Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.