10 τρόποι για να μάθεις εύκολα μια ξένη γλώσσα

10 τρόποι για να μάθεις εύκολα μια ξένη γλώσσα

Μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα έχεις πλέον πρόσβαση σε έναν καινούριο πολιτισμό! Μπορεί να ακούγεται κάπως αυτή η λέξη ή να σου θυμίζει τον Μινωικό πολιτισμό από την Ιστορία του Δημοτικού αλλά είναι αλήθεια!

Χωρίς να ξέρεις τη γλώσσα μιας χώρας χάνεις πολλά από τα στοιχεία που απαρτίζουν τον πολιτισμό της. Από τον τρόπο που μιλάει κάποιος μπορείς να καταλάβεις πολλά.

Ακόμα και στοιχεία της γλώσσας, όπως ο πληθυντικός ευγενείας, μπορούν να φανερώσουν και να σου μάθουν πολλά για την κουλτούρα μιας χώρας και για την νοοτροπία των κατοίκων της.

10 tropoi gia na matheis efkola mia xeni glosa

10 τρόποι για να μάθεις μια ξένη γλώσσα

Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να έχεις άμεσα αποτελέσματα όταν ξεκινάς να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα.

Να τονίσω ότι αυτά τα βήματα θα σε βοηθήσουν σίγουρα αν τα ακολουθήσεις, ανεξάρτητα από το αν θέλεις πάρα πολύ να μάθεις τη γλώσσα ή αν απλά πρέπει να τη μάθεις. Όποιο κι αν είναι το δικό σου κίνητρο για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα, τα παρακάτω βήματα θα κάνουν την εκμάθηση πιο εύκολη, πιο διασκεδαστική και πιο αποτελεσματική για σένα.

1. Άκου.

Άκου ειδήσεις κι ας μην καταλαβαίνεις τίποτα. Άκου τον κόσμο που μιλάει τη γλώσσα. Άκου τη γλώσσα σε όλες τις μορφές της. Σε καθημερινούς διαλόγους και σοβαρά ρεπορτάζ.

Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ακούσματα της γλώσσας που προσπαθείς να μάθεις. Πρέπει να έχεις μια ιδέα για το τελικό αποτέλεσμα, αυτό που προσπαθείς να φτάσεις. Πρέπει να μπορείς να αναγνωρίσεις ότι αυτή είναι η γλώσσα που προσπαθείς να μάθεις όταν την ακούς, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνεις τίποτα συγκεκριμένο. 

Σκέψου ένα μωρό, πόσα ακούσματα της μητρικής του γλώσσας έχει καθώς όλοι γύρω του μιλάνε τη γλώσσα και μάλιστα μιλάνε προς αυτό το ίδιο, ενώ το μωρό αρχικά δεν καταλαβαίνει τίποτα. Εσύ έχεις το πλεονέκτημα ότι μιλάς ήδη τουλάχιστον μια γλώσσα και έχεις χρησιμοποιήσει ήδη όλους τους μηχανισμούς του μυαλού που αφορούν στην κατάκτηση μια γλώσσας.

Σε αυτό το αρχικό στάδιο,λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να έχεις αυτά τα ακουστικά ερεθίσματα της ξένης γλώσσας. Δεν χρειάζεται να περιμένεις πρώτα να μάθεις και μετά να αποκτήσεις τα ερεθίσματα. Τα ακουστικά ερεθίσματα είναι εκείνα που θα σε βοηθήσουν και μάλιστα θα θέσουν σε κίνηση όλες τις άλλες ικανότητες που χρειάζεσαι για να κατακτήσεις την γλώσσα.

Mathe mia xeni glossa efkola kai apotelesmatika


2. Μίλα.

Αν μάθεις πώς είναι το "Γεια σας", πες "Γεια σας". Άρθωσέ το. Δεν σε νοιάζει αν είναι σωστό ή λάθος, αν το λες ακριβώς όπως οι ντόπιοι ή αν η προφορά σου μοιάζει περισσότερο με την προφορά της μητρικής σου γλώσσας. Αυτό που έχει σημασία είναι να μιλήσεις όπως μπορείς.

Αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι τώρα. "Γεια σας". Αν δεν κατακτήσεις αυτό το επίπεδο δεν μπορείς να πας στο επόμενο που είναι "Γεια σας, με λένε Ερωφίλη και είμαι από την Ελλάδα". Αν φοβηθείς και δεν προσπαθήσεις να κατακτήσεις αυτό το επίπεδο, δεν θα φτάσεις στο επόμενο που είναι "Μένω στην Αγγλία εδώ και τρία χρόνια και πάω στην Ελλάδα κάθε χρόνο για να δω την οικογένειά μου". Και πάει λέγοντας, καταλαβαίνεις το σκεπτικό.

Μην πέσεις στην παγίδα να περιμένεις πριν αρχίσεις να μιλάς και να εξασκείσαι. Να περιμένεις τι και για πόσο; Δυο βδομάδες; Δυο μήνες; Δυο χρόνια; Σκέψου τι πρόοδο θα έχεις κάνει αν μιλάς κάθε μέρα και εξασκείσαι λέγοντας τις φράσεις που μαθαίνεις. Τώρα σκέψου τι πρόοδο θα κάνεις αν απλά περιμένεις.



3. Μάθε ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σου.

Σου αρέσουν τα ρούχα; Μάθε για τα ρούχα. Σου αρέσουν τα αυτοκίνητα; Μάθε για τα αυτοκίνητα. Σου αρέσει το ποδόσφαιρο ή ο αθλητισμός γενικά; Μάθε για εκείνα τα πράγματα ή θέματα που σε ενδιαφέρουν. Βρες κάτι που σε ενδιαφέρει και ξεκίνα με αυτό.

Όταν ξεκινάς να μάθεις μια ξένη γλώσσα, θα μάθεις πιο εύκολα πώς λέγονται τα ρούχα και τα αξεσουάρ που σου αρέσουν παρά μια λίστα με επαγγέλματα. Δεν σου λέω να μην μάθεις τα επαγγέλματα, απλά άφησέ τα για αργότερα. Τώρα προσπάθησε να βρεις τι σε συγκινεί, τι σου δίνει κίνητρο και χαρά καθώς μαθαίνεις αυτήν την καινούρια γλώσσα. Αργότερα, όταν θα έχεις κατακτήσει τα βασικά, όταν θα έχεις περισσότερη εμπειρία στο πώς είναι να μαθαίνεις κάτι ολότελα καινούριο και ξένο προς εσένα, τότε πιάνεις και εκείνα που δε σε ενδιαφέρουν αλλά πρέπει να τα μάθεις.

Όταν ένα θέμα σε ενδιαφέρει έχεις περισσότερες πιθανότητες να κρατήσεις την προσοχή σου αφοσιωμένη σε αυτό καθώς μαθαίνεις. Είτε μαθαίνεις μόνος σου την ξένη γλώσσα είτε έχεις κάποιον δάσκαλο ή φίλο που σε βοηθάει, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ποια είναι τα ενδιαφέροντά σου. Ποια είναι τα θέματα που μπορεί να σε βοηθήσουν να προοδεύσεις γρηγορότερα και χωρίς να χάσεις το ενδιαφέρον σου; Ακόμα κι αν είναι θέματα πολύπλοκα σίγουρα μπορείς να τα προσαρμόσεις στο επίπεδό σου και να ξεκινήσεις να μαθαίνεις με βάση το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι.

Mathe afta pou se endiaferoun stin xeni glossa

4. Δώσε προσοχή στους φθόγγους (ήχους).

Ο λόγος που πολλοί δυσκολεύονται καθώς μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα είναι γιατί δεν μπορούν να πετύχουν πλήρως την προφορά. Η προφορά είναι αρκετά σημαντική, όχι μόνο για την αποτελεσματική επικοινωνία, αλλά και για τη δική μας αίσθηση ικανοποίησης και προόδου καθώς μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα.

Γι' αυτό, δώσε προσοχή στους φθόγγους που σε δυσκολεύουν. Πρόσεξε αν υπάρχουν ήχοι στην ξένη γλώσσα που μαθαίνεις που δεν υπάρχουν στη μητρική σου γλώσσα. Εξερεύνησέ τους φωνητικά, βρες πώς σχηματίζεται ο κάθε φθόγγος.

Για να καταλάβεις, αν έτυχε ποτέ να βοηθήσεις κάποιο παιδί να πει το "ρο", πώς το έκανες; Δεν προσπάθησες να του δείξεις πώς ακριβώς να σχηματίσει τον ήχο, πού να τοποθετήσει τη γλώσσα του και πάει λέγοντας; Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνεις κι εσύ. Μάθε το τεχνικό κομμάτι, πώς παράγεται ο κάθε φθόγγος. Και κάνε εξάσκηση μέχρι να τους πετύχεις.

5. Μάθε ακούγοντας τραγούδια.

Βρες τραγούδια που σου αρέσουν και φτιάξε μια λίστα. Τώρα με το YouTube και το Spotify είναι το πιο εύκολο πράγμα. Προσπάθησε να τραγουδάς μαζί με το τραγούδι και να μιμείσαι την προφορά του τραγουδιστή.

Αν κάποιο τραγούδι σου κεντρίσει το ενδιαφέρον, ψάξε τους στίχους του και προσπάθησε να δεις αν μπορείς να αναγνωρίσεις κάποιες παραπάνω λέξεις σε αυτή τη μορφή. Έπειτα, ψάξε να βρεις τη μετάφραση και μάθε τι ακριβώς λέει. Την επόμενη φορά που θα το ακούσεις και θα το τραγουδάς, θα νιώσεις πολύ όμορφα ξέροντας το νόημά του.

Παράλληλα, ο ρυθμός του τραγουδιού και το γενικότερο νόημα θα σε βοηθήσουν να μάθεις ή να συγκρατήσεις λέξεις και φράσεις που διαφορετικά θα σε δυσκόλευαν.

6. Διάβασε δυνατά.

Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεσαι. Βρες λίγο χρόνο όταν είσαι μόνος και κάνε πρόβα.

Μη φοβάσαι να μιμηθείς το ύφος των ντόπιων. Εκεί βρίσκεται το μυστικό: στο ύφος, στον επιτονισμό, στην ταχύτητα που έχουν οι φυσικοί ομιλητές της γλώσσας.

Άλλαξε τον επιτονισμό σου και προσπάθησε να ταιριάξεις αυτό που διαβάζεις με τα ακούσματα που έχεις. Κάνοντας εξάσκηση βελτιώνεσαι. Σε αυτό το στάδιο καλό είναι να συγκεντρωθείς στην ανάγνωση και την προφορά και όχι στην μετάφραση και στο αν καταλαβαίνεις πλήρως το κείμενο που διαβάζεις.

7. Δες (και άκου) βίντεο εκμάθησης.

Σίγουρα υπάρχουν γραμματικά φαινόμενα ή λεξιλόγιο που είναι δύσκολα σε κάθε γλώσσα. Εδώ θα σου χρειαστεί έστω και ένας δάσκαλος εξ' αποστάσεως. 

Υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο εκμάθησης ξένων γλωσσών στο YouTube και υπάρχουν κάθε λογής δάσκαλοι. Δεν μπορεί, ένας από αυτούς θα τα λέει με έναν τρόπο που σου ταιριάζει και σε βοηθάει. Αν δεν ψάξεις δεν θα τον βρεις.

Η μαγεία της εποχής μας είναι ότι μπορείς να έχεις πολλούς δασκάλους ταυτόχρονα, να πηγαίνεις στο μάθημα όποια ώρα θέλεις εσύ, ακόμα και να κόβεις το μάθημα στη μέση αν υπάρχει ανάγκη. Και το καλύτερο, τα μαθήματα είναι δωρεάν! Δεν χρειάζεσαι ούτε ένα ευρώ για να βρεις τον δάσκαλό σου και να αρχίσεις τα μαθήματα ξένης γλώσσας.

Pos na matheis mia xeni glossa efkola

8. Δες ταινίες, διάβασε άρθρα, βρες έναν τουριστικό οδηγό.

Αν σου αρέσει το σινεμά, δες ταινίες στη γλώσσα που μαθαίνεις. Αν σου αρέσει να διαβάζεις εφημερίδα, βρες τις εφημερίδες της χώρας. Διάβασε τα άρθρα που σε ενδιαφέρουν. Αν σου αρέσει να ταξιδεύεις, βρες τουριστικούς οδηγούς online ή έντυπους, ψάξε για άρθρα τύπου "Τι να κάνεις στην τάδε χώρα/πόλη".

Προσπάθησε όσο μπορείς μόνος σου να καταλάβεις τι λένε και μετά χρησιμοποίησε τη μετάφραση. Δώσε στον εαυτό σου μια ευκαιρία και μια πρόκληση.

Μπορείς να διαλέξεις μια ταινία ή σειρά που έχεις ξαναδεί ώστε να θυμάσαι πάνω κάτω το νόημα και την πλοκή. Προσπάθησε να την δεις και να την παρακολουθήσεις χωρίς υπότιτλους. Μπορείς να ακολουθήσεις το διάλογο; Πόσα καταλαβαίνεις από αυτά που ακούς; Ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνεις τίποτα, δεν έχασες το χρόνο σου. Μπορείς να επαναλάβεις το πείραμα μερικούς μήνες αργότερα και να δεις πόση πρόοδο έχεις κάνει.

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με ένα άρθρο. Διάβασέ το και προσπάθησε να καταλάβεις ό,τι μπορείς μόνος σου. Σημείωσε τις άγνωστες λέξεις, σημείωσε τις λέξεις που αναγνωρίζεις το θέμα τους αλλά είναι σε μορφή την οποία δεν αναγνωρίζεις. Τέλος, αν χρειάζεται, βρες τη μετάφραση και δες αν πράγματι κατάλαβες τις πληροφορίες του άρθρου.

9. Συνδύασε μεθόδους, παραδοσιακές και μοντέρνες.

Ποιος είπε ότι η αντιγραφή είναι ξεπερασμένη; Πολύς κόσμος! Αν εσένα σε βοηθάει να μάθεις όμως, ποιο το πρόβλημα; 

Μάθε ποιοι τύποι μάθησης σου ταιριάζουν καλύτερα και χρησιμοποίησέ τους συνδυαστικά. Αν είσαι ακουστικός τύπος σίγουρα θα σε ωφελήσουν τα podcast και οι λίστες μουσικής. Αν είσαι περισσότερο οπτικός τύπος βρες ανάλογα βίντεο που επεξηγούν αυτά που θέλεις να μάθεις με τον κατάλληλο τρόπο.

Μην παραλείψεις να βρεις ή να φτιάξεις τις δικές σου εικονοκάρτες και κάρτες επανάληψης. Μπορεί το βίντεο να έχει μονοπωλήσει την καθημερινότητά μας αλλά σίγουρα μπορείς να ωφεληθείς και από άλλες, πιο παραδοσιακές, μορφές διδασκαλίας. Πολύ καλά τα βίντεο και οι ταινίες, αλλά κάπου κάπου χρειάζεται και το τετράδιο με τη γραμματική και το λεξιλόγιο. Σκέψου πόσο καιρό χρειάστηκε να μάθεις την γραμματική της Ελληνικής γλώσσας παρόλο που ήδη μιλούσες σχεδόν άπταιστα Ελληνικά. Να μη θέλει λίγη προσπάθεια και η ξένη γλώσσα;

10. Ασχολήσου λίγο κάθε μέρα.

Είναι πολύ σημαντικό να μην χάνεις την επαφή σου με τη γλώσσα αλλά και να σημειώνεις σταθερή πρόοδο.

Ο πιο εύκολος τρόπος στις μέρες μας είναι να έχεις μια εφαρμογή εκμάθησης της ξένης γλώσσας στο κινητό σου. Ας μη γελιόμαστε, σίγουρα είναι πιο εύκολο από το να κουβαλάς μαζί σου έστω και ένα μικρό λεξικό ή το τετράδιο με τους κανόνες γραμματικής που μαθαίνεις. Οι περισσότερες εφαρμογές εκμάθησης ξένων γλωσσών είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε δεν χρειάζεται να ασχολείσαι πάνω από πέντε με δέκα λεπτά τη φορά.

Αξιοποίησε λοιπόν το χρόνο σου σωστά. Όσο πιεσμένος κι αν είσαι στην καθημερινότητά σου με τη δουλειά και άλλες υποχρεώσεις, σίγουρα μπορείς να βρεις δέκα λεπτά τη μέρα για να αφιερώσεις στη γλώσσα που θέλεις να μάθεις. Δεν μαθαίνεις μόνο όταν αφιερώνεις δυο ώρες κάθε μέρα. Αυτά τα δέκα λεπτά μπορούν να συνεισφέρoυν πάρα πολύ στη μάθησή σου και στην συνολική σου πρόοδο, ακόμα κι αν ασχολείσαι πιο συστηματικά μέσα στη βδομάδα.

10 kolpa gia na matheis mia xeni glossa efkola


Σου φάνηκαν εύκολοι αυτοί οι τρόποι για να μάθεις μια ξένη γλώσσα; Αν αυτός είναι ο στόχος σου, ο συνδυασμός αυτών των μεθόδων θα σου δώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Μην αγχώνεσαι, δεν χρειάζεται να τα κάνεις όλα μαζί από την αρχή και κάθε μέρα. Ξεκίνα με τα βασικά ή με αυτά που εσύ θεωρείς βασικά. Διάλεξε τους τρόπους που σου φαίνονται πιο ελκυστικοί και σταδιακά πειραματίσου με τους υπόλοιπους ώστε να βρεις αυτούς που σου ταιριάζουν καλύτερα και σε βοηθούν πραγματικά. Ο κάθε άνθρωπος μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετικό ρυθμό. Έχε την περιέργεια και την υπομονή να ανακαλύψεις πώς εσύ μαθαίνεις καλύτερα και δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να τα καταφέρει.


Theleis na matheis mia xeni glossa

Αν χρειάζεσαι ένα πλάνο που θα σε βοηθήσει να θέσεις προτεραιότητες και να πετύχεις τους στόχους σου, μπορείς να κατεβάσεις από εδώ το 12σέλιδο workbook που έχω φτιάξει.


Σου άρεσε αυτό το post;

Buy Me A Coffee

8 Σχόλια

  1. Tα Ιταλικά ειναι τα αγαπημένα μου,αλλά νομίζω πιο απαραίτητα τα Αγγλικά και ας μη τα συμπάθησα ποτέ. Και τα δύο σε επίπεδο μεσαίο,αλλά τα παράτησα λόγω μη αφομοίωσης.θα ξαναπροσπαθήσω κατά τις συμβουλές σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα αγγλικά κι εγώ δεν τα συμπαθούσα αρχικά αλλά αφού κατάλαβα ότι μου είναι απαραίτητα και άρχισα να τα μαθαίνω συστηματικά άλλαξα γνώμη! Τα ιταλικά είναι πολύ όμορφη και μουσικότατη γλώσσα! Ελπίζω οι παραπάνω συμβουλές να σε βοηθήσουν και με τις δύο γλώσσες!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ καλές και χρήσιμες συμβουλές τις οποίες και ακολουθώ. Επίσης υπάρχει μια εφαρμογή το "Duolingo" για την οποία έχω αναφέρει στο blog μου που στο κινητό ή και στο tablet μαθαίνεις καθημερινά κάποια ξένη γλώσσα με μόλις 10-15 λεπτά την ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρήκα τις εφαρμογές πολύ χρήσιμες! Αυτά τα δέκα λεπτά τη μέρα κάνουν θαύματα!

      Διαγραφή
  3. Ola, que tal?
    Πολύ χρήσιμο άρθρο για μικρούς και μεγάλους, τώρα που ξεκινά η εκπαιδευτική χρονιά. Πολύ σημαντικό για εμάς τα 'μεγάλα' παιδιά, να θυμόμαστε πως μια ξένη γλώσσα είναι ένας ακόμη τρόπος να επικοινωνούμε και να εκφραζόμαστε. Να μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Estoy bien, ¡gracias!
      Νομίζω αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ παιδιών ή νέων που μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα και πιο μεγάλων ανθρώπων: οι πρώτοι πρέπει να μάθουν, πολλές φορές για λόγους που ούτε καν γνωρίζουν, οι δεύτεροι θέλουν να μάθουν για πολύ συγκεκριμένους λόγους!

      Διαγραφή
  4. Καί εγώ ακολουθώ όλα αυτά που ανέφερες πιο πάνω. Θέλω τα Αγγλικά να τα μάθω καλύτερα και εδώ και 2 χρόνια κάνω με το Duolingo καθημερινά για μισή με μία ώρα. Επίσης βλέπω ταινίες, διάφορα video στο You tube, γράφω χαρτάκια με σημειώσεις και διάφορα άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω ότι εφαρμογές όπως το Duolingo, πέρα από τη γνώση που προσφέρουν, μας δίνουν τη δυνατότητα για συνεχή, καθημερινή ενασχόληση, κι αυτός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας!
      Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σου!

      Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.