Πώς να υλοποιήσεις ένα στόχο - πρακτικά βήματα

Πώς να υλοποιήσεις ένα στόχο - πρακτικά βήματα

Αφού έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου ποιος είναι ο στόχος που θέλεις να πετύχεις, το επόμενο βήμα είναι να χωρίσεις το στόχο σου σε κομμάτια ή βήματα.


Στόχος επιτυχία

Με αυτό το άρθρο θέλω να σε βοηθήσω να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία αυτού που θέλεις να πετύχεις. 

Η αλήθεια να λέγεται, το να πετύχεις ένα στόχο είναι απλό αρκεί να έχεις την κατάλληλη "φόρμουλα", τον σωστό τρόπο προσέγγισης.

Σίγουρα θυμάσαι κάποια φορά στο παρελθόν που όρμησες με ενθουσιασμό και ανυπομονησία στην προσπάθεια για να πετύχεις ένα στόχο και τελικά δεν τα κατάφερες.


Είναι πολύ συνηθισμένο να ξεκινάμε με ενθουσιασμό αλλά χωρίς ένα πρακτικό σχέδιο στο μυαλό μας και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία. Τις περισσότερες φορές αυτό οδηγεί σε απογοήτευση.

Αν είσαι αποφασισμένη αυτή τη φορά να πετύχεις τον στόχο που έχεις βάλει συνέχισε να διαβάζεις. 


stohos epitihia


Αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο στόχος σου ή αν δεν έχεις κατασταλλάξει μόνο σε ένα στόχο βάλε ένα σελιδοδείκτη σε αυτό το άρθρο και επέστρεψε αφού διαβάσεις το Γιατί πρέπει να βάλεις μόνο ένα στόχο τη νέα χρονιά

Το πιο σημαντικό είναι να ξέρεις τι θέλεις και έπειτα να είσαι αποφασισμένη να το κάνεις πραγματικότητα.

Βεβαιώσου ότι ξέρεις ποιος είναι αυτός ο ένας στόχος που θέλεις να πετύχεις πριν ξεκινήσεις την προσπάθεια. 


Είναι δύσκολο να φτάσεις τον προορισμό σου όταν δεν έχεις αποφασίσει πού θέλεις να πας.

 

stohos praktika vimata


Πώς να υλοποιήσεις ένα στόχο


Αφού λοιπόν έχεις καταλήξει σε ένα ρεαλιστικό στόχο γι' αυτή τη χρονιά κάτσε και σκέψου σε ποια μικρότερα βήματα μπορείς να χωρίσεις το στόχο σου. 


Αν θέλεις να σου στείλω το δωρεάν τετράδιο ασκήσεων για να ξεκαθαρίσεις ποιος είναι ο στόχος που θέλεις να πετύχεις πάτησε πάνω στην παρακάτω εικόνα. 



Τα βήματα πρέπει να είναι 

  • μικρά
  • ρεαλιστικά
  • εφικτά 
  • μετρήσιμα
  • και να απαιτούν πράξη.

Μπορεί ο στόχος σου να χρειάζεται σχεδιασμό, έτσι ένα από τα βήματα μπορεί να είναι να σκεφτείς πώς θα προχωρήσεις. Ωστόσο, πρέπει να βρεις τον τρόπο να μετατρέψεις το κάθε βήμα σε μετρήσιμο, πρακτικό βήμα. 

Το να σκεφτείς κάτι που χρειάζεται σχεδιασμό μπορεί να μετατραπεί σε «Να φτιάξω ένα σχεδιάγραμμα» ή «Να συνοψίσω σε bullet points το νέο σχέδιο δράσης μου».

 

stohos kaliteri zoi


Σε ποια μικρότερα, πρακτικά βήματα μπορείς να χωρίσεις τον στόχο σου;


Αν, για παράδειγμα, ο στόχος σου είναι να χάσεις δέκα κιλά* χώρισέ τον διά 12, πόσα κιλά χρειάζεται να χάνεις κάθε μήνα για να πετύχεις αυτόν το στόχο σε ένα χρόνο; 

Ας πούμε χονδρικά 800 γραμμάρια το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι χάνοντας λιγότερο από ένα κιλό το μήνα, στο τέλος της χρονιάς θα έχεις πετύχει το στόχο σου. 

*(Να σημειώσω ότι δεν είμαι επιστήμονας υγείας ούτε διατροφολόγος. Σου φέρνω απλά ένα παράδειγμα. Εμπιστέψου έναν ειδικό αν χρειάζεσαι βοήθεια με την υγεία σου και τις διατροφικές σου συνήθειες.) 


Χώρισε αυτά τα βήματα σε ακόμα μικρότερα: 


  • Πόσα κιλά χρειάζεται να χάνεις τη βδομάδα για να πετύχεις το στόχο σου; 


Έστω ότι 200 γραμμάρια είναι ο στόχος της βδομάδας.


Καλά μέχρι εδώ, πώς θα ξεκινήσεις όμως να χάνεις αυτά τα 200 γραμμάρια τη βδομάδα;


  • Ποια είναι τα μικρά, πρακτικά και μετρήσιμα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις; 

  • Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνεις στην καθημερινότητά σου για να έχεις αυτό το αποτέλεσμα;

Και εδώ βρίσκεται η μεγάλη παγίδα. 

Μην ξεκινάς με μεγαλεπήβολα και μη εφαρμόσιμα σχέδια για να πετύχεις το στόχο σου. 

Το να κόψεις μαχαίρι τους υδατάνθρακες δε θα σε φέρει πιο κοντά στο στόχο του να χάσεις κιλά. Αντίθετα, θα σε φέρει πιο κοντά στο να τα παρατήσεις. 


stohos epitihia


Φυσικά το άρθρο αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε όσους θέλουν να χάσουν κιλά. 


Με αυτό το παράδειγμα, ωστόσο, είναι εύκολο να καταλάβεις πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις ένα στόχο βρίσκοντας τα  μικρότερα βήματα που πρέπει να κάνεις στην καθημερινότητά σου για να τον πετύχεις.

Με αντίστοιχο τρόπο πρέπει να προχωρήσεις και με το δικό σου στόχο, χωρίζοντάς τον σε μικρά βήματα και αυτά τα βήματα σε ακόμα μικρότερα. 


Έτσι, θα έχεις μπροστά σου απλά και εφικτά βήματα που μπορείς να ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου.  


Το μόνο που μένει αφού χωρίσεις το στόχο σου σε βήματα είναι να περάσεις στην πράξη.


Πώς να βρεις την κινητοποίηση που χρειάζεσαι για να πετύχεις τον στόχο σου


Έχεις ακούσει τη φράση «Ο ελέφαντας τρώγεται με το κουταλάκι»; Ήρθε η ώρα να ταυτιστείς με αυτήν την έκφραση, να την νιώσεις και να την κάνεις κομμάτι της ιδεολογίας σου! Ο ελέφαντας τρώγεται με το κουταλάκι! 


stohoi kinitopoiisi

Πες το ξανά και ξανά: Ο ελέφαντας τρώγεται με το κουταλάκι!

Το ξέρω ότι έχεις μεγάλους στόχους. Διαφορετικά δε θα ήσουν εδώ που είσαι. Ούτε θα διάβαζες αυτό το άρθρο. 


Πρέπει να συνειδητοποιήσεις, όμως, ότι για να πετύχεις αυτούς τους μεγάλους στόχους πρέπει να πετύχεις πρώτα έναν από αυτούς τους στόχους


Και για να πετύχεις αυτόν τον ένα στόχο είναι πολύ σημαντικό να τον χωρίσεις σε μικρότερα πρακτικά βήματα. Σε βήματα που μπορείς να κάνεις τώρα. 


Πρέπει να ξεφύγεις από το στάδιο της σκέψης και να περάσεις στην πράξη. 

Γι’ αυτό το στάδιο του προγραμματισμού είναι από τα σημαντικότερα όσον αφορά την επιτυχία ενός στόχου. 


Πρέπει οπωσδήποτε να βρεις τα μικρότερα βήματα του στόχου σου.

Διαφορετικά κάθε φορά που λες ότι θέλεις να πετύχεις τον στόχο σου είναι σαν να κάνεις απλά μια ευχή. 


Αν δεν ξέρεις ποιες ενέργειες θα σε φέρουν πιο κοντά στο αποτέλεσμα που επιθυμείς τότε ο στόχος σου ολοένα και θα απομακρύνεται.


stohos epitihia
 


Αν δυσκολεύεσαι να χωρίσεις τον στόχο σου σε βήματα


Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε τους γύρω μας με μια αντικειμενικότητα που θα μας ωφελούσε και τους ίδιους πάρα πολύ. 

Επομένως αν δυσκολεύεσαι να βρεις τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να πετύχεις το στόχο σου, προσπάθησε να σκεφτείς τα βήματα που θα διάλεγε κάποιος άλλος με τον ίδιο ή παρόμοιο στόχο.


Αυτή η συμβουλή έχει να κάνει με το να ξεκολλήσεις και να μπεις σε κίνηση. Δεν εννοώ σε καμία περίπτωση ότι τα βήματα που κάνει κάποιος άλλος είναι καλύτερα. 


Ωστόσο, η αντικειμενικότητα που μας βγαίνει αυτόματα όταν αντιμετωπίζουμε τον προβληματισμό κάποιου τρίτου μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμη σε αυτό το στάδιο.


stohos praktika vimata


Χρησιμοποίησε αυτή τη συμβουλή αν έχεις κολλήσει στο πώς θα μπορέσεις να υλοποιήσεις το στόχο σου και δες τον από μια φρέσκια οπτική γωνία.


Δεν υπάρχει μόνο ένα σωστό σετ βημάτων


Πειραματίσου. Σκέψου όσες περισσότερες πιθανές οδούς μπορείς. Και έπειτά διάλεξε τα βήματα που είναι καλύτερα για σένα.


vimata kaliteri zoi

Πίστεψε στον εαυτό σου, πίστεψε ότι η σταθερότητα είναι προτιμότερη από το να τα δώσεις όλα σε μια νύχτα και μετά εξουθενωμένη και αποθαρρημένη να τα παρατήσεις. 


Διάλεξε τα βήματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στον στόχο σου και ξεκίνα.

 

Ξεκίνα αργά και σταθερά, βήμα-βήμα.


  • Συνέχισε παρά τις δυσκολίες που θα έρθουν αναπόφευκτα στον δρόμο σου. 

  • Πέρνα από το ένα βήμα στο επόμενο. 

  • Μην ενδώσεις στο φόβο και την ανασφάλεια. 

  • Μείνε πιστή στο πρόγραμμά σου, ακολούθησε τα βήματα που διάλεξες και αγωνίσου να φτάσεις το αποτέλεσμα που τόσο επιθυμείς. 


Αν πραγματικά θέλεις να πετύχεις αυτό τον στόχο είναι στο χέρι σου να προετοιμαστείς κατάλληλα και να βοηθήσεις τον εαυτό σου να φτάσει την επιτυχία που ονειρεύεται. 


Επανάλαβε μετά από μένα: «Ο ελέφαντας τρώγεται με το κουταλάκι. Ο ελέφαντας τρώγεται με το κουταλάκι.»


Για σένα που αποφάσισες ότι θα πετύχεις τον στόχο σου


Πάρε μια κόλλα χαρτί και γράψε με μεγάλα γράμματα τη φράση «Ο ελέφαντας τρώγεται με το κουταλάκι», τοποθέτησέ τη σε θέση όπου θα σου υπενθυμίζει ότι βήμα-βήμα θα φτάσεις εκεί που θέλεις. 

Εναλλακτικά, βρες μια χαριτωμένη φωτογραφία ή σκίτσο που θα σε βοηθάει να θυμάσαι ότι ο τρόπος για να πετύχεις τους στόχους σου είναι να χωρίζεις τον κάθε στόχο σε μικρά, πρακτικά βήματα που θα ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου μέχρι να φτάσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.


praktika vimata stohoi epitihia


Το περιβάλλον μας και τα ερεθίσματα που μας δίνει παίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς νιώθουμε και πώς αντιμετωπίζουμε τους στόχους μας σε καθημερινή βάση.

Kάνε στον εαυτό σου μια χάρη και πρόσθεσε θετικά μηνύματα στο περιβάλλον σου.

Μηνύματα που σε βοηθάνε να θυμάσαι ότι μπορεί να χρειάζεται να προσπαθείς για αρκετό χρόνο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πληζιάζεις τον στόχο σου κάθε μέρα.


Αν το βήμα που έχεις σκεφτεί ότι πρέπει να κάνεις σου φαίνεται περισσότερο για άλμα παρά για βήμα, τότε πρέπει να τον χωρίσεις σε ακόμα μικρότερα κομμάτια. 


Ο σκοπός σου πρέπει να είναι να ξεκινήσεις με μικρά και σταθερά βήματα. 

Να ξεκινήσεις με δέκα λεπτά τη μέρα. 


Κανείς δε σου ζητάει να κάνεις άλματα και δεν θα πρέπει να περιμένεις κάτι τέτοιο από τον εαυτό σου. 


Αν ο στόχος σου είναι να προσθέσεις περισσότερη άσκηση στη ζωή σου ξεκίνα με ένα περπάτημα ως το κοντινότερο πάρκο ή ακόμα και ως το περίπτερο ή το φαρμακείο.

Το να προσπαθήσεις ξαφνικά να περπατάς 10 χιλιόμετρα τη μέρα ή να κάνεις προπόνηση για να τρέξεις στον επόμενο μαραθώνιο δεν είναι η σωστή κίνηση για να πετύχεις το στόχο σου.


vimata kaliteri zoi


Συγκράτησε τον ενθουσιασμό σου και ξεκίνα με σταθερά βήματα. 

Ξεκίνα με ένα βήμα που μπορείς με ευκολία να ενσωματώσεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα.

Εφόσον συνεχίσεις αυτό το βήμα για ένα διάστημα αύξησε την ένταση, τη διάρκεια ή πήγαινε στο επόμενο βήμα για το δικό σου στόχο.

Να θυμάσαι όμως ότι η σταθερότητα και η συνέπεια είναι που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις αυτά που θέλεις και να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη.


Ξέχνα τις εύκολες λύσεις και την επιτυχία σε μια νύχτα.


Για να καταφέρεις τον μεγάλο στόχο που έχεις θέσει πρέπει να επικεντρώσεις την προσπάθειά σου στο πρώτο μικρό βήμα. Και μετά στο επόμενο μικρό βήμα και μετά στο βήμα μετά από αυτό. Έτσι θα καταφέρεις να πετύχεις κάθε σου στόχο. 


Μην υποτιμάς τα μικρά βήματα


Αν το μυαλό σου πέφτει στην παγίδα να υποτιμάει το μικρό βήμα που θα σε οδηγήσει στο στόχο σου, επέλεξε να σκεφτείς σε βάθος χρόνου τι μπορεί αυτό το βήμα να καταφέρει. 


Μπορεί 10 λεπτά περπάτημα τη μέρα να σου φαίνονται πολύ λίγα. Είναι όμως ένα μικρό βήμα που αν το κάνεις ξανά και ξανά έχει απίστευτες δυνατότητες. 


Κάνοντας δέκα λεπτά περπάτημα τη μέρα μέσα σε ένα χρόνο θα έχεις περπατήσει πάνω από 50 ώρες κι αυτό χάρη σε αυτό το μικρό βήμα.


Μη σκέφτεσαι «τι αξία μπορεί να έχουν 10 λεπτά;», αλλά «πού μπορούν να με οδηγήσουν αυτά τα 10 λεπτά;».


Μπες στο ρυθμό, μπες σε κίνηση. 


stohos vimata

Αν έχεις βρει ποιος είναι ο στόχος σου, τώρα είναι η ώρα να περάσεις στην πράξη. 


Αποφάσισε ποια είναι τα κατάλληλα, μετρήσιμα βήματα για αυτόν το στόχο και ξεκίνα. 


Ξεκίνα σήμερα. Δεν υπάρχει λόγος να μην βρεις ένα μικρό βήμα το οποίο μπορείς να υλοποιήσεις σήμερα κιόλας για να ξεκινήσεις την πορεία σου για να πετύχεις το στόχο που επιθυμείς.


Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.


 Αν σε βοήθησε αυτό το άρθρο
στήριξέ με κερνώντας με έναν εικονικό καφέ.

Buy Me A Coffee



stohos praktika vimata


Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.