Μένουμε σπίτι αλλά δε μένουμε άπραγοι: Τι να κάνεις όσο κρύβεσαι από τον κορονοϊό

Μένουμε σπίτι αλλά δε μένουμε άπραγοι: Τι να κάνεις όσο κρύβεσαι από τον κορονοϊό

Μπορεί να μοιάζει σαν όλα γύρω μας να έχουν σταματήσει αλλά η ζωή μας συνεχίζεται. Μην μένεις άπραγος όσο πρέπει να μείνεις μέσα στο σπίτι. Δες αυτή τη συγκυρία σαν μια πολυπόθητη άδεια, σαν διακοπές στις οποίες αποφάσισες να μείνεις σπίτι. Δες αυτή την κατάσταση σαν ένα διάλειμμα από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας για τους οποίους μέχρι πριν ξεσπάσει η πανδημία όλοι είχαμε να λέμε αλλά τώρα που μας δίνεται η ευκαιρία να χαλαρώσουμε παραπονιόμαστε λες και μας βάλαν να δουλεύουμε στα κάτεργα ή σαν να μας ανάγκασαν να πουλάμε καλαμπόκια ντάλα μεσημέρι πα’ στην καυτή άμμο ενώ όλοι οι υπόλοιποι απολαμβάνουν καλοκαίρι.

Τι να κάνεις όσο μένεις σπίτι- δραστηριότητες


Μένουμε σπίτι αλλά δε μένουμε άπραγοι


Κανένας πάνω στον πλανήτη Γη αυτή τη στιγμή δεν εξαιρείται και δεν είναι ασφαλής από αυτή την πανδημία. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα.

Ωστόσο, κάποιοι θα περάσουν το χρόνο τους και τις μέρες τους παραγωγικά και όσο το δυνατόν ευχάριστα ενώ κάποιοι θα σπαταλήσουν όλο το χρόνο τους όντας δυσαρεστημένοι και κάνοντας παράπονα, τα οποία δεν έχουν καμία πιθανότητα να βοηθήσουν την κατάσταση. Εσύ σε ποια ομάδα είσαι;

Ζούμε στο 2020! Κάποτε, στα παιδικά μου αυτιά και μάτια, αυτή η χρονολογία θα μου φαινόταν εξωπραγματική, βγαλμένη από ταινία φαντασίας. Είναι όμως πραγματικότητα. Εν έτει 2020 λοιπόν όχι απλά υπάρχει το διαδίκτυο αλλά έχουμε απίστευτες δυνατότητες μέσα από τη χρήση του.

Άνθρωποι ανά τον πλανήτη παίρνουν πτυχία από εξ’ αποστάσεως πανεπιστήμια ή από ιδρύματα που υπάρχουν μόνο διαδικτυακά. Άνθρωποι εργάζονται και βγάζουν τα προς το ζην –και τα προς το ευκατάστατο ζην – δουλεύοντας μ’ ένα λάπτοπ μέσω του διαδικτύου. Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να κλειστούμε στο σπίτι χωρίς να χάσουμε ευκαιρίες και χωρίς να χρειάζεται να βαρεθούμε.

Τι να κάνεις όσο κρύβεσαι από τον κορωνοϊό

Τι να κάνεις όσο κρύβεσαι από τον κορονοϊό

Συνέχισε το χόμπι για το οποίο ποτέ δεν βρίσκεις χρόνο

Ή ξεκίνα το χόμπι που πάντα ήθελες. Μην βρεις δικαιολογίες, δεν έχεις τα υλικά ή τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι. Με αυτά που έχεις, τι μπορείς να κάνεις; Βρες αυτό που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντά σου και ξεκίνα.


Μάθε νέες γνώσεις

Μάθε πολεμικές τέχνες, χορό, μαγειρική, ξένες γλώσσες, μάθε φλογέρα ή χούλα χουπ ή ό,τι άλλο βρεις εγκαταλελειμμένο στο σπίτι σου που μπορεί να σου δώσει χαρά. Μάθε μια καινούρια δουλειά ή γνώρισε τα βασικά ενός κλάδου που μπορεί να σου προσφέρει καλύτερη εργασία από αυτήν που έχεις τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις.


Αν ξέρεις αγγλικά σου ανοίγονται απίστευτες πόρτες μέσα στο ίντερνετ και αναρίθμητες πλατφόρμες και εφαρμογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και να πάρεις γνώση και έμπνευση. Αν πάλι δεν ξέρεις αγγλικά ή δεν έχεις όρεξη να κάνεις κάτι στα αγγλικά, μην ανησυχείς. Υπάρχουν απίστευτες δυνατότητες και στα ελληνικά. Πάρε για παράδειγμα το YouTube. Υπάρχει υλικό όλων των ειδών και για όλα τα γούστα.

Μένουμε σπίτι-δραστηριότητες


Αφιέρωσε χρόνο στο άλλο σου μισό ή στα παιδιά σου...

...ή στους γονείς σου ή στον συγκάτοικό σου τέλος πάντων.

Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου

Μάθε τον εαυτό σου. Κάνε του ερωτήσεις γεμάτες περιέργεια: Τι μπορώ να κάνω όσο βρίσκομαι εδώ; Πώς μπορώ να αξιοποιήσω το χρόνο μου σήμερα; Υπάρχει κάτι που θα ήθελα να μου μείνει όταν τελειώσει αυτή η ιστορία; Πώς μπορώ να διατηρήσω τα λογικά μου κλεισμένη μέσα σε τέσσερις τοίχους επί κι εγώ δεν ξέρω πόσων εβδομάδων;

Κάνε ερωτήσεις αλλά όχι διπολικές, όχι περιοριστικές. Ερωτήσεις ανοιχτού τύπου: πώς, τι, γιατί, πόσο. Πόσες σελίδες θα έχω γράψει στο αριστούργημά μου σε οχτώ βδομάδες αν γράφω κάθε μέρα τρεις παραγράφους; Πόσα βιβλία μπορώ να διαβάσω (ή να ξαναδιαβάσω); Πόσα βιβλία του είδους που μου αρέσει μπορώ να βρω δωρεάν στο ίντερνετ;

Οι απαντήσεις που παίρνουμε είναι καθρέφτης των ερωτήσεων που κάνουμε. Αν θέλεις καλύτερες απαντήσεις, ρώτα τον εαυτό σου καλύτερες ερωτήσεις.

Παίξε επιτραπέζια παιχνίδια

Στην τελική βγάλε το τάβλι και παίξε με όποιον σε ανέχεται. Παίξε τάβλι στο facebook με τους φίλους σου. Παίξε σκάκι. Παίξε αυτό με τα χαρτιά που κάποτε –πολύ παλιά –σου φαινόταν τρομερή διασκέδαση.

Μένουμε σπίτι αλλά δε μένουμε άπραγοι

Κάνε καθαριότητα ή τακτοποίηση

Πιάσε και ταχτοποίησε ένα δωμάτιο. Κάνε το περιβόητο ξεκαθάρισμα και δες αν νιώθεις καλύτερα. Προς το παρόν βάλε τα έξτρα πράγματα στο πατάρι, κάτω από το κρεβάτι, πάνω στο ψυγείο, πίσω από τον καναπέ. Δεν χρειάζεται να δεσμευτείς και να τα πετάξεις/δωρίσεις/χαρίσεις/πουλήσεις. Δες πώς νιώθεις, δες αν κάτι σου χρειαστεί σε δυο βδομάδες – αμφιβάλλω αλλά αν δεν είσαι σίγουρη αυτή η τακτική θα σε καθησυχάσει.

Κάνε γυμναστική

Είναι απίστευτο πόση γυμναστική μπορείς να κάνεις μέσα στο σπίτι χωρίς κανένα απολύτως εξοπλισμό απλά με πρόσβαση σε μια συσκευή με ίντερνετ. Αν έχεις καλή μνήμη δεν χρειάζεσαι καν ίντερνετ, θυμήσου τις ασκήσεις που σας έβαζε ο γυμναστής στο σχολείο ή αυτά που σου έδειξε ο προπονητής αν πήγες ποτέ σε κάποιο άθλημα ή στο γυμναστήριο. Αλλά αφού έχεις που έχεις ίντερνετ αξιοποίησέ το. Ψάξε «3 minute workout» και ξεκίνα.



Ή βάλε και χόρεψε τους χορούς που ξέρεις. Παραδοσιακά από τον τόπο καταγωγής σου, μοντέρνους χορούς, λάτιν, ό,τι ξέρεις κι ό,τι σου αρέσει εσένα. Κάνε στην μπάντα το τραπεζάκι του σαλονιού και στην τελική χόρευε χασαποσέρβικο γύρω γύρω.

Επικοινώνησε

Όταν ξελαχανιάσεις από το χορό και τη γυμναστική, πάρε τηλέφωνο κάποιον. Σίγουρα θα χαρούν να σου μιλήσουν. Δείξε ενδιαφέρον στους ανθρώπους που αγαπάς και στους ανθρώπους που συμπαθείς. Δείξε τους την αγάπη σου και τη συμπάθειά σου με ένα τηλεφώνημα ή έστω με ένα μήνυμα. Γράψε «Τι κάνεις; Σε σκέφτομαι.», τόσο απλά.

Ριξ' το στο τραγούδι

Σε ώρες που δεν είναι κοινής ησυχίας, βάλε μουσική και τραγούδα! Αν παίζεις κάποιο όργανο – ή αν έπαιζες παλιά – είναι ευκαιρία να κάνεις εξάσκηση ή ακόμα και να δώσεις παράσταση, δωρεάν πάντα, στους συγκατοίκους σου. Αν δεν παίζεις κάποιο όργανο, πάρε μια χτένα, καν’ τη μικρόφωνο και δώσε ρεσιτάλ! Δεν κατάλαβα, μόνο τα τρίχρονα επιτρέπεται να κάνουν συμβολικό παιχνίδι;;


Κάνε journaling

...τουτέστιν, πιάσε ένα τετράδιο και γράψε τις σκέψεις σου. Αν οι σκέψεις σου είναι πολύ αρνητικές, το να τις γράψεις σε βοηθάει να μπορέσεις να τις εξετάσεις αντικειμενικά. Κατέβασε τον δωρεάν οδηγό και μάθε περισσότερα για το journaling και για το πόσα λίγα χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις αυτή τη συνήθεια και να ωφεληθείς.

Μένουμε σπίτι δραστηριότητες

Κάνε διαλογισμό ή προσευχή

Ή απλά κάτσε κάπου σιωπηλά χωρίς ερεθίσματα. Τον περισσότερο χρόνο της μέρας μας έχουμε συνεχώς ανοιχτό το input. Τηλεόραση, ειδήσεις, ίντερνετ, σόσιαλ μίντια, πληροφορίες εισερχόμενες καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Κάποιες φορές γυρίζουμε το διακόπτη στο output. Πότε όμως θα κλείσουμε τους διακόπτες για να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να επεξεργαστεί όλα αυτά τα μηνύματα; Πότε θα δώσουμε άδεια στον εαυτό μας να υπάρχει ανεξάρτητα από το ακατάπαυστο τρέξιμο του διαδικτύου;

Εδώ βοηθάει ο διαλογισμός, η προσευχή, η σιωπηλή παρατήρηση της αναπνοής ή κάτι αντίστοιχο. Απλά κλείσε όλες τις οθόνες, όλες τις πηγές ερεθισμάτων και μείνε λίγο μόνος, μακριά από το εξωτερικό χάος. Κοίταξε λίγο μέσα σου.

Drastiriotites sto spiti


Αν κάνεις όλα αυτά και τα εξαντλήσεις, τότε σου επιτρέπω να παραπονεθείς που πρέπει να κάτσεις μέσα στο σπίτι.

Αν δεν τα έχεις δοκιμάσει καν, σε προτρέπω να διαλέξεις κάτι και να το δοκιμάσεις. Κλείσε τις ειδήσεις και τις ειδοποιήσεις από σόσιαλ μίντια – ή κλείσε το ίντερνετ στο κινητό σου, το ξέρεις το κουμπάκι, έτσι; - και εστίασε σε κάτι άλλο. Ας έχουν ένα λιγότερο θεατή οι ειδήσεις σήμερα κι ένα λιγότερο αποδέκτη οι έξυπνες αναρτήσεις των φίλων σου. Θα επανέλθεις αργότερα. Και, πίστεψέ με, δε θα έχεις χάσει τίποτα σημαντικό.


Buy Me A Coffee

5 Σχόλια

  1. Μέχρι και in-line courses μπορουμε να κανουμε για να εμπλουτίσουμε το βιογραφικο μας!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται, τα online courses είναι μια πολύ καλή ιδέα ειδικά αν μπορείς να βρεις κάτι που θα σου φανεί χρήσιμο σε πολλαπλά επίπεδα. Δηλαδή όχι μόνο για να περάσεις ευχάριστα την ώρα αλλά και για να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου!
      Καλή συνέχεια, Άλκηστη!

      Διαγραφή
  2. Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε, αρκεί να θέλουμε. Είπαμε πως όλα ξεκινούν από μέσα μας. Η στεναχώρια και η θλίψη, αλλά και η χαρά και η ευτυχία.
    Εμείς θα επιλέξουμε τι θα κερδίσει και με ποιόν τρόπο.
    Αν γεμίσουμε το χρόνο μας με όμορφες δραστηριότητες η νίκη της ευτυχίας είναι μονόδρομος. Be positive be happy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς, όλα τα συναισθήματα ξεκινούν από το μυαλό μας και είναι δική μας επιλογή σε τι θα δώσουμε το προβάδισμα. Ας γεμίσουμε το χρόνο μας με όμορφες δραστηριότητες, όπως λες, ώστε να μην υπάρχει χρόνος για βαρεμάρα ή δυσφορία. Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
Δημοσίευση σχολίου
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.