Πώς να τακτοποιήσεις το σπίτι σου όταν η σκέψη και μόνο σε ακινητοποιεί

Πώς να τακτοποιήσεις το σπίτι σου όταν η σκέψη και μόνο σε ακινητοποιεί

Αν κάθε φορά που παίρνω θέση μπροστά στο λάπτοπ για να γράψω κάτι σκέφτομαι ότι το σαλόνι μου χρειάζεται ταχτοποίηση, δεν πρόκειται να γράψω κάτι αξιόλογο. Το μυαλό μου είναι αλλού. Για μένα, αυτός είναι ο πιο σημαντικός λόγος να ταχτοποιήσω το σπίτι μου.


Θέλω να έχω καθαρό μυαλό, γι’ αυτό θέλω καθαρό σπίτι.


pos na taktopoiiseis to spiti sou

Ποιο είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις για να τακτοποιήσεις το σπίτι σου


Η αλήθεια είναι ότι σαν γνήσια Ελληνίδα ακούω συχνά στο μυαλό μου τη φωνή της μαμάς μου, ακόμα και της γιαγιάς μου, όταν το σπίτι δεν είναι ταχτοποιημένο. «Μα καλά, βρε  Ερωφιλιώ μου, δεν μπορείς να πιάσεις μια στιγμή τα ρούχα και να τα διπλώσεις; Δυο λεπτά θα σου πάρει, να τα βάλεις μετά στη ντουλάπα να φύγουν απ’ τη μέση», θα έλεγε η μαμά μου αν έβλεπε το χάλι που επικρατεί κάποιες φορές μέσα στο σπίτι. Και δεν θα είχε άδικο.

Αλλά το ότι έχω στο μυαλό μου τη φωνή της μαμάς μου και τα λόγια της που με ενθαρρύνουν να ταχτοποιήσω δεν λειτουργεί. Γιατί; Σίγουρα όχι επειδή είμαι ανεπρόκοπη. Απλά το να ταχτοποιήσω για να είναι το σπίτι ταχτοποιημένο δεν με εκφράζει, δεν με συγκινεί. Ποια είναι η λύση;

Πρέπει  να βρω το γιατί που με συγκινεί.


Σε αυτή την περίπτωση το γιατί που με συγκινεί είναι ότι αν δεν ταχτοποιήσω αυτή η σκέψη θα παραμείνει στο πίσω μέρος του μυαλού μου και δεν θα μου επιτρέψει να συγκεντρωθώ σε αυτά που θέλω να κάνω.


  • Μπορεί να θέλω να γράψω μια ανάρτηση κι αντί να σκέφτομαι το θέμα μου να σκέφτομαι τη στοίβα με τα ρούχα που έχω αφήσει πάνω στο κρεβάτι και θα περάσει η ώρα, εγώ σιγά να μη βρω όρεξη να τα φυλάξω οπότε θα τα μετακινήσω απλώς στον καναπέ για να αδειάσω το κρεβάτι και αύριο θα τα ξαναφέρω στο κρεβάτι για να είναι άδειος ο καναπές και πάει λέγοντας.



  • Μπορεί να θέλω να παίξω λίγο μαντολίνο και καθώς αφήνομαι σε αυτήν την καινούρια ιταλική μελωδία που έμαθα που πάντα με ταξιδεύει θα πέσει το μάτι μου στη γωνιά που έχω αφήσει όλες τις τσάντες μου, τη μία πάνω στην άλλη ή στο έπιπλο της τηλεόρασης που έχει τόση σκόνη πάνω του που έχει αλλάξει χρώμα και θα μπερδέψω τις νότες και θα σταματήσω να παίζω απογοητευμένη.


Για μένα λοιπόν, αυτό είναι το πρώτο βήμα στο να ταχτοποιήσω το σπίτι μου αλλά και σε κάθε στόχο που βάζω. Ποιο είναι το γιατί; Γιατί θέλω να το κάνω αυτό; Τι θα μου προσφέρει; Αν βρω το γιατί τότε μπορώ να προχωρήσω και σίγουρα θα έχω καλύτερα αποτελέσματα.

Pos na valeis to spiti sou se taxi

Ποιο είναι το δεύτερο βήμα που πρέπει να κάνεις για να τακτοποιήσεις το σπίτι σου


Δεν είμαι από τους ανθρώπους που έχουν όρεξη για καθάρισμα και ταχτοποίηση πολύ συχνά. Έχω να νιώσω επιθυμία για καθάρισμα από την τελευταία μου εξεταστική. (Τι χρόνια κι αυτά! Μέχρι και το λάστιχο στην πόρτα του ψυγείου καθάριζα με επιμέλεια.) Τι κάνω όμως τώρα που δεν έχω εξεταστική και δεν προσπαθώ να αποφύγω το διάβασμα κάνοντας αποφυγή του άγχους και βρίσκοντας αφορμή –και σωτηρία –στο καθάρισμα;

Για μένα η λύση είναι να κόψω το στόχο σε μικρότερους στόχους, από έναν στόχο «να καθαρίσω και να ταχτοποιήσω το σπίτι» πρέπει να τον κάνω δεκαπέντε, ακόμα και είκοσι στόχους. Μπορεί να σου φαίνεται γελοίο αλλά για κάποιον που δεν έχει όρεξη να καθαρίσει το να σκέφτεται ότι έχει να καθαρίσει ολόκληρο σπίτι ή ολόκληρο δωμάτιο μπορεί να τον παραλύσει.

Τι κάνω λοιπόν; Φτιάχνω μια λίστα με όλα αυτά που με ενοχλούν μέσα στο σπίτι, με όλες τις γωνιές και όλα τα μέρη που πιάνουν χώρο στο μυαλό μου.

Για παράδειγμα:
-Κοίτα ένα αίσχος που έχει γίνει η βιβλιοθήκη, πρέπει να πιάσεις να την ταχτοποιήσεις!
-Πιάτο δεν έχει μείνει στο ντουλάπι, πώς θα φάτε το βράδυ;
-Στέγνωσαν τα ρημάδια τα ρούχα 5 μέρες στην απλώστρα, είπαμε Αγγλία Αγγλία αλλά δεν σου φταίει η Αγγλία που δεν πιάνεις να τα βάλεις στην ντουλάπα.

Όλες αυτές οι σκέψεις πρέπει να μεταφραστούν σε actionable steps για να μπει καθαριότητα και τάξη μέσα στο σπίτι. Οπότε, σε ένα χαρτί προσπάθησε να κάνεις τη μετάφραση:

Επιφάνεια βιβλιοθήκης
Βιβλιοθήκη
Απλώστρα με ρούχα
Δίπλωμα ρούχων
Πιάτα
Καθαριότητα πάγκων


Μη σου φαίνεται παράξενο που χώρισα κάποια από αυτά σε δύο βήματα. Καλύτερα να κάνεις ένα βήμα και να καθαρίσεις για αρχή μόνο την επιφάνεια της βιβλιοθήκης παρά να παραλύσεις επειδή σου φαίνονται βουνό όλες αυτές οι δουλειές και να μην κάνεις τίποτα.

Καλύτερα να καθαρίσεις τους πάγκους της κουζίνας κι ας αφήσεις το πλύσιμο των πιάτων για αργότερα, παρά να μείνουν όλα όπως είναι.

Όταν δυσκολεύεσαι να πετύχεις κάτι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να το πετύχεις. Σημαίνει απλώς ότι θέλει περισσότερο χρόνο ή ότι πρέπει να αλλάξεις τρόπο προσέγγισης.

Pos na taktopoiiseis to spiti sou otan i skepsi se akinitopoiei


Είναι πολύ εύκολο να πέσουμε στην παγίδα του όλα ή τίποτα. Ή θα καθαρίσω όλο το σπίτι ή δεν κάνω τίποτα. Ή θα πλύνω όλα τα πιάτα, ποτήρια, κούπες, μαχαιροπίρουνα και τσικάλια ή τίποτα. Ή θα φυλάξω όλα τα ρούχα της απλώστρας ή δεν φυλάζω τίποτα.


Πρέπει να καταλάβεις ότι αυτές οι σκέψεις είναι παγίδες, δεν σε ωφελούν. Ποιος σε εμποδίζει να πλύνεις τρία πιάτα όσο περιμένεις να ζεσταθεί το νερό για τον καφέ σου; Ποιος σου λέει ότι το να φυλάξεις μία μπλούζα από την απλώστρα δεν αρκεί; Αν υπάρχουν είκοσι ρούχα στην απλώστρα και φυλάξεις το ένα έχεις κάνει πρόοδο 5%. Δεν είναι καλύτερο το 5% από το 0%;

Αλλά έτσι είναι το μυαλό μας, πολλές φορές μοιάζει να προσπαθεί να μας σαμποτάρει. Κι όμως, αρκεί να δείξουμε λίγο ενδιαφέρον στο γιατί συνεχίζουμε κάποιες συμπεριφορές και μπορεί να βρούμε μια καινούρια κατανόηση και ελαστικότητα προς τον εαυτό μας.

Αν προσπάθησες να είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου και δεν πέτυχε, μήπως αξίζει να δοκιμάσεις κάτι άλλο; Μήπως μπορείς να έχεις καλύτερα αποτελέσματα αν είσαι πιο φιλική και πιο χαλαρή;

Στο κάτω κάτω, γιατί τα παίρνουμε όλα τόσο στα σοβαρά; Και τι θα γίνει αν τα πιάτα είναι στο νεροχύτη εδώ και τρεις μέρες; Το πολύ πολύ να θέλεις να φας κάτι και να πρέπει να πλύνεις πρώτα το πιάτο που θα χρησιμοποιήσεις. Σιγά το πράγμα!

Δώσε την άδεια στον εαυτό σου να χαλαρώσει και να μην έχει τόσο άγχος για πράγματα που διορθώνονται. Και μετά βρες τον τρόπο που βολεύει εσένα για να πετύχεις αυτά τα πράγματα. Το ότι θα τα πετύχεις όταν αποφασίσεις να τα κάνεις είναι 100% σίγουρο. Δε θα ήταν καλύτερα όμως αν και πετύχαινες αυτό που θέλεις και περνούσες καλά along the way;


Για ανακεφαλαίωση: Αν ένας στόχος σου φαίνεται τόσο μεγάλος και δύσκολος που σε ακινητοποιεί, κόψ' τον σε κομμάτια και σταμάτα να τον σκέφτεσαι ως ένα στόχο. Σκέψου τον ως είκοσι στόχους.

Και μην περιμένεις από τον εαυτό σου να πετύχει είκοσι στόχους σε μια μέρα!


Αν θέλεις λίγη ακόμα στήριξη για να πετύχεις τους στόχους σου, μπορείς να κατεβάσεις το δωρεάν 12σέλιδο workbook "Οι στόχοι μου αξίζουν 2020". Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να δώσεις το email σου για να σου στείλω το λινκ.

workbook gia na petiheis tous stohous sou



  • Αν σε ενδιαφέρει το θέμα της ταχτοποίησης του σπιτιού διάβασε το άρθρο που έγραψα για το EditYourLife Magazine για την εμπειρία μου με τη μέθοδο της Μαρί Κοντό. Τώρα που έρχεται η άνοιξη σκέφτομαι ότι ένα ξεκαθάρισμα θα ήταν χρήσιμο. 

  • Μια από αυτές τις μέρες θέλω να κάτσω να ξαναδιαβάσω -και αυτή τη φορά να εφαρμόσω - αυτό το άρθρο της Κατερίνας για το spring cleaning από το Κυριακή στο σπίτι.


Εσύ πώς τα πας με την τακτοποίηση του σπιτιού; Είσαι από τους ορεξάτους ή από τους αγχωμένους τύπους;

Buy Me A Coffee

4 Σχόλια

  1. Αυτό που εμένα με βοηθάει είναι: 1. να ορίζω συγκεκριμένες μέρες και ώρες για κάθε δουλειά ώστε να μην το αναβάλλω εσαεί και 2. να τακτοποιώ άμεσα ό,τι χρησιμοποιώ ώστε να μη γίνεται χαμός. Γενικά είναι μια συνήθεια που αν εδραιωθεί έχει λυθεί το πρόβλημα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ για τη συμβουλή, Άλκηστη! Το πρώτο δεν το έχω δοκιμάσει, το δεύτερο ξέρω ότι όντως είναι πολύ αποτελεσματικό. Ακόμα και στην τακτοποίηση η πρόληψη είναι καλύτερη από την "θεραπεία"!

      Διαγραφή
  2. Πόσο πολύ συμφωνώ Ερωφίλη! Πραγματικά όταν το σπίτι είναι ακατάστατο, αισθάνομαι σε πλήρη σύγχυση και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σε καμία άλλη δραστηριότητα. Οπότε η τακτοποίηση γίνεται μονόδρομος!!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τη μία είναι καλό αυτό όμως, φαντάσου να μην μας ένοιαζε καθόλου πώς είναι το σπίτι και να καταλήγαμε να μένουμε σε ένα αχούρι!! Εγώ θα βάλω σε εφαρμογή τις συμβουλές της Άλκηστης οπωσδήποτε!

      Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.