Αλκοόλ ή καπνός; Μάστιγα ή μαλ..ία;

Θα περίμενε κανείς να γίνεται εκστρατεία κατά του ποτού κι όχι κατά του τσιγάρου. Ή μάλλον, αυτό περίμενα εγώ. Κι όμως οι καπνιστές δέχονται τόσο πόλεμο και τόση κριτική ενώ οι "πότες" δεν τραβάνε και πολύ ζόρι.
www.erofilipateraki.grΔεν είμαι επιστήμονας, δεν έχω στατιστικές, άσε που πιστεύω ότι πολλές στατιστικές είναι ψεύτικες, φτιαγμένες μόνο και μόνο για να χειραγωγήσουν. Αλλά με το μέσου όρου μυαλό που διαθέτω σκέφτομαι ότι οι συνέπειες του ποτού σε σχέση με του τσιγάρου είναι χειρότερες. Ένας καπνιστής, εκτός από τις βλάβες που δημιουργεί στο δικό του οργανισμό καπνίζοντας, (και τις φωτιές που μπορεί να ανάψει αν είναι _______ και πετάει τα τσιγάρα του στο δρόμο) το πολύ πολύ να ενοχλήσει με τον καπνό του τους διπλανούς του. Αυτά τα φούμαρα ότι οι παθητικοί καπνιστές έχουν τόσο ποσοστό κινδύνου των τάδε και τάδε παθήσεων εγώ δεν τα πιστεύω. Ένας πότης όμως μπορεί να προκαλέσει πολύ χειρότερα πράγματα: Αυτοκινητιστικό δυστύχημα και να τραυματίσει ή να σκοτώσει ανυποψίαστους και αθώους οδηγούς, ούτε παθητικούς πότες ούτε τίποτα. Ενδο-οικογενειακή βία, ως αποτέλεσμα βίαιης συμπεριφοράς που είναι αποτέλεσμα του ποτού όταν φτάνει στη μέθη. Επειδή είναι και νύχτα και βαριέμαι να ψάχνω παραδείγματα θα σταματήσω εδώ.

Και έχουμε από την άλλη ένα κράτος που πλουτίζει και από το εμπόριο καπνών και από το εμπόριο ποτών. Γραμμένους μας έχουν όλους, καπνιστές, παθητικούς καπνιστές, πότες, ανυποψίαστους οδηγούς παύλα μελλοντικά θύματα τροχαίου... Δε συμφωνείς; Μήπως αν μάθαινες ότι από τα 2,70 που έχει το πιο φτηνό πακέτο τσιγάρα τα 2 ευρώ πάνε ως φόρος στην τσέπη των λίγων θα συμφωνούσες; Ή αν μάθαινες ότι από τα 14 ευρώ που έχει ένα μπουκάλι ουίσκι στην αγορά τα δέκα είναι φόροι, θα το ξανασκεφτόσουν; Και άντε, τέτοιοι που είναι τέτοια κάνουν, είναι να εκπλήσσεται κανείς; Όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι που καπνίζουν και που πίνουν, αυτοί θα έπρεπε να ξέρουν καλύτερα. Η ανάγκη για ποτό και για τσιγάρο είναι μια ουσιαστικά πλαστή ανάγκη. Κάποτε δεν την είχες και ήσουν μια χαρά. Για χιλιάδες λόγους, τώρα μπορεί να πίνεις ή να καπνίζεις, αψηφώντας τις απειλές για την υγεία σου. Να σημειώσω εδώ ότι ποτέ δεν έχω ακούσει πραγματείες, έρευνες και στατιστικές μελέτες να παρελαύνουν στα ΜΜΕ για τις βλάβες που προκαλεί το ποτό στον οργανισμό του ανθρώπου. Λες και είναι νερό, κι όσο κι αν πίνεις καλό σου κάνει. Βάζεις λοιπόν μόνος σου τον εαυτό σου σ' αυτή την κατάσταση, σαφώς επηρεασμένος από τις προβολές των ΜΜΕ και τα στερεότυπα που κατακλύζουν την κοινωνία μας, χωρίς να σκέφτεσαι ότι γίνεσαι οικειοθελώς πιόνι στα χέρια αυτών των λίγων που κινούν τα νήματα. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, αλλά μεγάλη βλακεία κι αυτή γιατί για να χρειάζεσαι "θεραπεία" σημαίνει ότι δεν το πρόλαβες και την πάτησες. Η απεξάρτηση δεν είναι ακατόρθωτη. Δύσκολη μπορεί, αλλά αν σκεφτείς ότι σε κάνουν ότι θέλουν, ανεβάζοντας τους φόρους όποτε τους αρέσει γιατί ξέρουν ότι θα συνεχίσεις να πληρώνεις, ίσως το πάρεις απόφαση να αλαφρύνεις λιγάκι και την τσέπη σου, μιας και τα λεφτά είναι λίγα.

Αυτά είχα να πω, αυτά είπα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια