Πρέπει να γράφεις τους στόχους σου, τέλος!

Πρέπει να γράφεις τους στόχους σου, τέλος!

Σίγουρα έχεις ακούσει life coaches να λένε ότι πρέπει να γράφεις τους στόχους σου για να έχεις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. 

Να τους γράφεις στο journal σου, να τους γράφεις σε post-it notes και να τα κολλάς στην οθόνη σου, στο ψυγείο, στον καθρέφτη του μπάνιου. 


prepei grafeis stohous


Γενικά, η συμβουλή των περισσότερων αν όχι όλων των life coaches είναι ότι πρέπει να γράφεις τους στόχους σου όσο περισσότερο γίνεται και να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τους στόχους σου με αυτά τα οπτικά στοιχεία.


  • Όχι, δεν στο λένε για να σε κάνουν να χαραμίσεις κι άλλον χρόνο από το ήδη περιορισμένο πρόγραμμά σου.

  • Όχι, δεν είναι σύστημα αυθυποβολής. (Αν ήταν όμως, και είχε αποτέλεσμα, θα έλεγες όχι;)


grafe stohous epitihia


Η αλήθεια είναι πολύ απλή. Αν και η επόμενη πρόταση μπορεί να σου φανεί πολύπλοκη. Μην ανησυχείς, όμως. Θα στο εξηγήσω με πολλά παραδείγματα και παρομοιώσεις όπως κάνω πάντα. 


Ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν να γράφεις τους στόχους σου ξανά και ξανά είναι λόγω του δικτυωτού συστήματος εγρήγορσης. 

 

Το σύστημα αυτό οφείλει την λειτουργία του στον δικτυωτό σχηματισμό, ένα σύνολο νευρώνων και νευραξόνων που βρίσκεται στο στέλεχος και στον θάλαμο και επηρεάζει τη λειτουργία των σκελετικών μυών, ρυθμίζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα και το σύστημα ενδοκρινών αδένων, ενώ έχει βρεθεί ότι σχετίζεται σημαντικά με το επίπεδο συνείδησης.


Με απλά λόγια: Ο εγκέφαλος λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φιλτράρει τις αισθητηριακές πληροφορίες που δεχόμαστε. 


Διαφορετικά θα παθαίναμε υπερφόρτωση και το όλο σύστημα θα βραχυκύκλωνε. Το δικτυωτό σύστημα εγρήγορσης μας βοηθάει να φιλτράρουμε τα πράγματα που είναι σημαντικά για εμάς και να αγνοήσουμε τα υπόλοιπα


stohoi kaliteri zoi


Παράδειγμα: Βρίσκεσαι στο κέντρο της πόλης, έτοιμη να διασχίσεις τον δρόμο. Στο οπτικό σου πεδίο υπάρχουν άπειρες πληροφορίες. 

Ωστόσο, σε εκείνη την στιγμή που ο στόχος σου είναι να διασχίσεις τον δρόμο με ασφάλεια το δικτυωτό σύστημα εγρήγορσης αυτόματα φιλτράρει τα οπτικά ερεθίσματα που λαμβάνεις και σου παρουσιάζει πολύ λίγα, μόνο τα πιο σημαντικά. 

Αν υπάρχει ένα σκουπίδι στην άσφαλτο πολύ πιθανόν να το αγνοήσεις από τη στιγμή που ο σκοπός σου είναι να διασχίσεις τον δρόμο και υπάρχουν αυτοκίνητα που πρέπει να αποφύγεις. 


Αν όμως σε μια άλλη περίσταση έχεις πάει να μαζέψεις σκουπίδια από τους δρόμους της γειτονιάς σου τότε ο εγκέφαλός σου θα φιλτράρει, αυτόματα πάλι, τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα που λαμβάνει για να σε βοηθήσει να κάνεις την καλύτερη δουλειά. Ξαφνικά όπου γυρίσεις το μάτι σου θα βλέπεις σκουπιδάκια. 


Δεν είναι συνωμοσία, είναι ο τρόπος που δουλεύει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.


diktioto sistima egrigorsis


Αυτό το σύστημα του εγκεφάλου είναι που θέλεις να αξιοποιήσεις στο μέγιστο βαθμό γράφοντας τους στόχους σου στο χαρτί. 

Φυσικά μην ξεχνάς ότι με το να έχεις οπτικές υπενθυμίσεις στο περιβάλλον σου για αυτό που θέλεις να πετύχεις δίνεις ακόμα ένα προβάδισμα στον εαυτό σου αφού τα μηνύματα που σου δίνει το περιβάλλον σου είναι ένας ακόμα παράγοντας που κατευθύνει τη συμπεριφορά σου


Αυτό που συμβαίνει μόλις αρχίσεις να γράφεις τους στόχους σου είναι ότι ουσιαστικά δίνεις εντολή στον εγκέφαλό σου να δίνει περισσότερη προσοχή σε οτιδήποτε σχετίζεται με τον συγκεκριμένο στόχο. 


grafo stohous petihaino


Πολλές φορές νιώθουμε ότι ξαφνικά αρχίζουν να συμβαίνουν πράγματα προς όφελός μας ως διά μαγείας μόλις αρχίσουμε να εφαρμόζουμε την καταγραφή των στόχων. 


Συναντάμε ανθρώπους με αξιόλογες συμβουλές ή παρουσιάζονται στο δρόμο μας ευκαιρίες ακριβώς την στιγμή που τις χρειαζόμαστε.

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι ή οι ευκαιρίες πιθανόν να ήταν εκεί και τον προηγούμενο καιρό. Απλά εμείς δεν είχαμε δώσει την κατάλληλη εντολή στον εγκέφαλό μας και έτσι, καθώς δεν ήξερε ότι είναι σημαντικές για εμάς, ο εγκέφαλος αποφάσιζε να τις φιλτράρει και να μην μας παρουσιάσει αυτές τις πληροφορίες. 


petihaino stohous grafo stohous

Για να σου εξηγήσω ακόμα καλύτερα πώς λειτουργεί το δικτυωτό σύστημα εγρήγορσης του εγκεφάλου θα σου δώσω μερικά παραδείγματα. 


Παράδειγμα: Σου έχει τύχει να αποκτήσεις ένα καινούριο αυτοκίνητο, εσύ ή κάποιος στο πολύ κοντινό σου περιβάλλον, και ξαφνικά αρχίζεις να βλέπεις παντού την ίδια μάρκα και το ίδιο μοντέλο αυτοκινήτου; 

Όχι, δεν γέμισαν ξαφνικά οι δρόμοι με Scoda Fabia, απλά πριν αυτή η πληροφορία σου ήταν άχρηστη. Ο εγκέφαλος αποφάσιζε ότι δεν τη χρειάζεσαι και έτσι δεν στην παρουσίαζε.

Το δικτυωτό σύστημα εγρήγορσης δηλαδή αποφασίζει σε ποια πράγματα δίνουμε την προσοχή μας, ποια πράγματα προσέχουμε συνειδητά. 

Έτσι, όταν εσύ αποκτήσεις ένα αυτοκίνητο Scoda Fabia ο εγκέφαλος θεωρεί ότι η πληροφορία δεν είναι πλέον περιττή και καθοδηγεί εκεί την προσοχή σου. Την ίδια στιγμή μπορεί να υπάρχουν δεκατρία Audi στο οπτικό σου πεδίο που ο εγκέφαλός σου θα επιλέξει να αγνοήσει επειδή είδες τέσσερα Scoda και σκέφτεσαι «Μα καλά, από που ξεφύτρωσαν όλοι αυτοί με τα Scoda;».


Άλλο παράδειγμα: Αν κάποιος σου δείξει μια φωτογραφία και έπειτα σε ρωτήσει αν πρόσεξες πόσα σπίτια υπήρχαν σε αυτήν, η εμπειρία σου θα είναι διαφορετική από το αν σου δείξει την ίδια φωτογραφία αλλά πρώτα σου έχει κάνει την υπόδειξη να μετρήσεις πόσα σπίτια υπάρχουν στη φωτογραφία. 


Η φωτογραφία είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις, εσύ είσαι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις όμως στην δεύτερη περίπτωση η προσοχή σου είναι τεταμένη και στραμένη σε κάτι συγκεκριμένο. 


grafo stohous epitihia stohon


Αν θέλεις να πετύχεις τους στόχους σου τότε πρέπει να ακολουθήσεις αυτή την τακτική, πρέπει να γράφεις τους στόχους σου. 


Σκέψου το σύνολο των νευρώνων που απαρτίζουν το δικτυωτό σύστημα εγρήγορσης σαν μια ομάδα ανθρώπων. 


Αν τους δώσεις μια φωτογραφία και τους πεις «Θέλω να μου βρειτε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό που δείχνει η φωτογραφία» θα εργαστούν διαφορετικά από το αν τους πεις «Ψάχνω κάτι, μπορείτε να μου το βρείτε;» χωρίς να τους δώσεις άλλα στοιχεία.


Και εδώ φυσικά έρχεται η ποιότητα της φωτογραφίας, δηλαδή αυτό στο οποίο ζητάς από τον εγκέφαλό σου να συγκεντρωθεί. 


stohoi diatiposi


Αν η φωτογραφία είναι κακής ποιότητας ή απεικονίζει πάρα πολλά πράγματα τότε ο εγκέφαλος θα αναγκαστεί να σου δείξει ένα μεγαλύτερο εύρος πληροφοριών και πολύ πιθανό να μην βρεις αυτό που χρειάζεσαι. 

Αν όμως βεβαιωθείς ότι η περιγραφή που δίνεις στον εγκέφαλό σου είναι συγκεκριμένη και πιστή σε αυτό ακριβώς που θέλεις, τότε να είσαι σίγουρη ότι οι πληροφορίες που θα σου βρει θα είναι όλες μία και μία. 

Τόσο που θα απορείς πώς ξαφνικά βρίσκεις ό,τι χρειάζεσαι και τα πράγματα πηγαίνουν όπως τα θέλεις για να πετύχεις αυτό που επιθυμείς. 

Το να δώσεις τις σωστές πληροφορίες στον εγκέφαλό σου είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με τη διατύπωση των στόχων σου. 

Οι στόχοι σου πρέπει να είναι έτσι διατυπωμένοι ώστε όταν ο εγκέφαλος κάνει το φιλτράρισμά του να ξέρει ακριβώς πού να στρέψει την προσοχή σου και τι να αγνοήσει. 


stohoi free workbook


Στο δωρεάν workbook που μπορείς να κατεβάσεις από το erofilipateraki.gr θα μάθεις ακριβώς πώς να διατυπώσεις τους στόχους σου ώστε ο εγκέφαλός σου να δουλεύει για σένα και όχι εναντίον σου. 

Με το σύστημα που σου δείχνω στο workbook θα μάθεις να διατυπώνεις τους στόχους σου σωστά. 

Έτσι όταν ξεκινήσεις να γράφεις τους στόχους σου θα δίνεις πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες στον εγκέφαλό σου για το τι ζητάς, δηλαδή για το πού να εστιάσει την προσοχή σου. 


free workbook erofili pateraki

Κατέβασέ το δωρεάν, διατύπωσε τον στόχο που θέλεις να πετύχεις σωστά και έπειτα ακολούθησε την τακτική του να γράφεις τους στόχους σου. 


Δεν είναι τυχαίο που όσοι έχουν γνωρίσει επιτυχία στον κλάδο τους και έχουν κάνει την ζωή τους καλύτερη δίνουν αυτή τη συμβουλή. 

 

Το να γράφεις τους στόχους σου τακτικά θα επιφέρει τεράστια πρόοδο και θα σε βοηθήσει να πετύχεις αυτά που πραγματικά επιθυμείς με τον πιο απλό τρόπο. 


Αν σου φάνηκε χρήσιμο αυτό το άρθρο
στήριξέ με πατώντας το κουμπί. ⤵️

Buy Me A Coffee


epitihia stohon diktioto sistima egrigorsis

2 Σχόλια

  1. Ωραίο άρθρο Ερωφίλη.
    Για δες αυτό, μήπως θέλει διόρθωση? "Αν η φωτογραφία δεν είναι κακής ποιότητας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ, Μίλτο!
      Έχεις δίκιο, μου ξέφυγε το "δεν". Πάω να το διορθώσω. 😊

      Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.