Μην αφήνεις τη γνώμη των άλλων να καθορίσει τη ζωή σου

Μην αφήνεις τη γνώμη των άλλων να καθορίσει τη ζωή σου

Όταν ήμουν πολύ μικρή με φώναζαν «κλαψιάρα». Συνήθως κάτι είχε γίνει που με αναστάτωνε, και δεδομένου ότι ήμουν τριών-τεσσάρων χρονών η αντίδρασή μου ήταν να κλάψω. Όταν όμως κάποιος με αποκαλούσε «κλαψιάρα» αυτό με αναστάτωνε ακόμα περισσότερο, και κάπως ειρωνικά, με έκανε να κλαίω περισσότερο. Όπως το «feedback loop from hell» που αναφέρει ο Μαρκ Μάνσον στο βιβλίο «The subtle art of not giving a f*ck».
min afineis ti gnomi ton allon na kathorisei ti zoi sou

Πώς άφησα τη γνώμη των άλλων να καθορίσει τη συμπεριφορά μου

Αργότερα, όταν ήμουν δέκα χρονών και άλλαξα σχολείο στη μέση της χρονιάς, με αποκαλούσαν ειρωνικά «φλύαρη» γιατί ποτέ δεν άνοιγα το στόμα μου να μιλήσω μέσα στην τάξη. Θέλεις που τα παιδιά με κορόιδευαν για τον τρόπο που μιλούσα (κρητική προφορά, που προφανώς εγώ δεν συνειδητοποιούσα ότι έχω!), θέλεις που είχαν κάνει πολύ ξεκάθαρο ότι δε με θέλουν στην παρέα τους, είχα κλειστεί στον εαυτό μου. Θυμάμαι ότι την ώρα του μαθήματος κοιτούσα το χάρτη της Ελλάδας που κρεμόταν στον τοίχο της σχολικής αίθουσας και αναπολούσα την τάξη μου στην Κρήτη και τους παλιούς συμμαθητές μου που ποτέ δε μου φέρθηκαν με τέτοιο τρόπο. Ευχόμουν να μπορούσα να γυρίσω στην Κρήτη. Και άφηνα τα σχόλια των καινούριων μου συμμαθητών να πιάνουν χώρο στο μυαλό μου. Αφού με έλεγαν φλύαρη, κι εγώ δε θα μιλούσα καθόλου.

Πέρασαν δεκαετίες για να καταλάβω ότι τα λόγια και οι χαρακτηρισμοί που μας δίνουν οι άλλοι έχουν τόση αλήθεια και τόση δύναμη όση εμείς τους επιτρέψουμε. Ακόμα και τα λόγια που οι ίδιοι λέμε για τον εαυτό μας έχουν μόνο όση δύναμη τους δώσουμε.

Διάβασε επίσης πώς σε επηρεάζουν τα μηνύματα που λαμβάνεις από το περιβάλλον σου.

Φέτος συνειδητοποίησα ότι όσο πιστεύω ότι είμαι ντροπαλή θα συμπεριφέρομαι ως ντροπαλός άνθρωπος. Συνειδητοποίησα πόση δύναμη κρύβει το μυαλό μας, πόσο μπορεί να μας περιορίσει αν δεν μάθουμε να το χειριζόμαστε και πόσο μπορεί να μας ωφελήσει και να μας απελευθερώσει όταν ξέρουμε πώς λειτουργεί.

pote den einai arga gia na matheis na elegheis tis skepseis sou

Ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις να ελέγχεις τις σκέψεις σου

Θα είμαι για πάντα ευγνώμων στη Δέσποινα που μοιράστηκε μαζί μου το The Life School Podcast. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο που άκουσα «Why you aren’t taking action» άρχισα να καταλαβαίνω ότι έχω πολλά να μάθω για το πώς λειτουργεί το μυαλό μου και πώς μπορώ εγώ η ίδια να κάνω μικρές αλλαγές για να δω καλύτερα αποτελέσματα στη ζωή μου.

Η life coach και ιδρύτρια του The Life School Podcast Brooke Castillo, λοιπόν, υποστηρίζει ότι όλα τα συναισθήματα και όλες οι πράξεις μας ξεκινάνε από κάποια σκέψη που κάνουμε. Το αν μείνουμε πιστοί σε αυτό που είπαμε ότι θα κάνουμε ή το αν αλλάξουμε γνώμη και δεν κάνουμε τίποτα, έχει να κάνει με το τι σκεφτόμαστε. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να χειριζόμαστε το μυαλό μας και τις σκέψεις μας και να μην αφηνόμαστε στον «αυτόματο πιλότο».

Για παράδειγμα, έστω ότι σήμερα έχω πει στον εαυτό μου ότι το απόγευμα θα πάω για περπάτημα. Το αν τελικά πάω για περπάτημα ή όχι εξαρτάται από κάποια σκέψη μου. Μπορεί να σκεφτώ «Ο καιρός είναι ωραίος και το περπάτημα θα με ωφελήσει» κι έτσι θα πάω. Σε άλλη περίπτωση μπορεί να σκεφτώ «Τι να μου κάνει και το περπάτημα σήμερα που έχω φάει τον άμπακο;» κι έτσι δεν θα πάω.

Διάβασε περισσότερα για το πώς οι σκέψεις μας καθοδηγούν τις πράξεις μας στο guest post που έγραψα για το EditYourLife Magazine. Σε αυτό το άρθρο σου δίνω δύο πολύ απλές συμβουλές για να αρχίσεις να βλέπεις άμεσα τα οφέλη που μπορούν να σου προσφέρουν οι σκέψεις σου όταν αρχίσεις να τις ελέγχεις και να τις καθοδηγείς εκεί που εσύ θέλεις.

Διάβασε ακόμα Γιατί πρέπει να αποδεχτείς την πραγματικότητα όπως είναι αν θέλεις να προχωρήσεις στη ζωή σου!

Buy Me A Coffee

2 Σχόλια

  1. Όλα ξεκινάνε και τελειώνουν από το μυαλό μας και από τις σκέψεις που επιτρέπουμε να κυβερνάμε τη ζωή μας. Εμείς ορίζουμε τα πράγματα, και μερικές φορές, αρκεί να αλλάξουμε την αφήγηση που χρωματίζει την καθημερινότητα μας για να αλλάξει και αυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς! Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα στην καθημερινότητά σου ώστε να αλλάξεις την καθημερινότητά σου. Μια απλή αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεσαι για τη ζωή και την καθημερινότητα μπορεί να είναι αρκετή για να αλλάξει τα πάντα!

      Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.