Θέλω αυτοβελτίωση και την θέλω τώρα!

Θέλω αυτοβελτίωση και την θέλω τώρα!

 Καλή η αυτοβελτίωση αλλά πότε θα τελειώσει; Έχουμε και δουλειές!


Aftoveltiosi tora!


Το να καθαρίζεις το σπίτι σου κάθε άνοιξη σου δίνει ένα υπέροχο, καθαρό σπίτι. 

Αν όμως περιμένεις ότι θα καθαρίσεις μία φορά και τον υπόλοιπο χρόνο δεν θα σηκώσεις ούτε το μικρό σου δαχτυλάκι, τότε δυστυχώς το σπίτι σου θα είναι καθαρό μόνο για μερικές μέρες



Αν επιθυμείς το σπίτι σου να είναι πάντα καθαρό και ταχτοποιημένο τότε πρέπει να έχεις ένα σύστημα: να καθαρίζεις τακτικά, να επιστρέφεις αντικείμενα στη θέση τους και πάει λέγοντας.


Na eheis sistima


🠚 Το ίδιο συμβαίνει και με την αυτοβελτίωση. 


Μην περιμένεις ότι θα διαβάσεις ένα άρθρο ή ένα βιβλίο, θα ακολουθήσεις κάποιες συμβουλές για μερικές μέρες και έπειτα η ζωή σου θα είναι καλύτερη και βελτιωμένη επ’ αόριστον. 



Για την αυτοβελτίωση όπως και για την καθαριότητα πρέπει να έχεις σύστημα.



Οι προσπάθειές σου χρειάζεται να έχουν συνέπεια αν θέλεις να δεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.




Αν διαβάζοντας μερικά άρθρα ή βλέποντας κάποια βίντεο αναρωτιέσαι πόσο καιρό θα σου πάρει να αλλάξεις τη δική σου ζωή – και αν στην τελική αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις – σου έχω την απάντηση σε αυτό το άρθρο. 



Το αν είναι η απάντηση που περιμένεις δεν μπορώ να το ξέρω αλλά συνέχισε να διαβάζεις και γράψε μου στα σχόλια αν συμφωνείς με την άποψή μου. 💬



Θελω αυτοβελτίωση και την θέλω τώρα!


Όταν προσπαθείς να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη όλα κρίνονται από το τι αποτέλεσμα επιδιώκεις και μάλιστα η επιτυχία σου θα κριθεί από το πόσο καλά κατανοείς εσύ η ίδια το αποτέλεσμα που θέλεις. 



Με πολλούς από τους στόχους μας κάνουμε το εξής λάθος: Τους σκεφτόμαστε σαν ένα σημείο στο οποίο πρέπει να φτάσουμε. 


stohos proseggisi



Δεν συνειδητοποιούμε ότι με αυτόν τον τρόπο σκέψης ουσιαστικά έχουμε προγραμματίσει τον εαυτό μας να πιστεύει ότι μόλις πετύχουμε τον στόχο μπορούμε να σταματήσουμε την προσπάθεια. ❌



Αν όντως σταματήσουμε την προσπάθεια όταν φτάσουμε τον στόχο τότε σύντομα θα αρχίσουμε να απομακρυνόμαστε από το στόχο που τόσο κοπιάσαμε να φτάσουμε. 



Αυτό που είναι πιο κοντά στην αλήθεια είναι ότι ο στόχος που επιδιώκεις, το αποτέλεσμα που θέλεις να δεις στη ζωή σου απαιτεί συνεχή προσπάθεια.


  • Αν θέλεις να φτάσεις τον στόχο σου πρέπει να προσπαθήσεις πολύ. 


  • Αν αφού τον φτάσεις θέλεις να παραμείνεις σε αυτό το επίπεδο τότε πρέπει να συνεχίσεις την προσπάθεια. 



Μπορεί η ένταση της προσπάθειας να είναι μειωμένη ή το επίπεδο δυσκολίας να μην είναι πια τόσο υψηλό, αλλά η πικρή για πολλούς αλήθεια είναι ότι αν σταματήσεις την προσπάθεια ο στόχος σου αρχίζει και πάλι να απομακρύνεται. 



Σίγουρα έχεις μια σχετική εμπειρία και για εμάς τις γυναίκες το πιο εύκολο παράδειγμα που έρχεται στο μυαλό είναι με κάποια δίαιτα που δοκιμάσαμε στο παρελθόν.  


stohos-paradeigma




Ακολουθούμε το σκεπτικό ότι θα κάνουμε τη δίαιτα μέχρι να δούμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, άντε και λίγο παραπάνω για να είμαστε σίγουρες ότι θα συντηρήσουμε το βάρος μας, αλλά μετά μπορούμε να σταματήσουμε και να ξεκινήσουμε πάλι τα προσωρινά «απαγορευμένα» φαγητά. 


Δεν πάει έτσι όμως. 


Δεν θα πετύχεις το στόχο σου μακροπρόθεσμα με αυτό το σκεπτικό. 



Το μυστικό είναι να βρεις ένα σύστημα, έναν τρόπο διατροφής που είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα, ακόμα και για μια υπόλοιπη ζωή. 



Το να στερήσεις από τον εαυτό σου μερικά γλυκά και από τον οργανισμό σου μερικές θερμίδες δεν είναι λάθος, αλλά δεν έχει μακροπρόθεσμα οφέλη. 



Το μεγαλύτερο όφελος θα το έχεις όταν καταλάβεις με ποιο τρόπο μπορείς να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη, όχι για μια βδομάδα, όχι για ένα μήνα αλλά για πάντα.


sistima stohos



Επιστρέφοντας στην αυτοβελτίωση, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να εξετάσεις πολύ καλά τα θέλω σου. 


  • Πρέπει να ερευνήσεις ποια είναι αυθεντικά και ποια απλώς περαστικά 

  • πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τις προτεραιότητές σου, 

  • να θυμηθείς τα χόμπι που σου αρέσουν και τους φίλους που αγαπάς 

    ↪️  ώστε να φτιάξεις ένα σύστημα που θα τα χωράει όλα. 




Μην κάνεις το λάθος να προσπαθήσεις να αφαιρέσεις πράγματα και υποχρεώσεις από το πρόγραμμά σου για ένα μικρό διάστημα ελπίζοντας ότι έτσι θα έρθεις πιο κοντά στο αποτέλεσμα που επιθυμείς. 



Το να κόψεις κάτι για λίγο μπορεί να σου δώσει πρόσκαιρη ανακούφιση αλλά η λύση αυτή δεν είναι μόνιμη.



Ο τρόπος που πρέπει να κινηθείς είναι να φτιάξεις ένα σύστημα που θα χωράει τις υποχρεώσεις σου αλλά παράλληλα σου επιτρέπει να απολαμβάνεις τις δραστηριότητες που σου αρέσουν. 



Φτιάξε ένα βιώσιμο σύστημα


Αν νιώθεις ότι σου λέω πράγματα που ήδη ξέρεις, έχεις απόλυτο δίκιο. 


Ξέρεις ήδη ότι πρέπει να βρεις τις ισορροπίες ανάμεσα στη δουλειά, την ξεκούραση και την ψυχαγωγία. 


Όλοι μεγαλώσαμε με τη φράση «μέτρον άριστον».


Ξέρεις επίσης ότι «αγαθά κόποις κτώνται». 


Δεν σου λέω λοιπόν τίποτα καινούριο.




Αυτό όμως που θα σε βοηθήσει να εφαρμόσεις αυτή τη γνώση για να βελτιώσεις τη ζωή σου και να πετύχεις τους στόχους σου είναι το εξής:



Πρέπει να έχεις σύστημα.


Πρέπει να βρεις το πρόγραμμα που λειτουργεί για σένα. 



Μπορείς να κοιτάξεις τι κάνει κάποιος άλλος για να πάρεις ιδέες, ειδικά κάποιος που θαυμάζεις ή κάποιος που θεωρείς ότι τα πάει καλά σε αυτό που κάνει. 


Μπορείς ακόμη να διαβάσεις βιβλία για να σε βοηθήσουν να βρεις το κατάλληλο σύστημα για σένα. 



vivlia aftoveltiosis


Αλλά μην περιμένεις ότι θα βρεις το τέλειο σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου σε ένα από αυτά τα βιβλία. 



Πρέπει να λάβεις υπόψιν σου πολλές ιδέες, συμβουλές και παραδείγματα, να τα δοκιμάσεις με διάφορους τρόπους και συνδυασμούς και να δεις τι είναι καλύτερο για σένα και τι πραγματικά λειτουργεί.




Πάρε για παράδειγμα βιβλία όπως το «Οι 7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων» ή «Το κλαμπ των 5 π.μ.»



Σίγουρα θα βρεις υπέροχες συμβουλές και τρόπους που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη αλλά μην περιμένεις ότι θα σου ταιριάζουν γάντι. 



Σίγουρα θα σε ωφελήσει να διαβάσεις αυτά ή αντίστοιχα βιβλία αλλά το ποιες συμβουλές θα κρατήσεις και το πώς θα τα εφαρμόσεις στη δική σου ζωή αυτό είναι κάτι πολύ προσωπικό και δεν μπορεί να στο προσφέρει κανένας άλλος.




Αυτό που μπορείς να κάνεις για να είσαι πιο αποτελεσματική στον τομέα της αυτοβελτίωσης είναι να κρατάς σημειώσεις, όπως θα έκανες αν προσπαθούσες να φτιάξεις μια συνταγή που δεν έχεις δοκιμάσει ξανά.


krata simeioseis stohos



Ανάλογα με τον στόχο που προσπαθείς να πετύχεις κράτα σημειώσεις:


  • για το ποιες συμβουλές σου φαίνονται χρήσιμες

  • πώς μπορείς να τις εντάξεις στο πρόγραμμά σου

  • αν πράγματι ταιριάζουν με το χαρακτήρα σου ή τον τρόπο ζωής σου 

  • και αν τελικά έχουν το αποτέλεσμα που περίμενες. 




Το να κρατάς σημειώσεις θα σε βοηθήσει να βρεις το σύστημα που σου ταιριάζει ώστε να πετύχεις τον στόχο σου και να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη. 




Να θυμάσαι όμως ότι ακόμα και όταν βρεις το σύστημα που σε βολεύει να πετύχεις αυτά που θέλεις,  πιθανόν να χρειάζεται να κάνεις μικρο-αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου ή καθώς αλλάζουν οι συνθήκες της ζωής σου. 



Μην ξεχνάς


Όταν κινούμαστε με το λάθος σκεπτικό ότι χρειάζεται να προσπαθήσουμε μόνο μέχρι να φτάσουμε το στόχο μας συνήθως κάνουμε το εξής: Προσπαθούμε να κόψουμε πράγματα που μας αρέσουν ώστε να έρθουμε πιο κοντά στον στόχο. 


Αν ακολουθήσεις το σκεπτικό που σου προτείνω καλείσαι όχι να κόψεις αυτά που σου αρέσουν αλλά να εξετάσεις πώς μπορείς να συνεχίσεις να τα απολαμβάνεις καθώς κινείσαι προς τον στόχο σου. 


Το ζητούμενο είναι να βρεις όλα αυτά τα στοιχεία που θέλεις να κρατήσεις στη ζωή σου και να βρεις πώς μπορείς να τα ταιριάξεις ομαλά μέσα στο πρόγραμμά σου χωρίς το ένα να έρχεται κόντρα με το άλλο. 


dialexe ti tha kratiseis sti zoi sou



Για παράδειγμα, αν κάθε απόγευμα που γυρίζεις από τη δουλειά σου αρέσει να ξαπλώνεις στον καναπέ και να βλέπεις ταινία αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να διατηρήσεις τον χώρο σου καθαρό και ταχτοποιημένο. 


🠚 Σημαίνει απλά ότι το απόγευμα μετά τη δουλειά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για δουλειές του σπιτιού και ταχτοποίηση. 


Αν η συνήθεια «καναπές και ταινία» είναι κάτι που σε γεμίζει χαρά, κάτι που απολαμβάνεις και σε ευχαριστεί, γιατί να το κόψεις; 


Υπάρχει τρόπος να συνδυάσεις αρμονικά τους στόχους σου με τους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου. 


Σίγουρα θέλει σκέψη και θα προσπαθήσεις διάφορους τρόπους μέχρι να βρεις τον κατάλληλο για σένα αλλά είναι κάτι που μπορείς να πετύχεις.



stohos armonia zoi



Κλείνοντας 


Δύο πράγματα πιστεύω ότι είναι δεδομένα όσον αφορά την αυτοβελτίωση και την προσπάθεια να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη. 



Το πρώτο είναι ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Έχεις όλα όσα χρειάζεσαι στη διάθεσή σου για να ξεκινήσεις και όσο χρόνο κι αν χρειαστεί μπορείς να τα καταφέρεις αρκεί να είσαι αποφασισμένη.


Το δεύτερο είναι ότι χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ο δρόμος προς την καλύτερη ζωή και την αυτοβελτίωση είναι δύσκολος και γεμάτος εμπόδια.


Τα περισσότερα εμπόδια τα βάζουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας υποσυνείδητα. 


Αρκεί να θυμάσαι ότι αυτά τα δύο πάνε μαζί.  


Μπορείς να έχεις απίστευτη πρόοδο στη ζωή σου,  όποιον τομέα κι αν προσπαθείς να βελτιώσεις. 


Κάθε φορά που συναντάς ένα εμπόδιο όμως αυτό δεν αναιρεί την επιτυχία σου. 


Είναι απλά ένα εμπόδιο που η δουλειά του είναι να βρίσκεται εκεί τη δεδομένη στιγμή και να σε εμποδίσει. 


Θυμήσου γιατί ξεκίνησες και τι προσπαθείς να πετύχεις και μην αφήσεις τα εμπόδια να συρρικνώσουν την πίστη στις δυνάμεις σου και την αποφασιστικότητά σου να πετύχεις αυτό που θέλεις. 




Buy Me A Coffee


Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη
Some text.